banner198

Sultan Süleyman cami restorasyon çalışmasında son durum!

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan Ulu camii restorasyon çalışmasında gelinen son durumu düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.

 Sultan Süleyman cami restorasyon çalışmasında son durum!
banner145
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan Ulu camii restorasyon çalışmasında gelinen son durumu düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.


Çankırı Valisi Vahdettin Özcan kamuoyunda en çok tartışılan konuların başında gelen ve çevre esnafının büyük müşteri kaybına uğradığı Osmanlı dönemi eseri tarihi Mimar Sinan camiinin restorasyon çalışmalarındaki son aşamasını yerinde göstermek için caminin kapılarını STK ve basın mensuplarına açtı. Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Arslan Yıldız tarafından verilen bilgiler ışığında restorasyon çalışmasında gelinen aşamalar anlatıldı.

Foto galeriye git


Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Arslan Yıldız, restorasyon çalışmalarının yeni bir bina yapmaktan çok daha zor bir inşa çalışması olduğunu ifade etti. Arslan, Mimar Sinan dönemi eserinde öngöremedikleri aksaklıklarla karşılaştıklarını ve bu aksaklıkların restorasyon çalışmasını uzattığının altını çizdi. 1993 yılında yapılan restorasyon çalışmasında caminin orijinalliğini yitirdiğini anlatan Arslan, caminin restorasyonu için ince eleyip sık dokuduklarını söyledi. Caminin müştemilatında bulunan WC ve lavabo kısmını yıkarak Çankırı insanına yakışır şekilde yeniden yaptıklarını anlatan Yıldız, çalışma tamamlandığın da “Hacı Bayram camiindeki lavabolardan eksiği olmayacak fazlası olacak” dedi.


Caminin kubbe kısmında çatlaklara rastladıklarını ve bunun için yeni bir proje hazırlanıp kuruldan onaylattıklarını ve bu işlemlerin zaman aldığını söyleyen Yıldız, hava şartları düzeldiğinde caminin kendi orijinal harcına uygun şekilde kubbede ki çatlaklarının düzletileceğini bildirdi.


Caminin temelinin su almaması için çalışma başlatıldığını yineleyen Yıldız, bu kapsamda camini etrafının kazılarak temelin su almamasının sağlanacağını anlattı.


Camiide 1880 yıllardan kalama kalem işlerine rastladıklarını belirten Yıldız, son restorasyon çalışmasında son cemaat kısmındaki duvarda kapanan pencerelerinde yeniden açılacağını vurguladı.


Ecdad yadigarı bu eseri korumaya  büyük önem verdiklerinin altını çizen Yıldız, caminin restorasyonu tamamlandığında orijinaline uygun bir eserin ortaya çıkacağını, bu yüzden Çankırılıların sabırlı olmasın gerektiğini söyledi.


2015 yılının Ramazan ayına restorasyon çalışmasını bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Arslan, ancak öngörülemeyen bir engelle karşılaşılması durumunda bu sürenin uzayabileceği hatırlatmasında bulundu.  


Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2014, 05:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
ayhan balcı
ayhan balcı - 10 yıl Önce

İşi bilmeyen isanlara tarihi eser restorasyonu veriliyor.Bunu yaparken sadece mimar ve mühendislrin görüşleri alınıyor.Ben acizane kurşun kaplama ustasıyım.Ama nedense en önemli kısmın kaplama işi oldugu restorasyon işinde tecrübesiz insanlara iş çokduşuk maliyetlere veriliyor ve hem devletin parsı heba oluyor hemde kalitesiz kurşun ve işçilik ten dolayı tarihi binalar zarar görüyor.Ben bu zamana kadar gördügüm hiçbir restorasyon aslına uygun yapılmamıştır

SIRADAKİ HABER