banner306
banner198

8 Mart Dünya kadınlar günü Mesajları

8 Mart Dünya kadınlar günü sebebiyle yayınlanan kutlama mesajları.

8 Mart Dünya kadınlar günü Mesajları
banner145

8 Mart Dünya kadınla günü sebebiyle yayınlanan basın açıklamaları ve kutlama mesajları.

 MİLLETVEKİLİ AV.İDRİS ŞAHİN İN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

Milletimizin tarih sahnesine çıktığı günden bu güne kadar her dönemde etkin rol oynamış ve tarih yazmış kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü'nde çok ayrı bir konumda bulunduklarının bilinci içerisindeyiz. Çünkü Türk Kadını bugünlere dünyada eşi görülmemiş bir feragat ve fedakarlığın sembolü olarak gelmişlerdir. 

Hayatımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakar Türk Kadınının şüphesiz en büyük görevlerinden birisi de gelecekte vatanımızı yönetecek evlatlar yetiştirecek olmasıdır. Bu sorumluluk duygusu içinde bulunan kadınlarımızın, ülkemiz ve dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.

 

MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN FİLİZ’İN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

Günümüz toplumlarında, gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biri de; o toplumdaki kadınların özgürlüğü, saygınlığı, üretim ve yönetimdeki yeri ile ölçülmektedir.

Kadınlar için bir bilinçlenme ve dayanışma günü olarak da bilinen” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü” tüm dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu bir hayat özlemleri ile isteklerini dile getirdikleri bir gün olarak kutlanmaktadır.

Türk kadını tarihimizin derinliklerinden günümüze kadar toplumsal hayatımızın, millet ve devlet yapımızın odağında yer almış, her devirde feragat ve fedakarlıkların en yücesini yapmışlardır. Kurtuluş Savaşında; kanını, canını, emeğini ve evladını memleketin kurtuluşuna ve bağımsızlığına adamıştır. Bu açıdan inancımızın ve kültürümüzün bir gereği olarak, KADINLARIMIZ BİZİM BAŞ TACIMIZDIR.

Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Türk kadını; çağdaş ve dünya kadınlarının sahip olduğu kazanımları tek tek elde etmiş, modern Türkiye’nin kurulmasında da önemli misyon üslenmişlerdir. Geçen süreçte Türk kadını; eğitimden sağlığa yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına kadar her alanda üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmiş, modern Türkiye’nin simgesi ve Cumhuriyetimizin en büyük teminatı olmuştur.

Ülkemizin kadına karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması konusunda son yıllarda gösterdiği duyarlılık artmış ve bu çerçevede önemli yapısal ve yasal düzenlemeler yapılmıştır. Avrupa Birliğine üyelik sürecini yaşayan ülkemiz, kadın, erkek eşitliği ve kadının insan hakları konularında önemli ilerlemeler kaydetmiş olup, 2004 yılında kurulan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar bünyesinde daha güçlü bir yapıya kavuşmuştur.

Kadının güçlendirilmesi amacıyla eğitim, sağlık, hukuk, ekonomi ve siyaset alanlarında atılan adımlar ve yürütülen çalışmalarla Türk kadını geçmişten aldığı birikim ve tecrübeyi geleceğe daha güçlü adımlarla taşıyacaktır.

Bu nedenle; kadınlarımızın toplumsal hayatta kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, bilimde, sanatta, siyasette kısacası her alanda daha etkin olabilmeleri en büyük dileğimizdir.

Kucağında güven duyduğumuz, zor anlarımızda yanına sığındığımız, Analarımız, bacılarımız hayatımızın yarısı hatta çok daha fazla değerlerimizi ifade eden, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren canımız, cananımız, umudumuz ve can yoldaşımız, hayat arkadaşımız baş tacımız olan kadınlarımızın bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

ÇANKIRI BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI  Av.A.BUKET UYSAL’IN  8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI

 Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi Kısaca şöyledir: 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Bir çok gelişmiş ülkede kadın hakları çok ilerlemeler göstermiş olsa da, ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde kadın hakları ne yazık ki istenen seviyelerden oldukça uzakta. Dünya Kadın Günü dünya kadınları arasında da bir dayanışma ve deneyim değişimi günü.

Dünya Kadınlar Günü ülkemiz içinde de kadın haklarının kazanılması, iyileştirilmesi için konunun gündeme gelmesinde de önemli bir gün. Maalesef son zamanlarda artarak devam eden kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin önüne hala geçilememiş bu kadar kayba rağmen hala bu konularla ilgili olayların yaşanmasının önüne geçecek kesin çareler bulunamamıştır.Burada önemli olan ve kadının korunmasında süreci uzatan en önemli faktör zamandır.Zaman kaybına yol açan ise koruma kararlarının  yada kadınları yazılı başvurularının ivedilikle yasal prosedürü geçememesidir.Bu süreci kısaltacak hemen sonuca ulaşılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bu bağlamda önemli olan ve üzerine mutlak surette düşülmesi gereken diğer bir hususta kadın danışma merkezlerinin ve sığınma evlerinin sayısının artırılmasıdır.Çünkü ülkemizde şiddet gören,sokağa atılan,türlü türlü kötü muamelelere maruz kalan kadın sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.Bu kadınlar ve beraberlerindeki çocukların güvenli yaşam alanlarına ihtiyacı var.Yeni bir hayata başlayabilmeleri için huzurlu bir ortama ihtiyaçları var.

Bizler Dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturuyoruz ve en önemlisi nüfusun diğer yarısı ile aynı haklara sahibiz bu sorunlardan kurtulmamız mücadeleye sunacağımız katkı ile doğru orantılıdır.Bu mücadele bireysel bir mücadele olmamalı tek bir kadın bütün kadınlar için sesini duyurmaya bir şeyler yapmaya çalışmalı. Bilinçlenmek ve bilinçlendirmek hepimizin vazifesidir.

Dünya Kadın Hakları Gününde Kadını, kadın olmayı çok güzel özetleyen Can Dündar’ın Bir Kadın Adlı yazısından bir alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum:

Bir kadın hayattır aslında.
Çünkü hayatın içinde olan her şey ancak kadınlar olduğunda anlam
kazanıyor.
Yemek yemek, su içmek bile.
Bir kadının elinden içtiğiniz suyla kendi kendinize bardağı doldurup
içtiğiniz su arasındaki lezzet farkını anlayabiliyor musunuz?

Anlıyorsanız ne mutlu size. Anlamıyorsanız, ne yazık ki yasamıyorsunuz.

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlama mesajı

 

8 Mart; Evrensel insan haklarının vazgeçilmez ve ayrılmaz bir parçası olan kadın haklarının sağlanması yolunda yapılan çalışmaların simgesi olan “Dünya Kadınlar Günüdür”.

Türkiye Cumhuriyeti'nin odak noktasında yer alan kadınlarımız, üstlendikleri, misyonu yaşatma görevini ülkenin yaşadığı problemlerin birinci derecede muhatabı olmalarına rağmen hiçbir fedakârlıktan çekinmeden yerine getirmiş; modern ve çağdaş Türkiye'nin oluşmasında söz sahibi olmuşlardır.

Bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şevkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızın bu mutlu ve kutlu dünya kadınlar gününü hekimlerimiz, hemşirelerimiz, sağlık personelimiz ve yöneticilerimiz adına kutlar, sevgi ve saygılarımızın kabulünü arz ederiz.

 

Saadet Partisi Çankırı İl Başkanı Ömer UZUN, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlama mesajı

 Hiç şüphe yok ki toplumun temeli aile, ailenin temeli ise kadındır. İnsanlığın varlığı ve devamı için vazgeçilmez bir unsurdur. Çocuklarına hakkı, hukuku, adaleti dürüstlüğü, çalışkanlığı sevgi saygı ve hoşgörüyü öğütleyen ve onları bu doğrultuda yetiştiren annelerin bulunduğu toplumlar büyük medeniyetler inşa etmiştir. Kadınların bir anne olarak gelecek nesilleri yetiştirme konusunda gösterdikleri fedakârlık ve çaba her türlü takdirin üzerindedir. Bu nedenle geleceğe güvenle bakabilmek, kadın ve kadına verilen önemle doğru orantılıdır. Kadının ihmal edildiği, haklarının gasp edildiği, insanlık dışı muamele gördüğü, şiddet ve ayrımcılığa maruz kaldığı bir toplumun sağlıklı gelişebilmesi mümkün değildir.

Bugün İstiklal mücadelemizin kadın kahramanlarından Nene Hatun, Nezahat Onbaşı, Kara Fatma ve daha nice cesur kadınlarımızı hatırlama günüdür. Onlar zamanı ve coğrafyaları aşan direniş ve bağımsızlık mücadelesinin kahramanı oldular. Onları anladığımız ve örnek aldığımız ölçüde 8 Mart anlam kazanacaktır. Aksi takdirde basit kutlamalardan öteye geçemeyecektir.

Kadınlar İstismar Edilmektedir

Hareket noktasına baktığımızda sosyal eşitlik ve adalet için bir eylem olarak başlayan ve her sene kuru gürültülerle sadece bir günlük kutlamayla geçiştirilen bu eylemlerin kimseye faydası yoktur. Günümüzde kadınlar ne yazık ki, her şeyin dejenere edilerek değiştirildiği kapitalist dünyada, basının, medyanın, bilinçsiz aydınların, hakkaniyetten uzak sendika ve partilerin; vurdumduymazlık ve gayretleriyle kapitalizme ve sömürüye hizmet eder hale getirilmiş, tüketimin aracı olmuştur. Kadınlar istismar edilmekte ve bir insan olarak yapabilecekleri asıl hizmetlerden yoksun bırakılmaktadırlar.

Cennet Annelerin Ayakları Altındadır.

Bugün ülkemizde uygulanan yanlış ekonomik, sosyal ve siyasal politikalar da insanlarımızı umutsuzluğa düşürmektedir. Cennet annelerin ayakları altındadır inancıyla kadına büyük değer veren ve yüzyıllarca kadını baş tacı yapmış bir medeniyetin mirasçısı olan bu milletin kadınları ne yazık ki, bugün büyük mazlumiyet ve mağduriyet yaşamaktadır. Aile içinde şiddete maruz kalmakta,  fuhşa zorlanmakta eğitim hakkı kısıtlanmakta, sokak ortasında vahşice dövülmekte ve öldürülmektedirler. Ülkemizde ve dünyada yoksulluktan çaresizlikten kadın olduğunu unutmuş kadınlarımız vardır. Evinin kadını ve çocuğunun annesi olması gereken kadınlar maalesef  en ağır şartlarda çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar.

Kadının Şahsında Aile Tahrip Edilmek İstenmektedir.

Küreselleşme adı altında dünyayı tek eksen altında toplama planları yürütenler, toplumlarda ilk önce aile kavramını zayıflatarak tahribatlarına devam etmekte, bunun için de büyük mesai ve para harcamaktan çekinmemektedirler.

AK PARTİ KADINLAR KOLU BAŞKANI FATMA ÖZTÜRK’ÜN  8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

8 Mart tüm dünya kadınlarının eşitlik, özgürlük ve daha huzurlu yaşam isteklerini dile getirdikleri çok özel bir gündür.      

Doğumdan ölüme kadar hayatın her alanında varlıklarını hissettiğimiz yegâne unsur kadındır.

Toplumları şekillendiren ve topluma yön veren ana unsurların başında olan kadınlarımız, çeşitli mesleklerde önemli görevler üstlenmişlerdir. Türk kadınları siyasetten sanata, eğitimden yargıya, spordan sağlığa kadar olan birçok alanda üstün başarılara imza atmışlardır. Kadınlarımızın kendi sorunlarına sahip çıkacak, yaratıcı güçlerini ortaya koyacak ve daha iyi bir yaşam düzeyine ulaşacaklarına inancım tamdır.

Kadınların toplumun işleyişine, gelişmesine ve ilerlemesine daha etkin bir şekilde katkıda bulunması, eğitim seviyesinin yükseltilmesi, ekonomik ve siyasi hayatın içinde yer alması gelişen bir ülke için çok önemlidir.

Türk kadınının hak ettiği konuma gelebilmesi için millet olarak çalışmalarımız sonuna kadar devam edecektir.

Tüm Çankırılı bayanların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ‘nü kutluyor kadınlarının sorunlarının değil başarılarının konuşulduğu bir gün olmasını diliyorum.

Bem-Bir-Sen Kadın Kolları Başkanı Fulya Köroğlu’nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlama mesajı

Kadınların gerek çalışma hayatındaki, gerekse eğitimlerini sürdürebilmelerinin önünde bulunan sorunların aşılabilmesi yeni bir Anayasa ile mümkün olacaktır. Yönetim erkinin bunu bir temel hak olarak belirleyip, yeni anayasa çalışmalarına da bu şekilde yerleştirmesi gerekmektedir. Türk milleti bu haksız, hukuksuz, çağdışı uygulamalardan ancak bu şekilde kurtulabilir.

 

8 Mart, ırkı, rengi, kökeni, milleti, dini ne olursa olsun her yaştan, her meslekten tüm kadınların, özellikle de çalışan kadınların sorunlarının ve temel taleplerinin konu edildiği, dile getirildiği ve çözüm yolları için diyalogların başlandığı bir gündür.

Ülkemizde kadına karşı negatif ayrımcılık, yapılan tüm düzenlemelere rağmen hâlâ küçümsenemeyecek ölçüdedir. Toplumsal, ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda kadına karşı eşitlikçi yaklaşım demokrasinin yerleşmesi açısından da son derece önemlidir.

 

Dinimiz kadını baş tacı etmekte, anaları cennetle müjdelemektedir. Hal böyle iken, günümüzde kadının bir meta olarak algılanması, medyanın hammaddesi olarak görülmesi, aile yaşantısının temeline konulan dinamitin fitili olarak kadının sunulması, toplumun bütün bağları ile birlikte çökmesine neden olmaktadır. Bugün işlenen cinayetlere bakıldığında annesini, babasını öldüren çocuklar, aileden ayrı yaşam sürme talepleri, çeşitli sapık ideolojik akımlara kapılma, çocukların yetişirken dini bilgilerden özellikle uzak tutulması çabaları, modernlik-çağdaşlık adına bize ait olmayan yaşam tarzlarına özendirilmesi gibi pek çok sebebi görmekteyiz.  Kadını eş, ana, kız kardeş, arkadaş olarak görmeyen tavır ne kadar modernite içerisinde olursa olsun, kadını aşağılayan, ayrımcılığa tabi tutan, yok sayan uygulamaları da beraberinde getirecektir.

Temelde bütün kadınlar için, özelde ise çalışan kadınlar için ailenin geçimi mutluluğun temel faktörü. Kadın bunu temin etmek için mücadelesini hem evde, hem işyerinde sürdürüyor.

 

Dünya huzur, barış, mutluluğa her zaman ihtiyaç duyarken, kadınlarını ezen, horlayan, değer vermeyen, toplumsal hayattan koparan milletler aynı zamanda sevgiyi, şefkati, merhameti de koparmaktadırlar.

 

Her 8 Mart, kadın haklarına saygılı bir dünya özlemi ile kutlanmaktadır.

 

Toplumların ışığı olarak kabul edilen kadınlarımıza bu 8 Mart’ta da her türlü ayrımcılıktan uzak, bütün haklarını kazanabileceği, siyasette, sosyal hayatta etkin, evinde, işyerinde huzurlu, mutlu bir hayat diliyorum.

 

AK PARTİ İL BAŞKANI SALİM ÇİVİTÇİOĞLU’NUN 8 MART DÜNYA KADILAR GÜNÜ KUTLAMA MESAJI

Dünyada kutlama geçmişi 1910 lu yıllara dayanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Ülkemizde ilk kez 1921 yılında "Çalışan Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlanıp kapalı mekanlardan sokaklara taşınmıştır. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı.  1984'ten itibaren fiilen her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Bizim inanç ve siyasi felsefemize göre eşrefi mahlukat olarak yaratılan insanın dişi cinsi olan kadınlarımız hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Ana’dır Bacı’dır Eş’tir. Geleceğimiz teminatı olan çocuklarımızın dünyaya getirilmesi ve yetiştirilmesi gibi çok önemli bir görevi olan kadınlarımız bir anne bir öğretmen olarak toplumun temel taşıdır.  Manevi, kültürel ve milli değerlerimizin kazandırılmasında, fikri hür, vicdani hür ,fiziksel ve ahlaki bakımdan gelişimini tamamlamış nesillerin yetiştirilmesinde şüphesiz kadınlarımızın emeği çok fazladır.

Ak Parti olarak sahip olduğumuz bu değerin bilincinde Kadınlarımızın haklarının geliştirilmesi ve uğramış oldukları haksızlıkların giderilmesine yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca çalışmalar yapılmakta ve diğer bakanlık ve sivil toplum örgütleri ile bunun hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmektedir.

Yaratılmışların en değerlisi olan insanın böylesi ulvi misyonlar üslenmiş bir cinsi olan Kadınlarımızın anılmasının bir güne sığdırılması onlar için yetersiz bir değerlendirme olduğu düşünmekle birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar günün kutlar; Kadın haklarının gelişmesine ve kadınlarımızın özledikleri hayat standardına ulaşmasına vesile olması dilerim.

Memur sen İl Temsilcisi Ali Solak’ın; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü basın açıklaması

 

8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında hakları uğruna başlattıkları eşitlik mücadelesini verdikleri gündür. Günümüzde 8 Mart’lar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin; bir kez daha dile getirildiği gündür. Kadın, gerçek manada hak ettiği değere, İslamiyet'in gelmesiyle ulaşmıştır. Çankırı Memur-Sen ve bağlı sendikalarımız olarak değerler sendikacılığı yaptığımızı söylerken ifade etmeye çalıştıklarımızdan biri de budur.

 

Sendikacılık anlayışımız, özelde kamu çalışanlarının haklarını korumak ve savunmak genelde ise her türlü haksızlığa karşı mücadele etmek, temel insan hak ve özgürlüklerinden yana taraf olmaktır. Bu gerçekten hareketle istatistiklere baktığımızda, kadınlar, Dünya nüfusunun yüzde 50'sini, yeryüzündeki toplam işgücünün ise üçte ikisini oluşturuyor. Ancak kadınlar dünya gelirinin yüzde l0'unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının yüzde 1'ine sahip bulunmaktadır. Yaşamın bütün alanlarında, çalışma alanında, istihdamda, karar alma mekanizmalarında, politikada kadınlar nüfus oranında temsil edilmiyor. Bu yüzden en kısa zamanda temsil gücünün artırılması gerekmektedir.

 

Kadın istihdamını özendiren ve teşvik eden yasal düzenlemelerin tekrar düzenlenmesi ve istihdamı özendirici tedbirlerin alınması gereklidir. Kadın çalışanların erkek çalışanlardan daha az ücret aldığı birçok sektör mevcuttur. Bu ücret adaletsizliğini giderici önlemler için caydırıcı tedbirler almak gereklidir.

 

Çalışan kesimin büyük çoğunluğu güvencesiz bir şekilde çalışmaktadır. Sağlık sektörü, eğitim ve yerel yönetimler gibi çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron çalışan sayısı artmaktadır. Bu çalışanların büyük bir çoğunluğu da kadınlarımızdır. Bu bağlamda, sözleşmeli kadroların kuvvetlendirilmesi ve arttırılması yönündeki yaklaşımlar yerine kamu hizmetlerinin kadrolu kamu görevlileri eliyle görülmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Bugün yeryüzünde her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaya devam ediyor. 

Kadının, yaşamın her alanında etkin olabilmesi için var olan eksiklikler yasalar çerçevesinde çözümlenmeli ve hukuki düzenlemeler bir an evvel yapılmalıdır. Türkiye’de uygulanan ebeveyn izinleri Avrupa’da uygulanan ebeveyn izinleriyle aynı düzeye getirilmelidir. Çankırı Memur-Sen olarak, kadın çalışanlara pozitif ayrımcılık sağlanmasına yönelik çalışmalara her zaman katıldık, öncülük ettik.

Ülkelerin gelişmişlik seviyesi, ancak “kadın, erkek” eşitliğiyle ölçülür. Bu nedenle; Kadın, kamu alanında, parlamentoda, yerel yönetimlerde ve siyasi partilerin her biriminde etkin hale getirilmelidir.

Çankırı Memur-Sen olarak, kadını sosyal hayattan uzak tutan, çalışma hayatının içinde yer almasını engelleyen başörtüsü yasağının kadına yönelik en büyük şiddet olduğunu düşünüyoruz.

Bir sonraki 8 Mart'a, kadınların sorunlarının çözülmüş olduğunu görerek girmeyi umut ediyor, başta kamu görevlisi çalışanlarımız olmaz üzere bütün kadınların gününü kutluyoruz.

Türk Eğitim-Sen Çankırı Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Sevinç Merkan’ın açıklaması

Atatürk'ün çabalarıyla, 1930 yılında belediye meclislerine, 1933 yılında muhtarlığa, 1934 yılında milletvekilliğine seçme ve seçilme hakkı elde etmişlerdir. Parlamenterlikten yöneticiliğe ve yargıya kadar hemen her alanda önemli konumlara gelen kadınlarımız, bu haklara sahip olmanın avantajını yeteri kadar değerlendirememiştir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Türkiye'de, kadına yönelik şiddetin, her gün sayıları artan kadın cinayetlerinin, kadınlarımızın karar mekanizmalarında yer alamamalarının ve kadının istismarı gibi önemli konuların masaya yatırılması açısından önemlidir. Kanaatimizce her 8 Mart'ta sorun tespit edilmesine rağmen, sorunun etkenleri ve çözüm yolları konusunda somut adımlar atılmamaktadır. Bize göre kadınların ekonomik durumlarını iyileştirmek için etkin çalışmalar yapılmalı, kadına yönelik istihdam programları arttırılmalı ve teşvik edilmelidir. Kadın, erkek ve çocuk tüm vatandaşların sosyal güvenceleri olmalı, sağlık hizmetlerine engelsiz ve ücretsiz ulaşmalı. Herhangi bir katkı payı ödemeksizin bu hizmetlerden yararlanabilmelidir.

Bizler, kadının toplumsal, ekonomik ve kültürel hayatta daha fazla yer almasını; bizlere bu tür imkân ve zeminlerin hazırlanmasını istiyoruz. Her alanda çok başarı sağlayacağımıza içtenlikle inanıyoruz. Bu anlamda yapılacak tüm çalışmaları da destekliyoruz.

Bu bilinçle tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutluyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304