banner198

Başağadan köçeklere büyük tepki

Ahi Yaran Meclisi Başkanı ve Küçük Başağa Ahmet Absarılıoğlundan Köçeklerin Çankırı ile özdeşleştirilmek istenmesine sert tepki geldi.

Başağadan köçeklere büyük tepki
banner145

Ahi Yaran Meclisi Başkanı ve Küçük Başağa Ahmet Absarılıoğlu’ndan Köçeklerin Çankırı ile özdeşleştirilmek istenmesine sert tepki geldi.

 

Ahi Yâran Meclisi Gençlik Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoğlu, Küçük Başağa’lığını yaptığı ve ocağını yaktığı Yaran gecesinde köçeklerin Çankırılılarla özdeşleştirilmek istenmesine sert sözlerle tepki göstererek “Bu memleketimize sürülmüş kara bir lekedir.” diye konuştu.

 

Bekir Salepçi’nin Büyük Başağalığını yaptığı “Küçük Başağa” gecesinde Yaranlar, sundukları orta oyunları, skeçler ve Yaran’a has ritüelleri olan folklor gösterileriyle misafirleri mest ettiler.

 

Yaran gecesinde ilk defa gerçek bir İmam, içerisinde hikmetli sözlerin barındığı ortaoyununda rol alarak öğrencilerine öğütler verdi.

 

Gecenin muhtevasına uygun olarak, Yaran Kültürü’nün İslamiyet’le ilişkisi ve Yaran Kültürü’nde ahlak ve disiplin gibi önemli konuların anlatıldığını söyleyen İmam Satılmış Akyol, Yaran’ın sadece tanıtım ve kültür anlamında değil, gerçek manada uygulanmasının toplumun ahlak, örf ve ananelerinin gelecek kuşaklara aktarılması açısından önem taşıdığını belirtti.

 

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Ahi Yâran Meclisi Başkanı Ahmet Absarılıoğlu, son günlerde Köçek ile Yaran kültürünü birbirine karıştıran bazı insanların medyada türediğini belirterek, “Adını Çerkeşli Çılgın Köçekler olarak adlandıran ve köçekçe oynayan arkadaşları hepinizin huzurunda kınıyorum. Böyle bir şeyi Çankırı ile özdeşleştirmemelerini istiyoruz. Çünkü ekmeğini dansözlük ve zennelikten kazananların biri ‘ben şuralıyım’ veya ‘buralıyım’ dememişlerdir. Bu yüzden köçekler de Çankırı’nın adını kullanmasınlar. Bu memleketimize sürülmüş bir kara lekedir. Halbuki Yaran, İslam ve Türk kültürüdür” dedi.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER