banner198

Çankırı Devlet Hastanesinde 'pes' dedirten yolsuzluk iddiası!

Beş bin hastanın mahrem bilgileri kurum dışına çıkartıldığı iddia ediliyor.

Çankırı Postası
Çankırı Devlet Hastanesinde 'pes' dedirten yolsuzluk iddiası!
banner145

ÇANKIRI POSTASI/ÖZEL HABER: Çankırı Devlet Hastanesinde sürdürülen bir soruşturma sırasında delilleri karartmak amacı ile yaklaşık 5-6 bin hastanın mahrem bilgilerinin soruşturma geçiren çalışanlar tarafından arşivden alınarak kurum dışarısına çıkarıldığı belirlendi. Haber merkezimizin edindiği bilgiye göre devletin 500 bin liraya yakın zarara uğratıldığı iddia ediliyor.  

Her şey 2018 yılı sonunda bir sağlık çalışanının İl Sağlık Müdürlüğüne Çankırı Devlet Hastanesinde bazı çalışanların yolsuzluk ve usulsüzlük yaparak haksız kazanç sağladığını ihbar etmesi ile başladı.

İhbarda; sağlık çalışanı M.T’nin nöbete gelmeden mesai ücreti aldığı, yine hastanede bulunan aynı zamanda Sağlık Sen İl Yöneticisi olan İdari Mali İşler Müdürü Nedim İlyas Ata ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Kadir Barak’ın sendikadan arkadaşları olan M.T’ye  durumu bilmelerine rağmen göz yumduğu iddia ediliyordu.

Türkiye’de sadece Çankırı’da uygulanan model –

2017 yılında ayrı ayrı müdürlüklere bağlı birimler olan Eve Nakil Birimi ve B1 İstasyon Acil Sağlık Hizmeti Birimleri, skandal olaylar nedeni ile 2019 yılı Şubat ayı başında görevden alınan Başhekim İsmail Bozkurt ve İdari Mali İşler Müdürü Nedim İlyas Ata ile Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Kadir Barak’ın ortak imzası ile Acil Entegre ATT ve Sağlık Memurları Ambulans Hizmetleri Birimi adını alarak tek yetki altında toplandı. Türkiye’de ise kimsenin aklına gelmeyen model Çankırı’da uygulanarak başına da şikâyete konu olan M.T getirildi. Birimlerin birleşmesi ile birlikte mevzuata aykırı bir şekilde hastanede tedavisi bitmiş nakil hastasını götüren ekipler, 112 acil hizmetlerinde görevli ekipler gibi %50 artırmalı nöbet ücreti almaya başladı. Aynı zamanda 112 acil ekiplerinin aldığı %50 riskli hasta birim farkı da evde nakil hizmeti veren ekiplere ödenerek risksiz hasta taşımalarına rağmen devletten haksız kazanç elde edilmiş oldu.

M.T.’nin mesai dışında kendisine nöbet yazdığı akşamlar 1-2 saat nöbet yerine uğradıktan sonra evine gittiği, kendisini Evde Nakil Hizmetine göreve gidiyormuş gibi göstererek 2,5 yıl boyunca harcırah alıp, 112 Acil ekipleri gibi acil riskli hasta taşımamasına rağmen birde %50 riskli hasta farkı aldığı iddia ediliyor. M.T’nin bu şekilde her ay 80 ile 100 saat arasında aylık mesai farkı aldığı iddialar arasında yer alıyor.

Soruşturmayı derinleştiren İl Sağlık Müdürlüğü, 2018 yılı sonunda hepsi Sağlık-Sen üyesi olan evde nakil hizmetinde görevli personele riskli hasta ücret ödemesi işlemini kaldırıyor.

Beş bin hastanın mahrem bilgileri kurum dışına çıkartıldı iddiası -

İddialara göre; Sağlık Müdürlüğünce soruşturma derinleştikçe hastane başhekimliğinden bazı arşiv belgelerinin kayıtları isteniyor. Dananın kuyruğu da bundan sonra kopuyor. Kayıtlar ilginç bir şekilde İdari Hizmetler Müdürlüğüne bağlı arşiv odasından Evde Bakım Hizmetlerinde görevli soruşturma geçiren M.T ve Ö.G tarafından klasörler halinde alınarak arka çıkış kapısında özel araçla hastane dışına çıkartıldığı kameralar tarafından tespit ediliyor. Beş bin hastanın mahrem bilgileri bu şekilde kurum dışına çıkartıldığı öne sürülüyor.

Evrakta tahrifat yapıldı iddiası -

Daha sonra soruşturma dosyasına giren kurum dışına çıkartıldığı iddia edilen  hastaların mahrem bilgilerinin olduğu formlarda tahribat yapılarak M.T’nin nöbet tuttuğu günlerin evraklarına sonradan imzalar atıldığı iddia ediliyor. Rutin bir şekilde diğer ekiplerin nöbet tuttuğu günler kısa mesafelerde bir şoför, bir sağlık memuru tarafından yapılan hasta sevklerinin M.T’nin nöbet yazıldığı günler 1 şoför, 2 sağlık memuru, 3 kişi tarafından yapılması ise formda dikkat çeken bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor.

Hasta ve Ambulans Nakil Kayıt defterleri yok oldu! -

Skandallar bununla da sınırlı kalmıyor. Yine sendika üyesi hizmetli kadrosundaki görevli R.K. İdari Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yaklaşık 2 yıl önce kadrolu şoförlerin başına baş şoför yapılıyor. Soruşturma aşamasında R.K’nin sorumluluğunda olan 2017-2018 yılı Hasta ve Ambulans Kayıt Nakil defterleri istendiğinde, defterlerin kaybedildiği söylenerek soruşturma dosyasına defterler veril(e)miyor. Bu şekilde soruşturmanın önü gizli ellerce sistemli bir şekilde kesilmeye çalışılıyor. İfade vermeye çağrılan isimlere malum kişilerce baskı yapıldıği da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Faturalandırma servisinde sıra dışılık -

Hastanede yaşanan sıra dışı olaylar bununla da sınırlı kalmıyor. Ortaya sürülen iddialara göre; soruşturma dosyasında adı geçen Evde Nakil Hizmeti çalışanı O.G, İdari Hizmetler Mali Şube Müdürlüğüne bağlı faturalandırma servisine giderek görevli personelden soruşturma acısından önemli olan acilen fark ödeme dosyasının nasıl yapıldığını göstermesini istiyor. Çalışan görevlinin “bu sizin işiniz değil”, ısrarına rağmen müdürün emri olduğunu söyleyen O.G. iki örnek dosya alarak işin nasıl yapıldığını öğrenmeye çalışıyor. O.G’nin dosyaları alıp çıktığı görüntüler de kameralar tarafından tespit ediliyor. Faturalandırma biriminde ki görevli personel daha sonra İdari Hizmetler Mali Şube Müdürü Nedim İlyas Ata’nın yanına giderek yapılan işlemin yanlış olduğu itirazında bulunuyor. Personelin muhatabından hiçbir cevap alamadan ertesi gün soluğu başka bir birimde aldığı iddia ediliyor.

Devlet 500 bin tl zarara uğratıldı -

Haber merkezimiz sağlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre; 2,5 yıl boyunca yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklar sonucunda yaklaşık 10 çalışanın haksız kazanç elde ederek devleti 500 bin TL zarara uğrattığı belirtiliyor.

Aynı zamanda hem hastane yöneticisi hem de sendika yöneticisi olduğu belirtilen Kadir Barak ve Nedim İlyas Ata’nın nöbet ödeme hesapları ve maaş icmal onay yetkilileri olarak bu şekilde kendi sendika üyesi arkadaşlarını koruyarak haksız kazanımın elde etmelerine göz yumduklari iddialar arasında yer alıyor.

Böylece Çankırı Postası’nın Sendikal Vesayetçilerle’ ilgili 2 yıldır sürdürdüğü ısrarlı yayınlarında; “Sağlıkta sendikacılık adı altında bir vesayet kuruldu. Bu vesayetçi yapı sağlık hizmetin yürümesinin önünü tıkıyor, bürokratları çalıştırmayarak kendi çıkarları doğrultusunda yönetim üzerinde tahakküm kuruyor.  Çıkar amaçlı örgüt haline dönüşüyor” tezi yeni bir safhaya taşınmış oldu.

Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanarak dosyanın Çankırı Valiliğine gönderildiği edinilen bilgiler arsında yer almakta.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2019, 15:03
YORUM EKLE
YORUMLAR
...
... - 5 yıl Önce

İdari personele zorla nöbet tutturup izin kullandıran zihniyet!!! Tuttuğumuz nöbetin parasını alamazken adamlar tutmadığı nöbetin parasını almış zehir zıkkım olsun!!!

KURTULUŞ
KURTULUŞ @... - 5 yıl Önce

ALLAH BÜYÜKTÜR.KİMSEYİ CEZASIZ BIRAKMAZ.YAPTIĞINIZIN YANINIZA KARMI KALACAĞINI ZANNETMİŞTİNİZ.ALDIĞINIZ BEDDUALAR DAHA SİZE NELER YAŞATACAK NELER.YAŞASIN İLAHİ ADALET.

KURTULUŞ
KURTULUŞ - 5 yıl Önce

HAKTAN,ADALETTEN VE DOĞRULUKTAN ÖDÜN VERMEDEN ÇALIŞAN VE BASKILARA RAĞMEN GEREĞİNİ YAPAN SAYIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜNE TEŞEKKÜRLER.KAMUOYUNA DOĞRU HABER VEREN ÇANKIRI POSTASINA TEŞEKKÜRLER.

Dexter
Dexter - 5 yıl Önce

Kurtuluşa ironi yapan vatandaşa:Y. Efendi baskıyla ve habersiz üye yaptıkların teker teker kaydını sildiriyormuş,sana çok kızıyor ağababan,diyormuşki ben devletin malına el uzatanın yanında durmam:p,benim yapıma zarar veren herkesi gemiden atarım, ilk icraat olarak kara kediyi denize atıp balıklara yem ettim, sıraya yardım ve yataklık edenleri koydum,savcının önüne çıktıklarında ceza alırlarsa onlarında köpekbalıklarının önüne atacağım,kendinize dikkat edin diyecem ama, demiyorum:))yaşattıklarınızı yaşamadan ölmeyin.

Seyirci
Seyirci - 5 yıl Önce

Sağlıklilarin yıllardır bildiği ve kıyıda köşe de çay kahve sohbetinden öteye geçemediği kısık seslerle anlatılan bu hırsızlık mevzusunun bu gun ortaya çıkması vijdan sahibi bir sağlık çalışanın ihbarı ve sikayeti ile ortaya çıkmıştır şöylede bir mevzu varki onurlu sendikaciliktan
sağlık çalışanı adına hak aramaktan bahseden bu kişilerin Allah tan korkmadan kuldan utanmadan devleti dolandirmalarina bilipte seyirci kalan lar vebal altında degilmisiniz bana ne demek nekadar doğru

yazıklar olsun
yazıklar olsun - 5 yıl Önce

insan içine çıkacak yüzleri var mı hala bunların.devleti soyup soğana çevirmişler resmen....

NC
NC - 5 yıl Önce

Beter olsunlar

İlahi adalete cevaben;
İlahi adalete cevaben; - 5 yıl Önce

Alnı secdeye gidip, dilinden Allah kelamı düşürmeyip gizliden her türlü ahlaksızlığı yapan da gördü bu gözler, inançsız olduğunu söyleyip bir tane kulun hakkına girmekten çekineni de. Demem odur ki kimde ne eksikse diline vururmuş. Senin diline de bu vurmuş demek. Namazın arkasına sığınıp iyi insan rolleri yapanlar biz görmesek de O görüyor ve ilahi adalet tecelli ediyor. Edecek de. Kurtuluş Bey'i işaret etmeden önce ellerinin temiz olduğundan emin ol.

.....
..... - 5 yıl Önce

Birde insana hayvan muamelesi yapılıyor.ve işini olması gibi yapan. Çok ama çok az görevli var yani boşa para alıyorlar haram


SIRADAKİ HABER