banner198

Çankırı Hadis Sempozyumuna Evsahipliği Yaptı

Çankırı Hadis Sempozyumuna Evsahipliği Yaptı

Çankırı Hadis Sempozyumuna Evsahipliği Yaptı
banner145

Çankırı Belediyesi ile Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Anadolu’nun İslamlaşma Sürecinde Daru’l Hadisler” Sempozyumuna hadisçi ilim adamları büyük ilgi gösterdi.

100. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Vali Vahdettin Özcan, Çankırı Milletvekilleri İdris Şahin, Hüseyin Filiz, İl Müftüsü Arslan Türk ile akademisyenler ve hadis ilmine ilgi duyan vatandaşlar katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı İrfan Dinç, hadis ilminin islamın öğrenilmesinde ve yaşama uyarlanmasında büyük bir önemi olduğunu belirterek “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz hadis sempozyumunu gelecek yıllarda da devam ettirip, Anadolu’nun ilk Daru’l Hadisi’nin bulunduğu Çankırı’yı bu konuda öne çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ve İdris Şahin’de konuşmalarında Çankırı’nın böylesine önemli bir konuda ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Vali Vahdettin Özcan’da Çankırı’nın tarihi ve kültürel zenginlikler bakımından gezilip görülmesi gereken bir İl olduğunun altını çizdi.

Açılış konferansı için kürsüye gelen Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sandıkçı’da akıcı bir üslup ve doyurucu bilgilerle bezediği konuşmasında “ Hiçbir ilimde öğrenmek için hadis ilmini öğrenmek kadar fedakarlık yapılmamıştır. Bunu geçmişte hadis alimlerinin hadis ilmini öğrenmek için gösterdikleri fedakarlıklardan görebiliyoruz. Daru’l Hadisler Peygamber gibi yaşamayı öğreten çok özel mekanlardır” dedi.

Sempozyumun organizasyonunu gerçekleştiren Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal’da sempozyumun seyri hakkında bilgi verdikten sonra Daru’l Hadislerin yeniden canlandırılması gerektiğini belirterek “Anadolu’yu sıktığınızda islam çıkıyor, Daru’l Hadisler ilk filizlendiği Çankırı’dan başlayarak yeniden canlanabilir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından verilen çay molasını takiben programın sabah oturumu Prof. Dr. Kemal Sandıkçı’nın başkanlığında yapıldı. Dr. Abdullah Hikmet Atan “Daru’l Hadisleri Ortaya Çıkaran Temel Nedenler ve İslam İlim-Kültür Dünyasındaki Yeri” konulu tebliğini sundu. Bu tebliğle ilgili müzakereyi ise Prof. Dr. Selçuk Coşkun yaptı.

İkinci tebliği ise Doç.Dr. Abdullah Karahan “Bursa Daru’l Hadisleri” konusunda sundu. Müzakareyi yapan Prof. Dr. Zekeriyya Güler tebliğ üzerindeki görüşlerini aktardı.

Sempozyumda “Trakya Yöresi ve Anadolu’da Hadis Eğitim ve Kültürünü Yayma Çalışmalarına Edirne Daru’l Hadisinin Katkısı” konulu tebliğini sunacak olan İbrahim Memiş’in yakınlarının trafik kazası geçirmesi  nedeniyle sempozyuma katılamadığı belirtilerek tebliğini Çankırı Merkez Vaizi Mahmut Ay sundu. Müzakeresini ise Doç. Dr. Muhiddin Düzenli  yaptı.

Katılımcılara Tarihi Çamaşırhane’de verilen öğle yemeğinin ardından iki gün süren sempozyum çalışmaları 100. Yıl Kültür Merkezi’nde devam etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER