banner198

Çankırı tarihinin en büyük suikasti!

Çankırı tarihinin en büyük saldırısına uyanmıştı

Çankırı tarihinin en büyük suikasti!
banner145
ÇANKIRI POSTASI/ÖZEL: Takvimler 5 Mart 1999 tarihini gösterdiğinde Çankırı her zaman olduğu gibi sessiz ve sakin bir güne uyanmıştı. Ancak şehrin her tarafından duyulan büyük bir patlama sesi kentte sessizliği bozmuştu. Çankırı insanı Tarihi bir güne uyandığını o zaman fark etmişti. Yasadışı TİKKO örgütü dönemin Çankırı Valisi Ayhan Çevik'e suikast düzenleyerek öldürmeye çalışmıştı. Vali Ayhan Çevik'i hedef alan saldırı, patlayıcı sesine yabancı olan kent halkı üzerinde büyük yankı uyandırdı. Hain suikast girişimi kentte uzun  süre konuşulan tek konu oldu.

 

Tarihin tozlu raflarında yerini alan suikastte  bakın o gün neler yaşanmıştı:


Tokat Valisi olarak görev yaptığı dönemde Terörün Karadeniz'e geçişini engelleyen Ayhan Çevik, TİKKO'nun "hedef ismi"ydi. Terörle mücadelede yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı bu saldırıya maruz kalan Vali Çevik, TİKKO'nun ilk defa hedefi olmuyordu. Daha önce 1997 yılında Tokat Valiliği yakınına bırakılan bomba yüklü otomobil patlatılmış Vali Çevik patlamadan kıl payı yara almadan kurtulmuştu.

 

23 Mart 1998 tarihinde Çankırı'ya Vali olarak atanan Ayhan Çevik saldırıdan önce aldığı ve Samsun ve Çorum'dan gönderilen  mektuplar da "İlk bombadan kurtuldun, ancak ikinci bombadan kurtulamayacaksın" tehditleri alıyordu. 



Böylesine kritik bir dönemde görev yapan Çankırı Valisi Ayhan Çevik, o gün Kastamonu caddesinde bulunan evinden makam aracıyla çıkmış ve her zaman olduğu gibi Vali konağının arka sokağından en kestirme şekilde makamına hareket etmişti.  Ancak daha önce bölgeye gelerek valinin geçiş güzergahlarında keşif yaptıkları anlaşılan TİKKO terör örgütü militanları, bir otomobile yerleştirdikleri uzaktan kumandalı bombayı Çelik'in makam aracının geçtiği sırada patlattı. Patlamanın etkisi ile bir anada hurdaya dönen makam aracı ve etraftaki binaların cam ve çerçeveleri yerle bir olurken ortalık savaş alanına döndü.  Dört kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ağır yaralanan Vali Çevik ile birlikte 7 kişi yaralandı. Vali Ayhan Çevik uzun süre Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra taburcu olarak Valilik görevine geri döndü.

 

Saldırıda, o sırada kaldırımda yürüyen Fatma Dönmez ve Emrah Ersoy adlı lise öğrencileri ile patlamanın olduğu sokakta  tüpçülük yapan Esnaf Alpay Evirgen ve Vali Çevik'in yakın koruması Nurettin Cinsoy hayatını kaybetti. Saldırıyı, yasadışı TİKKO örgütü üstlenmişti. Bombalı saldırı vatandaşlar üzerinde büyük şok etkisi yarattı.

 

Çankırı Valisi Ayhan Çevik, Kahraman Vali olarak ün yapmıştı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2017, 13:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
Eldivanli
Eldivanli - 8 yıl Önce

Gecen yil vefat eden Ayhan Cevik valime Allah c.c rahmet diliyorum.Mekani cennet olsun.

yüksekokullu
yüksekokullu - 6 yıl Önce

patlama esnasında yakın bir evden camdan bakıyordum. atom bombası atıldı sandım. korkunçtu.

A.Alpay Çığman
A.Alpay Çığman - 4 yıl Önce

Evet hatırlıyorum Allah o günleri bir daha göstermesin şimdi de PKK olarak devam ediyorlar zaten!.....

Erol yılmaz
Erol yılmaz - 4 yıl Önce

Korkunçtu.vali beye Allah rahmet eylesin

Aslan Bey
Aslan Bey - 4 yıl Önce

Ben Çankırı Atatürk ilk okulundan hissettik rabbim mekanını cennet eylesin vatamında ülkemde can yanmasın

Karpuzcu
Karpuzcu - 3 yıl Önce

Dedem Mustafa Karpuzcuda işine giderken patlayan bombanın etkisi ile birkaç metre ileriye fırlamış günlerce kulaklari çınlamış işitme kaybı yaşamıştı.

sami karalı
sami karalı - 3 yıl Önce

bende o dönem okuyordum senin bölüm neydi

Tarık Demirok
Tarık Demirok - 3 yıl Önce

Pastanenin üzerindeki dairelerden birinde oturuyorduk. Hasta olduğumdan o gün okula gitmemiştim. O gürültüyü, üzerimize düşen camları, eve giren şarapnelleri, sokağın o halini asla unutamam. Umarım bir daha yaşanmaz böyle bir olay...


SIRADAKİ HABER