banner306
banner198

Çankırılı işadamı Salim Çivitçioğlu dolandırıldı

İsrailli Ariel Finans, ucuz kredi vermek vaadiyle Çankırılı işadamı Salim Çivitçioğlu olmak üzere bir çok Türk şirketlerinden milyonlarca dolar toplamış.

Çankırılı işadamı Salim Çivitçioğlu dolandırıldı
banner145

Yeni Şafak'ın ucuz kredi vaadiyle Türk şirketlerinden milyonlarca dolar toplayan İsrailli Ariel Finans'ın vurgunuyla ilgili haber gündeme bomba gibi düştü.

Prestij kaybı endişesiyle suç duyurusunda bulunamayan birçok işadamı Ariel Finans'a para kaptırdıklarını anlattı.

Şirketin CEO'su Ariel Mayo'nun, krediyi verecek bankalarla görüşmek için kendisini Moskova'ya götürdüğünü söyleyen işadamı Salim Çivitçioğlu "8 milyon doları Türkiye'den çekeceksiniz dediler. İstanbul'a döndük. 150 bin dolarım gitti ama kredi çıkmadı" dedi.

Ariel Finans'a alacakları iki uçak için kredi başvurusunda bulunan bir havayolu şirketinin avukatı ise "Oldukça yüklü miktarda para gitti" dedi. Mayo'ya 120 bin dolar kaptıran İşadamı Hüseyin K. ise "Yargıya gidemeyen onlarca firmanın milyonlarca dolarını aldılar" dedi.

Yeni Şafak'ın haberine göre "gazeteye, dolandırıldıklarını ileri süren çok sayıda ihbar telefonu geldi. Çok sayıda firma yetkilisi Ariel Finans mağduru olduğunu belirterek, iddianamede yer alan firmaların vurgunun küçük bir parçası olduğunu söylediler. Mağdurlar arasında yer alan İşadamı Salim Çivitçioğlu ise Moskova uzantılı dolandırıcılığın detaylarını anlattı. Ariel Finans'ın, işadamlarını Moskova'da anlaşmalı kişilerle buluşturduğunu söyleyen Çivitçioğlu, "Kredimiz çıktı diyerek bizi Moskova'ya kadar götürüp, orada anlaştıkları kişilerle görüştürdüler. Tüm belgesi elimizde mevcut" dedi. Ariel Finans'ın kurbanları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren bir havayolu şirketi de yer aldı. İki uçak alımı için şirketle sözleşme imzalayan havayolu şirketinin Ariel Finans'a yüklü miktarda ödeme yaptığı ortaya çıktı. Adının saklı kalmasını isteyen havayolu danışmanı S.U. "Prestijimiz zedelenmesin diye dava açmadık. Bu haksız olduğumuz anlamına gelmiyor. Ancak yüklü miktarda kaybımız olduğu doğru" dedi.

YARGIYA GİTMEYEN ONLARCA FİRMA VAR

Savcılığın Ariel Finans'la ilgili iddialar üzerine hazırladığı iddianamede şikayetçi olarak yer almayan firmaların ihbarları, dolandırıcılığın boyutunu da gözler önüne serdi. Alfa Tanker, Saray Denizcilik, işadamı Hüseyin K, Salim Civitçioğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda firma sahibi, mağdur olduğunu dile getirdi. İşadamı Hüseyin K., "Biz davada yer almıyoruz. Ancak yargıya gidemeyen onlarca firma adına bu firmanın milyonlarca dolarlık dolandırıcılığa imza attığını biliyoruz" dedi. Denizcilik faaliyetleriyle uğraştığını söyleyen işadamı, "Benden çeşitli tarihlerde, farklı adlar altında krediniz çıktı diyerek 120 bin dolar ödeme aldılar" dedi.

HAVAYOLU ŞİRKETİ: DOLANDIRILDIK

60 milyon doları bulduğu ileri sürülen büyük vurgunun detayları da ortaya çıkıyor. İsrailli Ariel Finans'ın sahibi Eliyahu Mayo ve oğlu Ariel Mayo'nun sözleşme imzalattığı bir hava yolu şirketinden de "yüklü miktarda" ödeme aldığı ortaya çıktı. İddiaya göre Türkiye'de faaliyet gösteren havayolu şirketi Ulaştırma Bakanlığı'ndan ön izin alabilmek için iki yeni uçak almak istedi. İsrailli Ariel Finans'la sözleşmelere imza atan havayolu şirketi, 'krediniz çıktı' haberi sonrasında banka transferi yoluyla İsrail firmasına farklı tarihlerde ödeme yaptı. "Ekspertiz ücreti, sigorta poliçesi, yol masrafı" adıyla yapılan ödemelerle ilgili havayolu şirketinin avukatı S. U. Yeni Şafak'a "Evet iddialar doğru. Bu firma şirketimiz dolandırmıştır. Ancak şirket prestiji için dava açmadı. Ödenen rakamla ilgili rakam veremeyiz ama oldukça yüksek bir rakam olduğunu söyleyebilirim" dedi.

SINIRÖTESİ SOYGUN VURGUN

Babası adına işleri takip eden Çivitçioğlu Otomotiv A.Ş'nin sahibi Salim Çivitçioğlu ise dolandırıcılığın nasıl gerçekleştiğini şöyle anlattı: Bizim hipermarketimiz vardı. Farklı bir yerde de alışveriş merkezi inşaatı yapıyorduk. Bu sırada Ankara'da İsrailli finans şirketinin Türkiye acentesi olarak tanıtılan Cengiz Sarıkaya adlı kişi, 'bilginizi verin kredi talebinize olumlu olumsuz dönerler' dedi. Sonra olumlu sonuç çıktığını söylediler. Bizi İsrail'e davet ettiler. Biz limuzin değil ama Volkswagen marka VIP minibüse bindirdiler. Ofislerinde sözleşme örneği verdiler. Bir sıkıntı yoktu. Türkiye'ye döndükten sonra aracılık hizmetleri adı altında bizden para istediler. Sonra da '8 milyon euroluk krediniz, Moskova'da birkaç bankanın oluşturduğu konsorsiyum tarafından kabul edildi' dediler.

ARIEL MAYO MOSKOVA'DA AĞIRLADI

Ariel Mayo ile birlikte Moskova'ya gittik. Bankacı olarak tanıttığı Alexander Suetin'le tanıştırdı. O da 'Krediniz onaylandı. Size sözleşme göndereceğiz. İmzalayıp bize geri gönderin daha sonra da hesap numaranızı krediyi transfer edeceğiz' dedi." Biz sözleşmeyi imzalayıp geri gönderdik. Ardından da telefon açarak ekspertiz ücreti olarak 50 bin euro göndermemizi istediler. Arial Finans hesabına banka yoluyla havale yaptık. Diğer sözde masraflar içinde ödeme yaptık. 150 bin euroya yakın kaybım var."


'Komplo kuruyorlar'

Yeni Şafak muhabirinin önceki gün cep telefonundan aradığı halde ulaşamadığı Ariel Finans'ın CEO'su Ariel Mayo, dün gazetemizi arayarak haberle ilgili açıklama yaptı. Savcılığın soruşturma başlattığı Türk işadamlarının iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ariel Mayo, müşterilerine kredi garantisi vermelerinin mümkün olmadığını belirtti. Kendisine komplo kurulduğunu söyleyen Ariel Mayo, soruşturma kapsamında savcılığın ifadeye çağırmadığını söyledi.

İddianamede yer alan, müşterilerin lüks içinde ağırlamadıklarını, 'sigorta bedeli', 'ekspertiz ücreti' 'komisyon' adı altında firmalardan para almadıklarını söyleyen Mayo "Firma müşterile-rine olması gerektiği gibi ihtimam göstermektedir" dedi. Yeni Şafak'ın işadamlarının görüşü olarak haberinde yer verdiği "60 milyon dolarlık vurgun" bilgisinin de gerçeği yansıtmadığını ileri süren Ariel Mayo, kendisine komplo kurulduğunu savundu.

İkinci dershaneyi açacaktı, ilki de elinden gitti

Cumhuriyet Savcısı Süleyman Ersöz'ün hazırladığı iddianameye göre, Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi, başta olmak üzere, Çivitçioğlu Otomotiv, Demcel İç ve Dış Ticaret, Baktat Gıda'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda firma Ariel Finans'ın mağdurları arasında yeralıyor. İşini büyütmek isteyen kadın girişimcilerden Gülsüm A ise kendisinin Konya'da bir süre önce dershane açtığını belirterek "Şimdi İstanbul'a gidecek otobüs param yok" dedi. Gülsüm A, "Konya'da dershane işletiyordum. İşlerim iyi gittiği için ikinci bir dershane açmayı düşündüm. İstediğim krediyi vereceklerine dair sözleşme imzalattılar. Ancak tüm mal varlığımı ipotek ettirip, bunlara ödeme yaptım" dedi.


Temsilciden avukata 'ayağını kaydırırım' tehdidi

Ariel Finans'ın sahipleri Eliyahu Moyo ve oğlu Ariel Mayo hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla açılan soruşturmada da ilginç gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı. Türk işadamlarının İsrail'li firma hakkında açtığı dolandırıcılık davasına bakan Avukat Türkan Bayraktaroğlu, kendisini Ankara Yargıtay'dan bir kadın Cumhuriyet savcısının aradığını ileri sürerek tehdit edildiğini iddia etti. Bayraktaroğlu şöyle konuştu: "Sanıklardan biriyle bağlantılı olan cumhuriyet savcısı beni arayarak, 'davadan el çek yoksa ayağını kaydırırım' dedi. Beni arayan savcı, dava sanıklarından ve firmanın, Türkiye temsilcisi olarak tanıttığı Hatice B.'nin akrabası olduğunu söyledi. Bana, 'sonun kötü olur, bu işin peşini bırak' diyerek tehditler savurdu."


Akarcalı: Lüks ağırlama doğru

Eski bakanlardan Bülent Akarcalı, Yeni Şafak'ın manşetten duyurduğu vurgunun boyutlarının daha büyük olduğunu belirterek ikinci 'one minute'i hak ettiğini söyledi. "Mayo'larla 2002'den sonra tanıştıklarını söyleyen Akarcalı "2002'de danışmanlık şirketi kurdum. 5 yıl önce bir Türk firması kredi arıyordu. İnceledik ve dosya bana zayıf geldi. İsrail'e gittik, gördüğüm manzara karşısında kuşkulandım. Mayo'ların yaptığı işlerle ilgili büyük şüphe duydum. Senaryo aynıydı. VIP karşılama yapıldı ve limuzinle şirket merkezine götürüldük. Yazdıklarınızın hepsi başıma geldi" diye konuştu.

Kaynak :Yeni Şafak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304