banner198

Çankırılı Vekilden Harp Akademilerine Türban Ayarı

Hüseyin Filiz ve arkadaşının meclise verdiği teklifle, Harp Akademilerine giriş kriteri değişiyor.

Çankırılı Vekilden Harp Akademilerine Türban Ayarı
banner145

Hüseyin Filiz ve arkadaşının meclise verdiği teklifle, Harp Akademilerine giriş kriteri değişiyor.

TBMM tatile hazırlanırken Ak Partili Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ve arkadaşının verdiği son dakika yasa teklifi ile eşi türbanlı olan subaylara kurmaylık yolu açılıyor.

Teklife göre; yürürlükteki mevzuatta kurmaylık eğitiminin verildiği Harp Akademileri’ne girişte aranan “kendisi veya eşinin tutum ve davranışları” kriteri, okula girişte engel şartlar arasından çıkartılıyor. Böylece eşi türbanlı olan ya da camiye gittiği belirlenen subayların en büyük handikapı ortadan kalkmış olacak.

Ak Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın birlikte verdiği “Harp Akademileri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinden türban sürprizi çıktı.

Teklifle, yürürlükte ki Harp Akademileri Kanunun “Girişe engel haller” başlıklı 11. Maddesinin “d” bendindeki “Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı Akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik verilmeyen subaylar Kuvvet Hark Akademilerine alınmazlar” ifadesi değiştiriliyor. Yeni teklifte bu bent “Sıralı üç sicil amirinden en az ikisi tarafından akademiye girmeye layık görülmeyerek hakkında olumlu nitelik belgesi verilmeyen subaylar, Kuvvet Harp Akademilerine ve Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine alınmazlar” şeklinde ifadelendiriliyor.  Böylece “kendisi veya eşinin tutum ve davranışlarından dolayı” ibaresi çıkarılarak, eşi türbanlı olan veya namaz kıldığı belirlenen subayların Harp Akademilerine girişindeki en büyük engel kaldırılmış oluyor. Teklifte ayrıca savaş hallerinde silahaltına alınmadaki 15 yaş sınırı 18’e yükseltiliyor. Bu değişiklikle uluslararası çocuk sözleşmesinde çocuk tanımında geçen 18 yaş sınırıyla paralel düzenleme gerçekleştirilmiş olacak.

Siviller Katılamayacak

Teklife göre, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Milli Güvenlik Akademisi birleştirilerek “Silahlı Kuvvetler Yükse Sevk ve İdare Akademisi” olarak değiştirilecek. Akademiye sadece kurmay subaylar katılabilecek. Önceki yıllarda Milli Güvenlik Akademisi’ne sivil katılımcı kabul ediliyordu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER