banner198

Çankırı’nın Hafızası Koruma altına alınıyor

Proje ekibi Osmanlı arşivlerini inceledi...

Çankırı’nın Hafızası Koruma altına alınıyor
banner145

Çankırı'nın önemli vesika bilgilerini bünyesinde barındıran Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi adeta ilin geçmiş hafızasını bünyesinde barındırıyor.

 

Çıkabilecek herhangi bir yangın yada doğal afette yok olabilecek bir şekilde Araştırma Merkezinin bir odasında bilimsel arşivleme metotlarından yoksun bir şekilde korunmaya çalışılan eserler KUZKA tarafından desteklenen "Araştırma Merkezi Tasnif, Kayıt ve Restorasyon Proje Stratejisi" projesiyle koruma altına alınıyor. 

 

Çankırı'nın geleceğine ışık tutacak olan tarihi vesika ve belgeler, bilimsel metotlarla saklanacak. Bu şekilde Çankırı’nın geleceğine ulaştırılması sağlanacak belge ve vesikalar ilimizin hafızası niteliği de taşımakta.

 

Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi "Araştırma Merkezi Tasnif, Kayıt ve Restorasyon Proje Stratejisi" projesi kapsamında İstanbul’daki Osmanlı Arşivlerinde incelemelerde bulundu.

 

 Proje Koordinatörü İbrahim Erkayacan ve Projede görevli tarihçi İsmail Karadeniz, 4 günlük İstanbul incelemelerinde ilk olarak Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’nın çalışma sistemi, eski belgelerin tasnifi, arşivlendirilmesi ve restorasyonu hakkında uzmanlardan bilgi aldı.

 

Tasnif, kayıt ve restorasyonla ilgili gerekli ekipmanların neler olduğunu tespit etti. Daha sonra Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi, Yıldız Sarayındaki İRCİCA’nın kütüphanesi ve İSAM’da incelemelerde bulunan Araştırma Merkezi Proje Ekibi, İstanbul’un ardından projede belirtilen çalışma takvimine göre Konya, Bursa ve Ankara’da da incelemelerde bulunacak.

 

İstanbul faaliyeti ile ilgili bilgi veren Proje Koordinatörü İbrahim Erkayacan “Son derece yararlı bir çalışma programı oldu. Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırmaları Merkezi için Sayın Başkanımız İrfan Dinç’le birlikte düşündüğümüz büyük projenin alt yapısını oluşturacak verileri elde ediyoruz ve bilimsel çalışma metotlarını araştırıyoruz. Konya, Bursa ve Ankara’da gerçekleştireceğimiz ziyaretler ve çalışma programının ardından nihai raporumuzu hazırlayarak tasnif ve belgelerin dijital ortama aktarılmasına yönelik faaliyetlere de başlayacağız”  diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER