banner198

Çerkeş, alt yapıda çağ atladı!

Çerkeş Belediyesi tarafından hayata geçirilen kent tarihinin en büyük alt yapı projesinde sona doğru hızla yaklaşılırken merkezi yerler de üst yapı çalışmaları için ihale aşamasına gelindi.

Çerkeş, alt yapıda çağ atladı!
banner145

Çerkeş Belediyesi tarafından hayata geçirilen kent tarihinin en büyük alt yapı projesinde sona doğru hızla yaklaşılırken merkezi yerler de üst yapı çalışmaları için ihale aşamasına gelindi. Dev proje tamamlandığında su kesintileri, yoğun yağışlarda yetersiz kalarak hayatı olumsuz etkileyen yapmur taşkınları da tarihe karışmış olacak.


Çankırı'nın en büyük ilçesi Çerkeş'te en önemli sorunların başında alt yapı eksikliği ve görüntü kirliliğine neden olan elektrik ve telefon kabloları geliyordu. 40 yıl önce Asbestli borularla döşenen sağlıksız şebekeden akıtılan suyu  içen Çerkeş halkı, çarşı merkezinde kanalizasyon olmaması nedeni ile yağmurlama için döşenen kanalları ortak kullanıyordu. Yağışlı havada tıkanma nedeni ile taşmalara ve pis kokuya neden oluyor, hayatı olumsuz etkiliyordu.

 

İlçenin çehresini ilk dönemi olmasına rağmen fark edilir düzeyde değiştirmeyi başaran Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, radikal bir kararla alt yapı çalışmalarının düğmesine basarak; kanalizasyon, doğalgaz, içme suyu şebekesi , yağmurlama kanalları ve görüntü kirliliğine neden olan kabloların yer altına alınmasından oluşan Çerkeş'te büyük değişim hamlesini başlattı.



-Kanalizasyon projesini kendi ekibi ile yürütüyor- 

Yaklaşık 4 yıl önce startı verilen çalışmalar ile Çerkeş'in her sokağı adeta şantiye alanına dönüştü. Çarşı içinde vurulan kazma ile tarihinde ilk defa çarşı, kanalizasyon boruları ile tanıştı.  Yağmurlama kanalı ayrılarak yoğun yağışlarda su baskınlarının önüne geçildi.  Nüfus yoğunluğu göztilerek ilçenin en işlek noktasından start verilen çalışmalar dış mahallelere doğru uzandı. Çerkeş Belediyesi 130 km uzunluğundaki kanalizasyon projesini ise kendi teknik ekibi ve araçları ile gerçekleştiriyor. Projede %60 aşamasına gelinirken şimdiden 60 km kanalizasyon borusu döşeme işlemi tamamlandı.



- Kanserojen madde içeren Asbestli borulardan kurtuluyor -

1980'li yıllarda döşenen borular nedeni ile ana isale hattında sık sık patlamalar meydana geliyor Çerkeş susuz kalıyordu. Delik, deşik olmuş borulardan toprak altına su kaybı yaşanması nedeni ile basınç azalıyor, mali külfet artıyordu. Kanserojen madde içeren Asbestli borular nedeni ile musluklardan adeta zehir akıyordu. Hasan Sopacı, halkın sağlıklı içme suyuna kavuşması için 2 kademeden oluşan içme suyu şebekesi projesini başlattı.  On milyon liraya ihale edilen 101 km uzunluğunda ki, 1. etap çalışmalarında %70 civarında tamamlanma sağlandı. Proje bittiğinde Asbestli borular yerine,  dünya standartlarında üretilen polieliten borular kullanılacak. Böylece Çerkeş halkı sağlıklı içme suyuna kesintisiz bir şekilde kavuşmuş olacak.

 


- Hayat standardı yükseldi, emekli göçünü tersine çevirdi-

Çerkeş'te yaşanan değişim bununla da sınırlı kalmadı. İlçede hayat standartlarının yükselmesi , tersine emekli göçünü artırdı.  Doğalgazın evlere verilmesi ile birlikte daimi ikametini Çerkeş'e getiren emekli sayısında anımsanamayacak oranda artış sağlandı. 


 

- Kablolar yer altına alındı, görüntü kirliliğine son -

Kültür varlığı açısından zengin bir mimariye sahip olan Çerkeş'te proje kapsamında elektrik ve telefon kabloları da yer altına alınarak görüntü kirliliğinin de önüne geçilmiş oldu. Böylece şirin Çerkeş mimarisi, çirkin kablo ablukasından kurutularak turizm açısından önemli bir merhale geçilmiş oldu.

 

- Çarşı bölgesinde üst yapı ihalesine çıkılıyor-

Öte yandan Çarşı içerisinde yürütülen alt yapı çalışmalarının tamamlanması ile birlikte, üst yapı ihalesi için hazırlıklara başlandı. Önümüzdeki hafta yapılması beklenen ihalenin sonrasında köstebek yuvasına dönen yollar,  parke ve kaldırım taşları ile döşenmeye başlanacak.

 

 

- Yüz yılın alt yapı yatırımı gerçekleşiyor -

Alt yapı yatırımları yeraltına gömüldüğünden dolayı, seçmen bazında çabuk unutulduğunu, çoğu belediye başkanının göze alamadığı en riskli yatırımlar arasında yer aldığını ifade eden Başkan Sopacı, " Çerkeş büyük bir değişim sürecinden geçiyor. Bugüne kadar Çerkeş'te hiç bir belediye başkanının göze alamadığı bir riski alarak Çerkeş halkına yaraşır bir alt yapıyı sunmak üzere kollarımızı sıvadık. Çalışma arkadaşlarımızın da insan üstü gayretleri ile hızlı bir şekilde  sona doğru yaklaşıyoruz.  Bu yapılan iş öyle basite indirgenemeyecek düzeyde önemli, Çerkeş adına yüz yılın yatırımıdır. " şeklinde konuştu.

 


Sopacı, "Üzerinden Osmanlı ve Türkiye tarihinin dokusunu barındıran kadim bir şehrin belediye başkanı olmaktan büyük kıvanç duyuyorum. Halkımız hizmetlerin en güzeline layıktır. Bu düşüncelerle çalışmalarımızı dur durak dinlemeden geceli gündüzlü her alanda sürdürmeye devam ediyoruz. Halkımızdan çalışmalar dolayısı ile verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür diliyor, bizleri anlayışla karşılamalarını rica ediyorum." dedi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2018, 19:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
Kadir Kırmızıgül
Kadir Kırmızıgül - 6 yıl Önce

Başkanım elinize emeğinize sağlık çalışmalarınızda başarılar dilerim sağolun var olun tebrikler

Meçhul asker
Meçhul asker - 6 yıl Önce

Dualarımız sizinle

ALi Yakup
ALi Yakup - 6 yıl Önce

tebrikler belediye bütçesinin üzerinde bir işe girişmek cesaret ister.

vatanaş
vatanaş - 6 yıl Önce

tebrikler, darısı kurşunlunun başına gerçi başkan okullarda kurdela(!) kesmekten vakit bulamayabilir

Yavuz Orhan
Yavuz Orhan - 6 yıl Önce

Oy kaygısına düşmeden sadece Çerkeşi ve geleceğini düşünen sevgili Hasan kardeşimi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum iyiki varsın sayın başkanım..

Ahmet ÖZALP
Ahmet ÖZALP - 6 yıl Önce

Bahsettiğiniz gibi Altyapı çoğu belediye başkanı için toprağa gömülen bir yatırımdır. Bu riski kolay kolay kimse almak istemez. Çerkeş te doğup Çerkeşte büyüyüp Çerkeşte yaşayacak başkanlar boyle bir yatırım yapar anaca . Allah sizden razı olsun

SIRADAKİ HABER

banner304