banner198

Genç diplomatlara ders verdi

Milletvekili Kınıklıoğlu, Dışişleri Akademisinde genç diplomatlara Türk Dış Politikası’nı anlattı.

Genç diplomatlara ders verdi
banner145

AK Parti Çankırı Milletvekili, Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Dışişleri Akademisi'nde genç diplomatlara Türk Dış Politikası’nı anlattı.

Dışişleri Bakanlığına bağlı Dışişleri Akademisinde dış politika konusunda genç diplomatlara kursta konuşma yapan Kınıklıoğlu,  “Türk Dış Politikası ve TBMM” başlıklı konuşmasında Türkiye’nin dış politika parametreleri ve Parlamento’nun rolünü anlattı.

Kınıklıoğlu, Türkiye’de demokrasinin giderek güçlenmesine paralel olarak dış politika aktörlerinin çeşitlendiğine, iç politika-dış politika ayrımının muğlâklaştığına ve kamuoyunun karar verme sürecindeki etkisine işaret etti.

TBMM bünyesinde faaliyet gösteren ihtisas komisyonları hakkında bilgi veren Kınıklıoğlu, özellikle Dışişleri Komisyonunun önemi ve rolüne vurgu yaparken uluslararası aktörler ile temas, siyasi mesajların iletilmesi ve ikili ilişkilerinin geliştirilmesi anlamında TBMM bünyesindeki Dostluk Gruplarının da önemli rol oynadığının altını çizdi.

Konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin Komşuluk Politikasının esaslarını ve bu kapsamda siyasi, ticari ve kültürel ilişkilerine işaret eden Kınıklıoğlu, Türkiye’nin küresel dış ticaret pazarlarını çeşitlendirme kapsamında artan ticari ilişkilerini ve komşuluk politikasının ekonomik getirilerini somut verilere dayanarak anlattı.

Türk dış politikasının bütün bölgeleri kuşatan bütüncül bir strateji ve etkin bir diplomasiye dayandığını belirten Kınıklıoğlu “Türkiye’nin izlediği aktif diplomasi, bölgesel sorunların çözümünde oynadığı arabuluculuk rolü Türkiye’nin itibar, nüfuz etkisi ve yumuşak gücünü arttırmıştır. Türkiye, NATO’nun güçlü müttefiki, AB ile tam üyelik müzakerelerini yürüten Türkiye, BM Güvenlik Konseyi üyesi, G-20 üyesi, Avrupa Konseyi, AGİT, İslam Konferansı Örgütü ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün aktif üyesi, Medeniyetler İttifakının Eş Başkanı, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Dönem Başkanı, Arap Ligi'ne gözlemci üye ve Afrika Birliği’nin stratejik partneridir. Bu kapsamda bölgesel ve küresel anlamda siyasi, ekonomik ve kültürel krizlere doğrudan müdahale eden, ulusal çıkarları doğrultusunda şekillendiren ve sorunların çözümünde inisiyatif alarak dünya barışına katkıda bulunan büyük bir güç konumuna gelmiştir.” dedi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER