banner198

Kadın Çiftçiler Yarıştı

2004 yılında başlayıp geleneksel hale gelen bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirilen Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje yarışmasına yapıldı.

Kadın Çiftçiler Yarıştı
banner145

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Ülkemizde geleneksel olarak her yıl yapılan “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” Bilgi ve Proje Yarışması Çankırı birincisini belirlemek üzere Rehberlik Araştırma Merkezi Salonunda yapıldı.

Vali Vahdettin ÖZCAN, Vali Yardımcıları İbrahim Şahin ve Şerefnur Oktay, Atkaracalar Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, STK Temsilcileri ve yarışmacıların yakınları katıldı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye Birinciliği ve Bölge Birinciliğini Yadigar Özcan’ın aldığını ve Bölge Birincisi olan ilde bir sonraki yıl Bölge yarışlarının yapıldığı belirtilerek, bu yıl Bölge yarışlarına Çankırı’nın ev sahipliğinde yapılacağı bildirildi.

Vali Vahdettin Özcan, geçtiğimiz yıl Türkiye birinciliğini elde eden kadın çiftçimizi tebrik ederek başladığı konuşmasında; “2004 yılında başlayıp geleneksel hale gelen bu yıl dokuzuncusunu yapacağımız ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ Bilgi ve Proje yarışmasına hoş geldiniz.

Dünya tarım işgücünün yüzde 40'ını kadınlar oluşturmaktadır. Tarım, Türkiye için önemli ve vazgeçilmez bir sektörü olup kadınlar da bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlardır. Gerek dünyada, gerekse ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede en büyük rolü kadınlar oynamaktadır. Ülkemizde büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisi kadınlardır.

‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ Bilgi ve Proje Yarışması, Kadın çiftçilere götürülen eğitim yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda kadın çiftçilerin performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını artırmak, sağlıklı beslenme ve kaliteli ürün üretme bilincini geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak, girişimcilik ruhunu aşılamak ve kapasitelerini artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Bu yarışmada birinci olan yarışmacımız bölge yarışmasında ilimizi temsil edecektir.

Kadınlarımız tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda çalışmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretimin iş gücünü sağlayan kadın bunların yanı sıra çocuğunu da büyütmektedir. Ev işlerini yapmakta, ailenin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir. Kadınlarımızın Türkiye ekonomisine katkıları çok büyük, hakları ödenmez. Kısaca kadınlar, tarlada üreten, evini yöneten değerli varlıklarımızdır. Dolayısı ile kadınlarımızın eğitimli olması, kültürlü olması, kırsal alanda yapmış oldukları faaliyetleri bilerek yapması, ülke olarak önemsediğimiz bir husustur.

İlk öğretmenimiz olan ve kültürümüzü diğer nesillere taşıyan bu değerli varlıklarımıza gereken ihtimamı göstermeliyiz. Bu yüzden gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekse Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüklerinin kadınlarımızın eğitimi ile ilgili konulara ağırlık vermesi gerekmektedir.

Ben bu vesile ile yarışmacı bayanlarımızın nezdinde tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’ nü şimdiden kutluyor, yarışmacılara başarılar dilerim” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Metin KARAOĞLANOĞLU, Müdürlük olarak yaptıkları üretim, denetim, destek ve eğitim olarak çalışmalarını gruplandırdıklarını ve her alanda hizmet verdiklerini, ayrıca kadınların eğitimine önem verdiklerini belirterek, “Kadınlarımız aktif olarak her alanda yer alıyorlar, kendilerine özverileri nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

Yarışmaya Atkaracalar’dan Server Çıkrıkçı, Çerkeş Saçak Beldesi’nden Elif Küçüktuna, Eldivan’dan Seval Teke, Korgun’dan Hamide Soysal ve Çankırı Merkez Alaçat Köyünden Satınur Bodur katıldı.

Toplam 15 sorunun sorulduğu yarışma sonunda Eldivan’dan katılan Seval TEKE tüm sorulara doğru cevap vererek 150 puanla birinciliği alarak üç çeyrek altını Vali Vahdettin Özcan,  Korgun’dan katılan Hamide Soysal 130 puanla ikinciliği alarak iki çeyrek altını Vali Yardımcısı İbrahim Şahin,  Merkez Alaçat Köyü’nden Satınur Bodur 120 puanla üçüncülüğü alarak bir çeyrek altını Vali Yardımcımız Şerefnur Oktay, Çerkeş Saçak Beldesi’nden katılan Elif Küçüktuna dördüncülüğü alarak bir gram altını Defterdar Durmuş Kuşak ile Atkaracalar’dan katılan Server Çıkrıkçı dabeşinciliği alarak bir gram altını İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız’dan aldı. Ayrıca tüm yarışmacılara süt derecesi, Aytaç ürünleri, Aybilen Çeltik ürünleri, Salti Tuz ürünleri, tarım kitapları ile plaket takdim edildi.

Yarışmaya sponsor olan Ziraat Odası, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği Temsilcilerine Valimiz Vahdettin ÖZCAN ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Metin Karaoğlanoğlu tarafından plaket takdim edilerek program sona erdi.

Çankırı Birincisi Seval Teke, Çankırı’da 30 Mayıs’ta yapılacak Kadın Çiftçiler Bölge Yarışmasında Çankırı'yı temsil edecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER