banner198

Kurşunlu da çok sayıda araç üst geçite çarptı!

Avrupayı Ortadoğuya bağlayan Uluslararası D-100 (E-80) Karayolunun Kurşunlu ilçesi yakınlarındaki yol genişletme ve asfalt çalışmaları nedeniyle yeni yapılan tren yolu üst geçiti sürücülerin adeta korkulu rüyası haline geldi.

Kurşunlu da çok sayıda araç üst geçite çarptı!
banner145

Avrupa'yı Ortadoğu'ya bağlayan Uluslararası D-100 (E-80) Karayolu'nun Kurşunlu ilçesi yakınlarındaki yol genişletme ve asfalt çalışmaları nedeniyle yeni yapılan tren yolu üst geçit’i sürücülerin adeta korkulu rüyası haline geldi.

İstanbul’u Samsun’a bağlayan tarihi ipek yolunun geçtiği D-100 (E-80) Karayolunun Kurşunlu ilçe çıkışında yer alan bölümünde birkaç gün önce yol genişletme çalışmaları dolayısıyla üst kolonları yerleştirilen yeni tren yolu üst geçidi kazaları da beraberinde getirdi.

Köprü üst kolonlarının yerleştirilmesinden sonraki üç günlük zaman diliminde hemen yanındaki eski köprü yüksekliğine aldanan sürücüler birbiri peşi sıra yeni yapılan üst geçit’in kolonlarına çarptılar.

Edinilen bilgiye göre son üç gün içerisinde yük taşıyan kamyonlarda maddi yirmiden fazla ufak çaplı hasar meydana gelirken son yaşanan kazanın ardından yetkililer harekete geçti.

Karayolları yönetmeliklerine göre 4.5 metre olması gereken üst geçit yüksekliğinin bazı bölümlerde 4.40 kadar düştüğü üst geçitte yapılan ölçümlerle belirlendi. Bu duruma Karayolları yönetmeliğine uymayarak aşırı yükseklikte yük yükleyen nakliyat firmaları da eklenince kazalar kaçınılmaz hale geldi.

Yönetmeliklere göre 4.5 metre yüksekliğin Türkiye’de uygulanmasının mümkün olamayacağını söyleyen bazı sürücüler. Burası İran’a uluslararası geçişin sağlandığı bir karayolu. İstanbul’dan buraya kadar üst geçitlerin yüksekliği 4.80 ile 5 metre arasında değişirken yeni yapılan bu geçitte bu kurula neden uyulmuyor diye soruyor.

İlginç çözüm! Asfalt kazılarak köprü yüksekliği artırıldı.

Meydana gelen kazaların artmasıyla birlikte harekete geçen yetkililer soruna ilginç bir çözüm getirdi.  Eşine Dünya’da zor rastlanır dedirten uygulama ile köprü seviyesini yükseltmek için asfalt yolu yaklaşık yarım metre kazmaya karar veren yetkililer, son kazanın hemen ardından yolu trafiğe kapatarak çalışmalara başladı. Çalışmaların ilk gününde köprü altındaki asfalt dozer ve kepçeler yardımıyla kazarak derinleştirdi.  Çalışmaların birkaç gün sürmesi ve bu süre içerisinde yolun 100 metre boyunca yarım metre derinleştirilmesi bekleniyor.

Karayolun kazılarak derinleştirilmesi sırasında ilk gün ki çalışmalarda saatlerce kapalı kalan yolda kilometrelerce uzunluğunda araç kuyruğu oluştu. Trafik ekipleri araçları ilçe merkezinden yan yollardan tahliye ederek kuyruğu eritmeye çalıştı.

Kaza sonrası olay yerine gelen Kurşunlu Belediye Başkanı İbrahim Doğu, ve Karayolları yetkilileri, üst geçit ve çevresinde incelemelerde bulundu.

Yıllardır bu yolda nakliyatçılık yaptıklarını ve Türkiye’de böyle bir köprü olmaz diyen sürücüler adeta isyan etti.

Üst geçidin üzerinde, köprünün yüksekliğini gösteren tabelanın bulunmadığı ve diğer uyarı levhalarının ise meydana gelen kazaların ardından sürücülerin göremeyeceği bir noktaya konulduğunu iddia eden sürücüler bu konuya dikkat çekti. 

Kameralarımız olay yerinde çekim yaptığı sırada aracını kenara çekerek yanımıza gelen bir TIR sürücüsü başından geçen ilginç olayı bizlerle paylaştı.

İstanbul’dan aldığı sıfır kilometre araçları Erzurum’a götürdüğünü söyleyen TIR şoförü Nazım Aydemir; ” Gece 24.00 civarlarında buradan geçtim. Sabah araçları bayiye teslim ederken bir aracımızın tavan kaportasının sürtünmeye bağlı ezildiğini tespit ettik. Ben o ana kadara İstanbul’dan aldığımı aracı bir yere çarptığımı fark etmedim. Şimdi hasarlı aracı yeniden yükleyip fabrikaya geri götürürken bu üst geçitte tavanı sürttüğümü anladım. Beş yıldır bu yolda taşımacık yapıyorum böyle bir olay ve üst geçit hayatımda görmedim” diye konuştu.

Köprüye taşıdığı kamyonunda taşıdığı kepçesiyle çarpan taşımacılık firmasının yetkilisi Mehmet Demircan ise kameralarımıza yaptığı açıklamayla tepkisini dile getirdi.

Demircan;”Üç gün önce üzerinde iş makinesi bulunan yüklü aracımız buradan geçerken birinci köprü yüksek olduğundan dolayı ikinci köprüyü fark edemiyor ve çarpıyor. Ama daha öncede çarpanlar olduğu gibi bizden sonrada çarpanlar olduğu halde bizim araçlar kaçmadığı için suçu bizim üstümüze yıkmaya çalışıyorlar. Bu araçlar İstanbul’dan buraya kadar hiçbir problem yaşamadı burada takıldı ondan sonra Sivas’a kadar bir sorun yaşamadık. Biz buradan devamlı geçiyoruz. Köprüde meydana gelen zararları bizlere ödetmek istiyorlar. Her bir kolon için 50 bin liradan 150 bin liralık masraf çıkartıyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER