Çankırılı gaziler, 39 yıl ardan sonra savaştıkları yavru vatan Kıbrısa yeniden çıktılar. Lapta muharebelerinde, düşmanı yan ve gerisinden vurmak için görevlendirilen tankın üstüne çıkan Gaziler, eski günleri yeniden yad etti.

 

Dört günlük Kıbrıs gezisinden sonra yurda dönen Kıbrıs Harekâtına katılan Çankırılı gaziler, Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından“ Birlikte omuz omuza savaştınız. Sizleri Kıbrıs’a göndermenin hazzını damarlarımın her zerresinde hissediyorum. Hoş geldiniz.” diyerek makamda ağırlandı.

 

Tüm gaziler adına söz alan Çankırı Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ahmet Çelik, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılmış gaziler olarak uzun zaman geçmesine rağmen yavru vatanı ziyaret edemedikleri için üzüntü duyduklarını belirterek “Arkadaşlarımız Kıbrıs’a iner inmez savaştıkları yerlere gittiler. 1974’teki heyecanı yeniden yaşadık. Kıbrıs’ın Cumhuriyet olmasında, milli sınırlarının çizilmesinde, bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazanmasında en büyük pay; kahraman arkadaşlarımızındır. Kıbrıs’a gittiğimizde Türk halkının tüm gayret ve desteklerini arkasına alan KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın 1. ölüm yıldönümü törenlerine katıldık. Bu törene katılmak bize de nasip olduğu için çok onurlandık. Dört günlük gezimiz sırasında birçok yeri gezdik ve önemli yerlere ziyaretlerde bulunduk. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ve Meclis Başkanı Dr. Hasan BOZER bizi çok güzel ağırladı. Orada bulunan Çankırılılar da geldiğimizi duyunca bizleri aradılar, şereflendirdiler. Gezinin son gününde hemşehrimiz Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş’ı da makamında ziyaret ettik. Beşparmak dağlarındaki tankımızın üstüne çıktı.  Böyle bir gezi düzenlediğiniz için şahsım ve arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum. Allah sizi ve sizin gibi insanları başımızdan eksik etmesin.” dedi.

 

Gezi sırasında yaşadıkları anılarından bahseden gaziler, gezinin en can alıcı noktasının şehitlik ziyareti olduğunu belirterek “ Orada Çankırılı şehitlerimizi ve birlikte savaştığımız arkadaşlarımızı bulduk. Duygularımızın doruk noktasına çıkarak o günleri yeniden yaşadık. Biz, gazi olduğumuzu 39 yıl sonra sizin sayenizde anladık. Size ölene kadar minnettarız.” ifadelerine yer verdiler.

 

Çankırılı gazilerin konuşmasından oldukça duygulanan Başkan Dinç, Kıbrıs gezisinin kafile olarak devam ettireceklerini belirterek “Sizler, vatan için, toprak için, namusumuz için en kıymetli şeyinizi, canınızı ortaya koydunuz. Vatan ile ilgili hassasiyet, küçük yavrumuza gösterdiğimiz merhamet, sevgi gibi aynı şekilde yavru vatan Kıbrıs için de tüm benliğiyle kendisini ortaya koydu. Sizlere minnettarız. Kısmetse, bir sonraki grupla birlikte ben de gitmek ve o heyecanı yerinde yaşamak istiyorum.” dedi.

 

Muharip Gaziler, makamdan ayrılmadan önce Kıbrıs’a gezi düzenlediği ve o ruhu yeniden yaşattığı için Belediye Başkanı İrfan Dinç’e hediye takdim ederek tek tek teşekkür ettiler.

 

Editör: Haber Merkezi