banner198

Yâranlar takım yemeği yer

HT Ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım Çankırı izlenimlerini kalema aldı.

Yâranlar takım yemeği yer
banner145

HT Ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, Çankırı izlenimlerini kalema aldı.

 

Şimdiye kadar hep kıyısından köşesinden geçtik. Çankırı’ya gidene kadar kaya tuzunun buradan çıkarıldığını bilmiyordum. Tuz deyip geçmeyin yakın zamana kadar stratejik bir üründü. 250 yıldan beri burada tuz çıkarılıyor. Çankırı’daki tuz mağarasında açılan galerinin uzunluğu 8 kilometreyi bulmuş. Labirent gibi tuz blokları oluşmuş. Tuz rezervinin yüzde 70’i burada. Şimdi Kristal Art Galeri projesiyle burasını turizme açma çalışmaları sürüyor. Hele galeride sergilenen tuz yatağının bulunmasını sağlayan ve salamura haline dönüşmüş eşeğin de varlığı ayrı bir renk katabilir bu projeye.

 

Çankırı başkent Ankara’nın komşusu. Ama “Mum dibine ışık vermez” sözünü haklı çıkarırcasına bir gelişmişlik düzeyi ile karşı karşıya. Doğru dürüst bir fabrika yok. Tarım ve hayvancılık, kamuda çalışanlarla dönen bir ekonomi söz konusu. Bir de Ilgaz, Kastamonu ve Sinop yolunun güzergâhında. Turizm adına yapılabilecek fazla bir şey yok. Bazı eski konaklar onarılmış. Bazısı lokanta ve restoran olarak hizmete açılmış.

 

Kızılırmak kıyılarında pirinç, kiraz, kızılcık, üzüm, kavun yetişiyor. Hayvancılık var. Böyle olunca mutfağı da hamur ve ete dayalı. Özellikle de göveç, yâran güveci, sarımsaklı et, çoban kavurma öne çıkmış. Gelişmiş bir pidecilik sektörü de oluşmuş burada. Ankara’dan da dönercilik bulaşmış. Hamur işlerinde mantı, üçgen biçiminde kesilmesinden dolayı hameyli denilen kurutma baklava öne çıkıyor. Yemeklerin yanına içecek ise kızılcık ekşisi. Sofraların olmazsa olmazı. Hafif sulandırılarak içiliyor.

 

YÂRAN KÜLTÜRÜ:

 

Çankırı’da yâran geleneği de sürdürülüyor. Bir yâran takımı 24 kişiden oluşuyor. 8’i usta, 8’i kalfa ve 8’i çırak olmak üzere. Ahilik geleneğinden gelme olduğu için takım genelde esnaflardan oluşuyor. Kasımdan marta kadar her hafta cumartesi akşamları toplanmak bir gelenek. Sohbet, eğlenme ve oyunla dil, el ve zekâ gelişimi sağlanıyor. TBMM tarafından 2009 yılı Üstün Hizmet Ödülü ile de ödüllendirilmiş bu takımlar. Bu toplantılar yemekli toplantılar da. Adına da “takım yemeği” deniliyor. Bir takım yemeği genellikle yâran çorbası, yâran güveci veya kebabı, pilav, etli yaprak sarma, çiçek bamya, hoşaf ve yumurta tatlısından oluşuyor. Böyle bir yemeğin kişi başına fiyatı 25 lira.

 

YUMURTA TATLISI:

 

Yumurta tatlısını ilk kez eski Tarım Köyişleri Bakanı Lütfullah Kayalar’dan duymuştum. Yozgat’ın Akdağmadeni’nde de yapılıyormuş. Revaninin irmiksizi, ama daha unlusu ve yumurtalısı. Bunları nerede bulabiliriz ve tadabiliriz diye düşünmeyin. Önemli olan yolunuzun buraya düşmesi. Bu lezzetleri yapan ve satanlar var.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304