banner198

Kızılırmak Köylüsünün HES İsyanı

Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in de yer aldığı CHP heyeti, geçtiğimiz günlerde HES kanalının yırtılması sonucu sular altında kalan tarım arazilerini inceledi.

Kızılırmak Köylüsünün HES İsyanı
banner145

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde bulunan hidroelektrik (HES) santraline su taşıyan kanalın 15 Mayıs’ta yırtılması ile binlerce dekar arazi sular altında kalmıştı. Çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen Kızılırmak ilçesi Karaömer köyü Bayanpınar mevkiinde, HES’e su taşıyan kanalın yırtılan bölümü ile santral alanında CHP heyeti inceleme yaptı. Sular altında kalan 2 bin dekar tarım arazisinin bulunduğu alanda, taşkından zarar gören köylülerle, çiftçilerle ve köy muhtarları ile  bir araya gelen heyet HES kanalında da inceleme yaptı.

Binlerce köylünün ürünü sular altında kaldı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer  "Kızılırmak nehrinden tarım alanları yok edilerek 35 km öteye kanal açarak HES yapmak akıl alacak bir durum değil. Beton kanal suyun şiddeti ile yarılması sonucu binlerce dönüm ekili alan sular altında kalmış. Çiftçi ürünü yok olmuş. Kanal boyu incelememizde farklı yerlerde risk devam ediyor. Bu kadar ipe sapa gelmez işlere nasıl göz yumuluyor” diye konuştu.

"Ekmeğimiz elimizden alındı"

CHP Heyetine konuşan Karaömerliköyü muhtarı, HES’in yapıldığı alanın etrafında sulu çamurun yayıldığını, kaldırılmayan hafriyat ve atıklar nedeniyle santralin çevresinde çeltik ekiminin yapılamadığını söyledi. Köylüler ise arazilerinin istimlak edilmesine rağmen istimlak parasının bölgede verimli arazilerin ederini karşılamadığını anlattılar. Köylüler, “HES’in faydasından çok zararı dokundu. 3 bin 600 dönüm arazimiz yok oldu. 50 bin dönüm çelik tarlası ekilemez durumda. Birileri para kazanacak diye, buradaki tarlalarımız ekilemez hale getirildi. Elektriksiz yaşayabiliriz ama gıdasız yaşayamayız. Ekmeğimiz elimizden alındı. HES mi önemli, çiftçi mi önemli? Gıda olmazsa  ne yenecek ? Taş mı yiyelim?” diye sordu.

Çok sayıda üretici tarımı bıraktı

HES nedeniyle çok sayıda üreticinin çeltik üretimi yapamadığını belirten köylüler, “TV’lere çıkıp ‘Çeltik taban fiyatı bilmem kaç lira’ diye açıklama yapıyorlar. Ekim yapamadıktan sonra taban fiyat 10 bin lira olsa ne yazar, 50 bin lira olsa ne yazar?” ifadelerini kullandı.

Füze atılsa bile delinmez denilen kanal, baskılı suyla patladı

CHP heyetini yaşadıkları mağduriyeti anlatan bir muhtar ise HES’in inşaatı yapılırken, ilgili firma yetkililerinin “Füze atılsa bile delinmeyecek betonla çalışma yapıyoruz” dediğini aktardı. Muhtar, “Suyun gücü füzeden etkili, bu beton kanal zayıf  kalır diye uyardık, dinlemediler. Dediğimiz oldu. Olan bize oldu” dedi.

'Hangi yüzle gelecekler?'

Bir köylü ise HES kanalının patlamasının üzerinden yaklaşık 3 hafta geçmesine rağmen hiçbir iktidar yetkilisinin gelip geçmiş olsun dileğinde bulunmadığından yakındı ve “TV’lere çıkıp çıkıp bağıranlar, seçim zamanı burada yatıp kalkanlar neden gelip de bir geçmiş olsun demiyorlar? Burada seçimde hangi yüzle tekrar geleceksiniz?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde bulunan HES’e su taşıyan kanalın 15 Mayıs’ta  zarar görmesiyle  ile binlerce dekar arazi sular altında kalmıştı.

vip

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2021, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER