banner198

Fethiye'de uydu takip cihazı takılan kaplumbağalar denizle buluştu

Deniz Kaplumbağalarına Uydu Cihazı Takılıp İzlenmesi Projesi kapsamında uydu takip cihazı takılan 2 carettacaretta Çalış Plajı’ndan denize bırakıldı.

Fethiye'de uydu takip cihazı takılan kaplumbağalar denizle buluştu
banner145

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Deniz Kaplumbağalarına Uydu Cihazı Takılıp İzlenmesi Projesi kapsamında uydu takip cihazı takılan 2 carettacaretta Çalış Plajı’ndan denize bırakıldı.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi tamamlanan 2 carettacaretta suya bırakıldı. Çalış Plajı seyir terası önünde düzenlenen programa Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Güzide Özkaya, Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, gönüllüler ile yerli ve yabancı turistler katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, “Çalış korunması gereken bir yer. Fethiye’ye tatil için gelenler Fethiye’ye işletmeciler için gelmiyor; doğanın, tabiatın, denizin, kumun, güneşin, ağaçların, vadilerin, ormanların ve burada yaşayan hayvanların güzelliğine geliyor. Ve bu konum içerisinde Çalış Plajı çok önemli bir mevkii oluşturuyor. Bilindiği üzere deniz kaplumbağalarında erkek kaplumbağa sayısı dişilere göre daha azdır. Çalış Plajı’nda erkek kaplumbağa sayısı doğan ve üreten bir kum sıcaklığı var. Ondan dolayı Çalış plajında iyi bakmamız, dikkatli bakmamız ve buradan çıkan kaplumbağaları dikkatli korumamız bizlerin için ve doğanın, tabiatın dengesi açısından çok ama çok önemli. Biz turizmciler olarak 20 yıl evvel bunlardan hiçbir şey öğrenmezdik, bilmezdik. Ama şuanda bir dernek başkanı olarak benim telefonum gece saat 3’te “başkanım bir deniz kaplumbağası yumurtlamak için sahile çıktı” diyerek beni uyandırıyor ve sağ olsun DEKAMER’dengörevli kardeşlerimiz bize inanılmaz bir geri dönüş yapıyorlar. Bütün 4 ay boyunca burada bizlerle beraber bu kaplumbağaların hem kafesleri hem yuvaları hem de korunmaları açısından bölge halkına, bölgeye, Fethiye’ye inanılmaz destek oluyor” şeklinde ifadeler kullandı.

DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska konuşmasında yaralı bir deniz kaplumbağasını kurtarmanın çok güzel bir duygu olduğunu dile getirerek, iyileştikten sonra denize ne kadar uyum sağladığını, nerelere göç ettiğini, nerelerde beslendiğini anlamanın ise önemli olduğunu vurguladı. Kaska, “Denizde kaplumbağalarının kışları nereye gidip ne ile beslendiğini öğrenmek istiyoruz. Bu sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle Türkiye’nin çeşitli kumsallarından 10 kaplumbağaya uydu takip cihazı takarak denize göndereceğiz. Dün ilkini Dalyan kumsalından yolladık. Şimdi Fethiye'den, akşam da Belek kumsalından yollayacağız. Akdeniz’de deniz kaplumbağalarının korunması için en iyi çalışma ülkelerden birisiyiz. Biz burada insanlarla kaplumbağaların nasıl bir arada yaşayabilir? dengesini oluşturmaya çalışıyoruz. Bir yeri tamamen kaplumbağalara kapatmak da insanları tamamen oradan uzaklaştırmak da yanlış” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, “Carettacarettalardenizlerin sigortasıdır. Ege ve Akdeniz’in temiz olmasında bu canlıların büyük önemi vardır. Önce Fethiye’de, ardından da Antalya Belek’te tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağalarını denizlerle buluşturacağız. Dün bu çalışmamızı İztuzu Plajı’nda 3 deniz kaplumbağasını bırakmakla başlatmıştık. Küresel iklim değişiminde insanlar olarak doğanın önemini bir kez daha anlamış durumdayız. Bu farkındalığı yaratmak içinde Bakanlığımız tüm çalışmalarını son sürat devam ettiriyor. Deniz kaplumbağaları yaklaşık 30 yıldır koruma altındalar. Denizlerin asıl ev sahipleri onlar. Bizler onlara misafiriz. Bu güzel denizlere girebilmemizde en büyük faktör, kaplumbağaların var olmasındandır. Denizler ülkemizin ana sigortasıdır. Eğer bu denizleri koruyamazsak, buralarda denizanaları olur ve bu güzellikler var olmazdı. Burada tabii ki gönüllü çalışanlar, akademisyenler, hocalarımıza da bu projeyi yürüttükleri için de ayrıca Bakanlık olarak teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz” şeklinde konuştu.

DEKAMER ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla tedavileri tamamlanan 2 deniz kaplumbağasına Emel ve Muhsine ismi verildi.Uydu takip cihazı takılan carettacarettalar, görevliler tarafından suya salındı. Ayrıca, yuvadan geç çıkan ve denize ulaşamayan 18 yavru kaplumbağa da denizle buluşturuldu.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2021, 01:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER