banner198

Kusursuz Bir CV Hazırlama Rehberi

Kusursuz Bir CV Hazırlama Rehberi

Kusursuz Bir CV Hazırlama Rehberi
banner145

Kusursuz Bir CV Hazırlama Rehberi

İyi bir iş hayatına sahip olmak ve  kaliteli bir hayat yaşamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için temel bir eğitimin yanı sıra ekstra eğitimler, sertifikalar ve kurslar ile altyapımızı destekleyerek işimizde daha iyi olmak için uğraşıyoruz. Çalışıyorsak kendimizi geliştirmek için elimizden geleni yapıyor gün be gün alanımızda uzmanlaşıyoruz. Sorumluluk alarak, işimizde fark yaratmaya çalışıyoruz. Ancak tüm bu yaptıklarımızı ya sadece biz biliyoruz ya da etrafımızdaki birkaç kişi. Peki kim olduğumuzu yabancı profesyonellere nasıl anlatabiliriz?

CV’ler sizlerin tasarımlarına göre şekil alan boş levhalardır. Bu nedenle kendinizi geliştirmek adına tüm bu yaptıklarınızı oluşturduğunuz özgeçmişlere ekleyerek, ortaya dikkat çekici bir hikaye çıkarmalısınız. Bu hikayeleri de doğru bir şekilde anlatabilmek iyi bir özgeçmiş hazırlamalısınz. İyi bir özgeçmiş aynı zamanda iyi yapılmış bir reklam anlamına gelir.

Özgeçmişinizi Kısa Tutun

Öncelikle profesyonel kimliğinizin kolayca işverenin dikkatine erişmesi için dikkat etmeniz gereken birkaç husus var. Özgeçmişiniz kesinlikle iki sayfadan daha uzun olmamalı, iş tanımlarınız paragraflarca uzatılmadan birkaç cümlede özetlenerek yazılmalı. Kimse upuzun yazıları okumak istemez ve aksi takdirde işveren özgeçmişinizi birkaç saniye içinde geçecektir.

Tasarım konusuna hakim değilseniz ve nasıl şablon oluşturacağınıza dair bir fikriniz yoksa internetten faydalanabilir, özgeçmiş danışma ve tasarım hizmeti veren sitelerden örnek CV indirebilirsiniz.

Doğru Format, Doğru Bilgi

CV hazırlama süreci iyi bir şekilde yönetildiğinde rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz. Bunun için yapılacak ilk iş CV için gerekli formatın seçimi olmalıdır. İş ilanında özellikle söyleniyorsa belirtilen formatta (ki bu Word veya PDF olabilir) özgeçmişinizi göndermelisiniz. 

CV’nizde mümkün olduğunca gereksiz bilgilerden kaçınarak vermek istediğiniz ve mühim olduğunuz bilgileri yazmanız gerekli. Öncelikle kişisel bilgilerinizi, ve iletişim bilgileri gibi doldurulması kolay alanları doldurarak işe başlayabilirsiniz. Ancak iletişim için verdiğiniz mail adresi doğru bir adres olmalı ve bu adresi aktif bir şekilde kullanmalısınız. Aksi takdirde mülakat davetlerini ya da işe alındığınızı bildiren mailleri alamazsanız işi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden varsa akıllı telefonunuza mailinizi kurarak bildirimlerinizi açmanız gerekir.

Adres bilgilerini tam olmasa da yazmanız uygundur. Özellikle bir büyükşehirin ilçesinde yaşıyorsanız bunu belirtin çünkü bazı şirketler yolun uzaklığından kaynaklı alım yapmayabilir. Nerede yaşadığınızı göremeyip sizi iş görüşmesine çağırdıklarında boşuna o görüşmeye gitmek zorunda kalmayın.

Hobiler Önemli mi?

Herkesin aklında aynı soru var: Niçin hobiler kısmı var? Bu bölüm gerçekten okunuyor mu?

CV’nin kolaylıkla doldurulabilecek diğer alanları genellikle hobiler ve ilgi alanları bölümleri olur ve oraya klişe kelimeler yazılır.  Çoğu kişi aslında gerçek bile olmayan bir iki kere denenmiş aktiviteleri o alana doldurur. Nasılsa gerçekliği kontrol edilemez, değil mi?

Sizlere tavsiyemiz, yaptığınız hobiniz ne olursa olsun oraya doğruyu yazmanız. Örneğin futbolu çok seviyorsunuzdur. Çalışmak istediğiniz şirket de takım ruhu oluşturmak adına arada maç düzenliyor olabilir. Bu şekilde ilgi çekebilirsiniz. Ya da bir müzik aleti çalıyorsunuzdur, ve patronunuzun eski bir rock grubu vardır, ilgisini çekebilirsiniz. Aslında kolay dediğimiz alanlar ya da ufak detaylar ya da bir söz bile bir kişiyi öne çıkarmaya değerdir.

Eğitim ve Deneyimler

CV’lerde önemle üzerinde durması gereken alanların başında eğitim hayatı, iş tecrübeleri ve yetkinlikler geliyor. Eğitim bilgilerinizi en geç eğitim gördüğünüz yeri en başta görülecek şekilde sondan başlayarak yazmanız gerekiyor. Akademik başarılarınızı, not ortalamanızı veya varsa bursunuzu belirtebilirsiniz.

Elbette asıl önemli olan iş tecrübelerinizdir. Son iş deneyiminiz en başta görülecek şekilde iş içerisinde yaptıklarınızı az ama öz şekilde yazmalısınız. Yani okuyan kişiyi sıkmadan yaptığınızı anlayacak şekilde yazmanız ön plana çıkmanız demektir. Bu yazılarda sizin iş yerinde üstlendiğiniz görevlerin kısa bir tanımı yazılırsa kolaylıkla okunabilir bir CV oluşturmuş olursunuz.

Yetenekler Kısmı Nasıl Doldurulmalı?

İş deneyimlerinin yanı sıra yetenekler kısmı da özgeçmişte önemli yer tutar. Bu kısmın hobilerle karıştırılmaması gerekir. Burada sorulan boş zamanlarınızda keyif aldığınız resimde yetenekli olup olmadığını değil, şirketinize neler katabileceğinizdir. Bu kısım yabancı dil, yazım ve çeviri gibi becerileri, eğitim aldığınız ve işiniz ile bir nebze olsun ilgili olabilecek yetileri, sertifikaları veya çeşitli bilgisayar programlarını kapsayabilir. Gerçekten yeteneğiniz neyse onu yazmanız gerekir. Aksi takdirde sınandığınız zaman ilgili bir soruya cevap vermekte zorlanmanız karşı tarafta güven zedelenmesi yaratabilir.

Alınan ekstra eğitimler, kurslar ve sertifikalar da mutlaka yazılmalıdır. Eğer bu bölümleri de yazarsanız yaptığınız iş için oluşturduğunuz birikimi de gözler önüne sermiş olursunuz. Hatta bu sertifikaların kağıt versiyonları, aldığınız ödüller elinizde mevcut ise CV’nizle birlikte bir klasör hazırlayarak daha kurumsal ve iş görüşmesini ciddiye almış bir tavra sahip olabilirsiniz.

Mutlaka Kontrol Edin

Son olarak özgeçmişinizin tüm bölümlerini doldurduğunuzdan emin olmalısınız. Gerekli kontrollerden sonra mutlaka bir tanıdığınızın yardımına başvurun ve ikinci bir gözün kontrol etmesine olanak sağlayın.

Bazen şirketler başvuru için ön yazılar isteyebilirler. Ön yazılar tek bir şablon üzerinden yazılırsa bu sizin için iyi olmaz, bu yazılar her şirket için özel olmalıdır. Her şirketin iş koluna, hizmetine göre sizin o şirketlere uygun yetkinlikleri ön plana çıkaran yazılar yazmanız gerekir. Bu yüzden iyi düşünerek gerekirse destek alarak ön yazıları yazarak başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.

CV hazırlamak kimsenin doğuştan öğrendiği bir yetenek olmadığı gibi gözünüzü korkutacak bir süreç de değildir. Yine de bu konuda yeterince iyi olduğunuzu düşünmüyorsanız, bu konuda verilen eğitimleri de takip edebilir ve zamanla yetkinleşebilirsiniz. Bu anlamda verilen birçok ücretsiz eğitim mevcut. Eğitimlerle vakit kaybetmek istemiyorsanız, belirli bir ücret karşılığında profesyonel destek almanız mümkün. Bu sayede çarpıcı cv’ler hazırlayarak mülakat davetleri alabilirsiniz.

Dürüstlükten Vazgeçmeyin

Yalnız özgeçmiş değil hayatınızın her kısmında dürüst olmanızda fayda var. Öne çıkmak adına konuşamayacağınız yabancı dilleri listenize eklememelisiniz. Örneğin İngilizce dili konusunda yeterli değilseniz ancak seviyenizi olduğundan üstün yazarsanız, yapılacak bir İngilizce mülakatta ya da bir yazılı sınavda foyanızın ortaya çıkma ihtimali yüksek olur. Bir yaz sosyal deneyimleriniz vasıtası ile öğrendiğiniz iki üç cümle Almanca size elbette kariyerinizde fayda sağlamayacaktır.

“Dolu Görünsün” Mantığını Bir Kenara Bırakın

CV’ler bireyin profesyonel kimliğini ortaya çıkaran en önemli araçtır. Eğer özgeçmişinize daha deneyimli görünmek adına yaptığınız alakasız işleri de yazarsanız bu sizin hakkınızda düşüncelerin değişmesine sebep olacaktır. Örneğin bir restoranta şef olarak başvuracaksanız işvereniniz sizin çocuk bakıcılığı deneyiminizle pek de ilgilenmeyecektir.

Eğitim hayatınızı doldururken lise ve üniversite bilgilerinizi yazmanız yeterlidir. İlkokulunuza kadar yazmanız karşı taraf için bir etki yaratmayacaktır. Özellikle, yakın arkadaş ya da eş dost tanıdık kim varsa referans olarak yazmamakta fayda var. İşinizle ilgili size referans olacak kişileri yazmanız yeterli. Daha önce de bahsettiğimiz gibi az ve öz açıklamalar yazmanız ön plana çıkmanızı sağlayacaktır. Bu adımları uyguladığınız sürece mülakatların aranan yüzü olacaksınız.

petshop

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2020, 01:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER