banner198

Musk'ın Starlink uyduları Çankırı'dan da görüldü

Dün akşam yaşanan sıra dışı görüntüler Çankırı’nın Çerkeş ilçesi Güzelyurt köyünde vatandaşların kamerasına yansıdı.

Musk'ın Starlink uyduları Çankırı'dan da görüldü
banner145

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın roket, uydu ve uzay mekiği şirketi SpaceX, "Yıldız Savaşları Günü" olarak kutlanan 4 Mayıs'ta, Starlink internet uydu ağının parçası olan 60 iletişim uydusunu uzaya gönderdi.

Dün (6 Mayıs) akşam saatlerinde ise Türkiye'nin birçok şehrinde gökyüzünde sıra sıra hareket eden ışıkları görenler kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Ancak bu ışıkların SpaceX'in Starlink uyduları olduğu anlaşıldı.

Dün akşam yaşanan sıra dışı görüntüler Çankırı’nın Çerkeş ilçesi Güzelyurt köyünde vatandaşların kamerasına yansıdı. Haber merkezimize ulaşan bir vatandaş,  dün saat 21.00 ile 21.30 saatleri arasında gökyüzünde sıra halinde seyir eden yıldız benzeri ışıklar gördüklerini ifade etti.  Söz konusu olayı aktaran vatandaş 15 dakika arayla 2 defa tam evlerinin üstünden hızlı seyir halinde yaklaşık 70 -80 adet ışık topunun geçtiğini aktardı.

'UYDU GÜNEŞ PANELİ PARLAMASI'

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, söz konusu sıralı ışıkların Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasının uzaya gönderdiği ve Starlink adı verilen uydulara ait olduğu vurgulandı.

Starlink Uydu Ağı projesi kapsamındaki uzaya gönderilen uyduların yerleştirme işlemlerinin yapıldığı, söz konusu ışıkların ise bu uyduların güneş panellerinde yaşanan parlamalardan kaynaklandığı belirtildi.

Olayın TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bulunan gökyüzü kamerası ile görüntülendiğin de altı çizilirken, o anlara ilişkin görsel paylaşıldı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2021, 03:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER