Çankırı’da, Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile 1522 yılında inşasına başlanan Sultan Süleyman Camii asırlara meydan okuyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilen Sultan Süleyman Camii 1558 yılında ibadete açılmıştır. 1558 yılından beri hala ibadete hizmet eden Sultan Süleyman Camii’nin inşası 1522 yılında başlamıştır. İnşa süresinin neden bu kadar uzun sürdüğü bilinmeyen ve merak konusu olan camiinin mimarı Sadık Kalfa, Kayserili Mimar Sinan’ın talebesidir.

Çankırı’nın Merkez ilçesinde bulunan Sultan Süleyman Camii, Ulu Camii olarak da bilinmektedir. Güçlü mimarisi ve işlemeleriyle dikkat çeken camii, kurşunla kaplı kubbe üstleri ve kesme taş minaresiyle mimarinin en güzel örneklerinden birisidir.

Cankrii Ulu Cami

Kare plan üzerine kurulu Mimar Sinan izlerini taşıyan Sultan Süleyman Camii kitabesinde ise sülüs hat ile yazılan bir dörtlük bulunur. Bu dörtlükte Camiinin Kanuni Sultan Süleyman emriyle yaptırıldığı bildirilmektedir.

İşte o dörtlük;

"Buyurdu yapmağa isna yılında

Kurşunlu’ya kahverengi tabelalar geliyor Kurşunlu’ya kahverengi tabelalar geliyor

Bunu Sultan Süleyman tali-ül hayr

Münadi görecek hayretle hatmin

Didi tarihi ya cami-ul hayr"

Ortasındaki bir adet büyük tam kubbe ve bu kubbenin dört tarafındaki birer yarım kubbe ile görenlerin ilgisini çeken Sultan Süleyman Camii'nin kubbeleri kemerlerle oturtulmuştur.

Asırlara meydan okuyan ve hala ibadete açık olan Sultan Süleyman Camii’nin restoresi, 1992 ve 2015 yıllarında aslına sadık kalınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılmıştır.

Editör: Ercan Şeker