Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu (KARDEF) öncülüğünde gerçekleştirilen “Selanik’ten Samsun’a Atatürk’ün Evinden Toprak ve Bayrak Getirilmesi” projesi, bu yıl da yürekleri ısıtan tarihi bir yolculuğa sahne oluyor.
7 Mayıs 2025’te Selanik’te başlayan anlamlı yolculukta, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evden alınan kutsal toprak ve şanlı Türk bayrağı, Türk gençliğinin ellerinde 1.350 kilometrelik bir vatan yürüyüşüne çıkmıştı. Bu kutlu yolculuk, 16 Mayıs’ta Samsun’da son bulacak ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusuyla taçlandırılacak.
Çankırı'nın Gurur Tablosu: 114 Kilometrelik Vatan Yolculuğu
Bu anlamlı projenin Karabük-Çankırı etabını, Çankırı’nın gurur kaynağı 18 Vites Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü üstlendi. Kulüp üyeleri, 114 kilometrelik zorlu parkuru büyük bir kararlılık ve milli heyecanla tamamlayarak emaneti Kastamonu’ya ulaştırdı.
Her bir pedal darbesinde vatan sevgisini hisseden sporcular, sadece fiziksel bir etabı değil, aynı zamanda: Atatürk’ün izinden giden gençliğin azmini, Türk milletinin birlik ve beraberliğini, geçmiş ile gelecek arasında kurulan tarihi köprüyü yaşatarak önemli bir misyonu yerine getirdi.
Tarihi Güzergâh, Milli Mücadele’nin Ruhu
Selanik’ten başlayan ve Samsun’a uzanan yol, adeta bir milletin kader çizgisini temsil ediyor. Geçilen güzergâh şu şekilde:
Selanik → İpsala → Edirne → Tekirdağ → İstanbul → Kocaeli → Sakarya → Düzce → Bolu → Karabük → Çankırı → Kastamonu → Çorum → Amasya → Samsun
Her durak, Atatürk’ün "Benim naciz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" sözünü yeniden hatırlatıyor.
Bu kutsal görevi üstlenmekten onur duyduklarını belirten 18 Vites Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü, katkılarından dolayı: Çankırı Valisi Sayın Mustafa Fırat Taşolar’a, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Sadık Ak’a ve destek veren tüm gönüllülere teşekkürlerini iletti.
Kulüp adına açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Çimen, bu tarihi yürüyüşe katkı sunmanın sadece bir gurur değil, aynı zamanda gelecek nesillere devredilecek bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
“Türk gençliği olarak, Atamızdan kalan bu kutsal emaneti sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız. Türk milletinin birlik ruhu, bu topraklarda ilelebet sürecektir.”
Bu tür etkinlikler, gençliğin milli değerlerle bağını güçlendirmeye ve Atatürk’ün izinde bir gelecek inşa etmeye devam ediyor.