banner198

Çankırı’da Osmanlı padişahı için Mevlid-i Şerif

Çerkeş Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 17’nci Padişahı Sultan IV. Murad Han’a, Çerkeş’i imarı dolayısıyla Mevlid-i Şerif okutmaya hazırlanıyor.

Çankırı’da Osmanlı padişahı için Mevlid-i Şerif
banner145

Çerkeş Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun 17’nci Padişahı Sultan IV. Murad Han’a, Çerkeş’i imarı dolayısıyla Mevlid-i Şerif okutmaya hazırlanıyor.

Çerkeş Belediyesi kuruluşunun 150’nci yılı dolayısıyla, 2020 yılını Sultan IV. Murad Han yılı ilan etti. Çerkeş’i imar eden Sultan IV. Murad Han’a vefa borcunu ödemek adına ilçede yıl boyunca, Sultan IV. Murad Han ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenleneceği açıklandı. Bu kapsamda 8 Şubat Cumartesi Günü öğle namazına müteakib Sultan Murad Han Camii'nde (Çarşı Camii) mevlid-i şerif ve Kuran-ı Kerim kıraat olunacağı bildirildi. Etkinlikler kapsamında 10 Şubat Pazartesi Günü saat 16.00’da 80. Yıl İlköğretim Okulu konferans salonunda Sultan IV. Murad Han'ın hayatı konulu konferans düzenleniyor.

Osmanlı'nın ilk 10 padişahının haricinde sefere çıkan nadir isimlerden olan Sultan IV. Murad Han, Çerkeş ilçesinin kurulup gelişmesinde büyük pay sahibidir. 1635 tarihindeki Revan (Erivan-Ermenistan) seferinden dönüşte (H.3 Recep 1045- M. 13 Aralık 1635) Çerkeş’e uğramış ve konaklamıştır.  Burada bir camii, hamam ve bir han yapılması için Silahtar Mustafa Paşa’ya talimat vererek Muradiye Camii, Örenköy Camii ve IV. Murad hamamı yapılmış, Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan Kemer Köprü IV. Murad Han zamanında tamir edilmiştir. Günümüzde bu eserlerden sadece hamam mevcuttur.

SULTAN IV. MURAD HAN (1612-1640)

Sultan 1. Ahmed in oğlu olan Sultan IV.Murad Han, 11 yaşında iken 17. Osmanlı padişahı olarak tahta geçmiştir. Revan (Erivan-Ermenistan) ve Bağdat (Irak) fatihi olarak anılır. Osmanlı da ilk ciddi ıslahat çalışmalarını başlatan Sultan IV. Murad Han, 1640 da 28 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2020, 02:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304