banner198

Sopacı: Bölge hayvancılığın kalbi Çerkeş’te atıyor!

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, bölge hayvancılığının kalbinin Çerkeş’te attığına dikkat çekti.

Sopacı: Bölge hayvancılığın kalbi Çerkeş’te atıyor!
banner145

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, bölge hayvancılığının kalbinin Çerkeş’te attığına dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ziyareti öncesinde basın mensuplarına hayvan pazarı ve biyogaz üretim tesisi hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Hasan Sopacı, bölge hayvancılığının kalbinin Çerkeş’te attığına söyledi.

İlçe ve bölgede yaklaşık 100 bin hayvan mevcut olduğunu anlatan Sopacı,“Bu hayvanların sergilendiği ve ülkemize bütün şehirlerimize dağıldı bir mekân bir alan gerekiyordu. Vatandaşlarımıza yakışır bir hayvan pazarını ülkemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayvan pazarı 30 dönüm arazi üzerine kurulu etrafı, tamamen gerilmiş, ağaçlandırılmış ve yeşillendirilmiş bir alan. Bu alanda bin 500 metrekare çelik konstrüksiyonla kapalı alanımız mevcut. Toplam 30 dönüm içerisinde de 10 dönüm açık alanda hayvanlarımızı padoklarla bağlanabileceği açık alanda satışının yapılabileceği alanı şu an yapmanın gururunu taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Pazarda 2 bin 500 büyükbaş hayvanın aynı anda satışının gerçekleştirilebileceğini ifade eden Sopacı, “Pazarda bin adet de küçükbaş hayvan satışı gerçekleştirilecek. Buraya gelen hayvanlar tamamen pasaportları ile raporları ile gelecek. Pazara gelen tüccarlarımız hayvanların pasaport ve raporlarını alarak ilçemizden ayrılacaklar. Alan etrafında indirme bindirme yerler mevcut. Alanın 3 kenarında komple yüzlerce aracın aynı anda hayvan indirebileceği alanlar mevcut. Yaklaşık irili ufaklı 44 adet padokumuz var.  Ayriyeten açık alanda da yaklaşık bin hayvanı bağlayabileceğimiz padok olmayan çelik konstrüksiyonlar mevcut. Komple kanalizasyon, su, yağmur altı altyapısını tamamladık. Tamamen bittiğinde inşallah 2 hafta içerisinde hayvanlarımızın burada satışına başlayacağız.” şeklinde konuştu.

TKD kanalı ile günlük 150 baş kapasiteli aynı anda 150 başı da muhafaza edebilecekleri soğuk hava depolarının olduğu vurgulaya Sopacı, “Şu an faal durumda mezbahamız da yaklaşık 300 metre ötede mevcut.  Onun yanında sadece bu hayvanlara hem satışının yapıldığı hem kesimhane olarak kesiminin yapıldığı alanlarla beraber biliyorsunuz bir Ulusu deremiz var.  Bu deremizde çok ciddi çevre kirliliği söz konusudur. Bu çevre kirliliğini azaltmak hayvan gübrelerini değerlendirmek için de biyogaz tesisinde başladık. Bir buçuk megabaytlı bir Biyogaz tesisi şu an temelleri atıldı, yükseliyor. İnşallah Eylül ayında o faaliyete geçtiğinde burada aylık bir buçuk megabayt elektrik enerjisi üretilecek gübreden. Yıllık 10bin ton civarında da organik gübre temin edilecek. Bölgemizin hayvancılığın ciddi manada gelişeceğini düşünüyoruz. İnşallah bunlar bittiğinde hem ilçemiz, hem Çankırımız, hem de ülkemiz hayvancılık anlamında ciddi kazanımlar ve çevre anlamında ciddi kazanımlar elde edecek.”  dedi.

petshop

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2020, 21:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER