Çankırı İl Genel Meclisinin cuma günü gerçekleştirilen birleşiminde, Eldivan Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesine ilişkin altyapı giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması konusu gündeme geldi. MHP Eldivan İl Genel Meclis Üyesi Ali Delil, daha önce üyelere bildirilmediğini ve son dakika gündem maddesi olarak meclise sunulduğunu belirttiği düzenlemeye karşı çıktı.
Proje kapsamında elektrik altyapısını sağlayacak KÖK binasının yapımı, Çankırı-Eldivan-Şabanözü Karayolu ile bağlantı yolu, KARGAZ tarafından sağlanacak doğal gaz iletim ve dağıtım altyapısı ile içme ve sulama suyu ihtiyacının İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması öngörüldü.
Söz konusu madde, MHP grubunun 12 üyesi ile AK Parti Kızılırmak İl Genel Meclis Üyesi Tuğrul Kaya'nın ret oyuna karşılık, AK Parti'li 14 meclis üyesinin oyuyla kabul edildi.
“Eldivan halkının istemediği projeye karşıyız”
Oylamanın ardından açıklamalarda bulunan Ali Delil, Eldivan halkının büyük bölümünün projeye karşı olduğunu savunarak, özellikle hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların mağduriyet yaşayabileceğini ifade etti.
Projenin daha önce de gündeme geldiğini ve çeşitli görüşmeler yapıldığını belirten Delil, ilçenin meralarının korunması konusunda daha önce ortak bir kanaate varıldığını öne sürdü.
Delil, açıklamasında şu soruları yöneltti:
“ Neden ısrarla Eldivan? Sayın Meclis Başkanımız ve Sayın Valimizle daha önce yaptığımız görüşmelerde, ilçemizin göz bebeği ve hayvancılığımızın can damarı olan meralarımıza bu projenin yapılmaması konusunda ortak bir kanaate varılmış ve projenin Kızılırmak ilçemize kaydırılacağı ifade edilmişti. Aradan 5 ay geçtikten sonra bu konu neden yeniden Eldivan’ın gündemine taşınmıştır? Alınan kararlar neden sürekli değişmekte, Eldivan halkının iradesi neden görmezden gelinmektedir?”
Meralar ve su kaynakları için uyarı
Eldivan'da yüzlerce kişinin geçimini hayvancılıkla sağladığını belirten Delil, mera alanlarının ve su kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çekti. Projenin hayvancılık faaliyetlerine, meralara ve su rezervlerine olası etkilerinin tüm yönleriyle ve tarafsız biçimde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Yatırıma ve kalkınmaya karşı olmadıklarını vurgulayan Delil, itirazlarının ilçenin geleceğini, üreticileri ve doğal kaynakları korumaya yönelik olduğunu ifade etti.
“Dün istemedik, bugün istemiyoruz, yarın da istemeyeceğiz”
Yetkililere çağrıda bulunan Ali Delil, Eldivan halkının taleplerinin dikkate alınmasını istedi.
Delil, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Gelin kaş yaparken göz çıkarmayalım. Eldivan halkının haykırışını duyalım, ilçemizin ve üreticimizin geleceğini riske atmayalım. Sonuna kadar hemşehrilerimizin yanında duracak, onların iradesini her platformda savunmaya devam edeceğiz.”




