banner198

İlk Türk-İslam Eserlerinden Gençlerimizin Sorunlarına Çözümler çalıştayı açılışı gerçekleştirildi

İlk Türk-İslam Eserlerinden Gençlerimizin Sorunlarına Çözümler çalıştayı açılışı gerçekleştirildi

İlk Türk-İslam Eserlerinden Gençlerimizin Sorunlarına Çözümler çalıştayı açılışı gerçekleştirildi
banner145

Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi akademik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi Edebiyat Topluluğu tarafından, Çankırı Karatekin Üniversitesi işbirliği ile “İlk Türk-İslam Eserlerinden Gençlerimizin Sorunlarına Çözümler” konulu çalıştay açılışı 30 Mayıs 2023 Salı günü gerçekleştirildi.     

Hacı Ali Dinlenme Tesisleri Salonunda gerçekleştirilen açılış törenine Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Ovacıklı, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, Karatekin Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Murat Yıldırım, Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Volkan Kavak, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yakup Ömeroğlu, akademisyenler, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Okul Müdürü M. Volkan Kavak, öğretim süreçlerinin bir neferi olarak çağın nabzını izlemenin en büyük ödevlerinden biri olduğunu işaret ederek, “Köklü mazisiyle Çankırı’nın lokomotifi olan okulumuz, bugün de gençlerimizin sorunlarına tercüman olmak için üzerine düşen görevi yapmaktadır. Kaşgarlı Mahmud’un ifadesiyle “Denilir ki gidişi ilk adım gösterir.” düsturuyla yola çıkan öğrencilerimiz, kendi dertlerini Ali Emiri Efendi ruhundan bir nefes alıp “Bu kitap değil, Türkistan ülkesidir.” diyerek DîvânuLügâti’t Türk’te aradılar.”dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk ise konuşmasında, gençlik ve genç edebiyatının günümüz dünyasında çok hızlı bir şekilde değişim ve gelişim gösterdiğini belirterek, “Tarihte Mevlana gibi Yunus Emre gibi benzersiz ilim insanı ve yazarın damgasını vurduğu edebiyatımız, modern zamanlarda da her zaman canlılığını korumuştur.Geçmişten günümüze Türk Edebiyatının uzun yolculuğu ilk Türk İslam Eserlerinden başlayarak günümüze kadar tarihin her döneminde kendinden söz ettirmiş ve ettirmeye de devam etmektedir. Türk Edebiyatının tüm aşamalarında olduğu gibi ilk Türk İslam eserlerindeki yazıtlar, şiirler öyküler hikayeler gençlerimize her zaman yol gösterici olmuştur. Günümüzde bu eserler içerik olarak daha da irdelenmeli ve geçmişten geleceğe uzanan köprü diri ve sağlam tutulmalıdır. ” dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi yaptığı konuşmada İslam Dini yapısıyla Türk Kültürünün bambaşka bir şekil aldığını, ekonomiden sosyolojiye kadar pek çok alanda yeni çalışmaların temellerinin atıldığını vurguladı. Rektör Çiftçi, “İlk Türk-İslam eserlerinin günümüze verdiği mesajları konu alan bu çalıştay tarihi çalışmaların günümüze aktarılmasında bir köprü olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde son 20 yılda her alanda yapılan çalışmalar takdire şayandır. Çalıştayın geleceğe umut aşılamasını diliyorum.” dedi.

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ise konuşmasında, “Eğer geçmişimizi iyi bilir, o el fenerini iyi kullanmayı bilirsek, geleceğe doğru önümüzü daha iyi görerek, geçmişteki hataları düzelterek yol alabiliriz” dedi. Tarihteki bilim insanlarının ve düşünürlerin önemine vurgu yapan Vali Ayaz, programın düzenlenmesinde emeği geçen akademisyen, öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.

Açılış konuşmaları sonrası Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yakup Ömeroğlu Çalıştay Metodolojisi ve Eserleri hakkında bilgilendirme konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasında her platformda gençlerle buluşmayı ön planda tuttuğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yakup Ömeroğlu, İlk-Türk İslam Eserlerinin günümüz edebiyatına yansımalarına dair çeşitli bilgiler verdi.  Ömeroğlu konuşmasında, Türk-İslam Medeniyetinin bir çatısı olduğunu bu çatınında en önemli etkeninin Hukuk ve Fıkıh olduğuna değindi.

İlk-Türk İslam eserleri konulu çalıştayın öğleden sonraki oturumu ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluyazı Kampüsünde gerçekleştirildi. Oturumda Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yakup Ömeroğlu ve Karatekin Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Pelin Kocapınar tarafından katılımcılara İlk Türk Eserleri hakkında detaylı bilgiler sunuldu.

           

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2023, 01:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER