banner198

İsmet Yılmaz “Makine Kimyayı özelleştirme gibi bir düşüncemiz yok!”

TBMM Milli Savunma Komisyonu, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu MKE’nin anonim şirkete dönüştürülmesi sonrası, Çankırı Silah fabrikası işçileri ile bir araya gelerek sorularını cevaplandırdı.

İsmet Yılmaz “Makine Kimyayı özelleştirme gibi bir düşüncemiz yok!”
banner145

İsmet Yılmaz “Makine Kimyayı özelleştirme gibi bir düşüncemiz yok!”   

TBMM Milli Savunma Komisyonu, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu MKE’nin anonim şirkete dönüştürülmesi sonrası, Çankırı Silah fabrikası işçileri ile bir araya gelerek sorularını cevaplandırdı.

Milli Savunma Komisyon Başkanı İsmet Yılmaz, Makine Kimyayı özelleştirme gibi bir düşüncemiz yok. Hiçbir kanunda böyle bir madde gördünüz mü?” diye sordu   

İşçilere hitap eden Komisyon Başkanı İsmet Yılmaz, “Türkiye’de ilk defa özelleştirme kapsamında Makine Kimya’nın yapısında bir değişiklik yaptık. Bu değişikliği yaparken esas gayemiz, Makine Kimya Anonim şirketini güçlendirmekti. Bu çıkan yasayla, Makine Kimya güçlendirildi. Makine Kimya’nın güçlendirilmesi demek Türkiye’nin güçlendirilmesi demektir. Güçlü Türkiye’nin milleti de güçlü olur. “ dedi.

Bu yasanın bu aşamaya gelmesinde Çankırı, Ankara, Kırıkkale milletvekillerinin çok büyük katkısı olduğunu vurgulayan İsmet Yılmaz, “Kırk yıldır kamudayım bugüne kadar böyle bir kanun çıkmadı. MKE Anonim şirket oldu. Türk ticaret hükümlerine tabi, özel hukuk hükümlerine tabi, eskidende özel hukuk hükümlerine tabiydi ama normalde iktisadi teşekkül karlılık verimlilik durumuna göre çalışır. MKE yine bağımsız, Sayıştay denetimi var. MKE’nin yüzde yüz sermayesi devlete, hazineye ait. Birde bağımsız denetime sahip. Şirket Genel müdürünü genel kurul atayacak. “ dedi.

Kanunda yer alan değişiklikleri aktaran Yılmaz, “Harcırah kanundan muafsınız,  taşıt kanunu, devlet memurları kanunu, kamu ihale kanunu, devlet ihale kanunu, kamu ihale sözleşmeleri kanunu, kamu konutları özelleştirme uygulamaları hakkında kanundan muafsınız. 233 sayılı ve 399 sayılı kanun hükmünde kararnamelerden muafsınız. Ve 2 sayılı genel kadro ve usulü hakkında cumhurbaşkanı kararnamesinden de muafsınız.” şeklinde konuştu.

İsmet Yılmaz “Makine Kimyayı özelleştirme gibi bir düşüncemiz yok!”   

Açıklamalarına devam eden Yılmaz, “Çalışanlarımızın kafasını karıştıranlar olur düşüncesiyle minareyi düzeltmek babından kanuna şu ibareleri ekledik. Şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları, makine kimyanın da kuracağı ortaklıklar; satış, kiralama, işletme hakkının devri ve veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli ve yabancı özel hukuk, gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez.  Bu ana kadar Türkiye birçok kurum kurdu, anonim şirket kurdu, TÜRKSAT’ı vardır, ASFAT’ı vardır, PTT A.Ş vardır. Hiçbir kanunda böyle bir madde gördünüz mü? Bu bir ilktir. Meclisin iradesine adeta dedik ki, “Makine Kimya, Türkiye’nin olmazsa olmaz kurumudur. Ve bu kurumları daha da büyüterek Dünyayla rekabet ederekten Dünya’nın en büyük savunma ürünleri firmalarında biri yapmak istiyoruz.  ” ifadelerine yer verdi  

Bu ata yadigârını güçlendirerek yaşatmak istiyoruz -

Yılmaz, “Yine gümrük vergisinden muaf kıldık. Makine Kimyaya sağladığımız tekliflerin ‘Onda birini bize verin, biz çok daha fazla Türkiye için üretir, ihraç yaparız’ diyenlerde var. Ama biz biliyoruz ki; Cumhuriyet kurumu hatta İstiklal savaşından çok daha önce sultan Fatih’e kadar geçmişini götürenler var. Bu ata yadigarını güçlendirerek yaşatmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu

Yılmaz, “İşçilerin hepsi burada kalacak. Memur ve İşçi sendikaları ile konuştuk.’ Yeni bir sözleşme yapılmasını istemiyoruz’ dediler. Mevcut sözleşmeyle devam etmeyi kabul ettik.” dedi.

MKE Genel Müdürü Yasin Akdere’de işçilere yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

” Bir dünya markası olmak istiyoruz. Bunun içinde hedeflerimiz büyük. Çünkü biz artık yürümeyeceğiz, koşmayacağız. Makine Kimya endüstrisi olarak uçacağız. Daha büyük vizyonlarla daha büyük sorumluluk alacağız. Bu anlamda sizlerin kafanızdaki soru işaretlerine cevap verebilecek durumdayız.”

Toplantıya, TBMM Milli Savunma Komisyon Başkan İsmet Yılmaz, komisyon üyeleri; Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Bursa Milletvekili Refik Özen, Osmaniye Milletvekili İsmail Kata, Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Niğde Milletvekili Yavuz Ergün, Burdur Milletvekili Yasin Uğur, Çankırı Milletvekilleri
Emin Akbaşoğlu ve Salim Çivicioğlu, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, AK Parti İl Başkanı Av. Abdulkadir Çelik, MHP İl Başkanı Ahmet Kurt, İl genel Meclis Başkanı Mustafa Çıbık, Merkez İGM Üyesi Ruhi Şeker ve diğer yetkililer katıldı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2021, 16:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304