banner198

TÜİK verilerine göre en ‘yoksul’ Çankırı çıktı!

2019’da “Kastamonu- Çankırı- Sinop” illerinin yer aldığı KUZKA (TR 82) Bölgesi, yüzde 15 ile en yüksek yoksulluk oranına sahip bölge oldu.

TÜİK verilerine göre en ‘yoksul’ Çankırı çıktı!
banner145

TUİK verilerine göre en ‘yoksul’ Çankırı çıktı!

Gelir dağılımını gösteren Gini katsayısına göre, 2019’da “Kastamonu- Çankırı- Sinop” illerinin yer aldığı KUZKA (TR 82) Bölgesi, yüzde 15 ile en yüksek yoksulluk oranına sahip bölge oldu.

11 Eylül 2020 tarihinde açıklanan TÜİK'in verilerine göre; Türkiye’de  genel yoksulluk oranı göreli yoksulluk oranı en düşük TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) bölgesinde 2019’da yüzde %4,6 çıktı. Gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %15,0 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop), oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2019” raporu ilimiz Çankırı açısından şok edecek cinsten.

Rapora göre medyan gelirin (gelirler küçükten büyüğe sıralandığında ortaya düşen değeri ifade ediyor) yüzde 50 temelinden göreli yoksulluk oranı üzerinden hesaplanan genel yoksulluk oranı 2018’de yüzde 13.9 iken 2019’da yüzde 14.4’e  çıktı.

Türkiye’de yoksul sayısı da 11 milyon 91 bin kişiden 11 milyon 641 bine yükseldi. Bu kapsamda TÜİK’in detaylı bölgesel sınıflamasına bakıldığında, Türkiye’de en yüksek yoksulluk oranı yüzde 15 ile “Kastamonu- Çankırı- Sinop” bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 14 ile “Adana-Mersin”, yüzde 13.3 ile “Tekirdağ-Edirne-Kırklareli” izledi. En düşük yoksulluk oran ise yüzde 4.6 ile “Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli” bölgesinde. Bu bölgeyi yüzde 5.8 ile “Gaziantep-Adıyaman-Kilis”, yüzde 8 ile Bursa-Eskişehir-Bilecik” takip etti.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2019

Her İBBS 2. Düzey bölgesi için eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si temelinde hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %15,0 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop), %14,0 ile TR62 (Adana, Mersin) ve %13,3 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) oldu.

Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise %4,6 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli), %5,8 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve %8,0 ile TR41 (Bursa, Eskişehir, Bilecik) olarak hesaplandı.

Zonguldak’ta gelirler adil dağılıyor

Gelir dağılımıyla ilgili durumu gösteren ve küçüldükçe iyileşmeyi ifade eden “Gini katsayısı”na gelince, gelir dağılımın adil dağıtıldığı iller işçi şehirleri olma özelliği ile ön plana çıkan Zonguldak-Karabük-Bartın.” İlleri oldu.

Rapora göre; en yüksek olduğu bölge 0.428 ile İstanbul oldu. İstanbul’u 0.391 ile “Şanlıurfa-Diyabakır”, 0.376 ile “Balıkesir-Çanakkale” bölgeleri izledi. Bu katsayının en düşük olduğu bölge ise 0.281 ile “Zonguldak-Karabük-Bartın.” Bu bölgeyi 0.301 ile “Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli”, 0.303 ile “Bursa-Eskişehir-Bilecik” izledi. 

Toplam gelirden en çok pay alan yüzde 20’lik kesimle en az pay alan yüzde 20’lik kesim (en yoksul kesim) arasındaki gelir farkına bakılınca, İstanbul 7.8 kat farkla ilk sırada yer alıyor. Bu bölgeyi 6.8 katla “Şanlıurfa-Malatya”, 6.6 kat farkla “Balıkeskir-Çanakkale” izliyor. En az fark ise 4.2 katla “Zonguldak-Karabük-Bartın”da. Bu bölgeyi 4.3 katla “Malatya-Elazığ-Bingöl-Tunceli”, 4.5 katla ”Bursa-Eskişehir-Bilecik” izledi.

Öte yandan seçim dönemlerinde Ak Parti'ye en yüksek oy veren iller arasına giren Çankırı'nın neden ekonomisinn bu kadar kötü olduğu ise merak konusu oldu? 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2020, 16:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ver mehteri
Ver mehteri - 4 yıl Önce

Ver makarnayı ver kömürü iş sahası değil çalışan üreten toplum değil günü birlik karın doyuran bir toplum oluşturulduktan sonra cok normal kendimi bildim bileli ülkücü yaşadım yaşamaya devam ediyorum fakat artık yeter yeter baston olmaktan bıktım bundan sonraki ilk seçimde cumhur itfakı karşısında kim varsa oyum onun inşAllah

mehter mi kaldı?
mehter mi kaldı? @Ver mehteri - 4 yıl Önce

Çankırı'yı bitirdiler.gurur duysunlar.fakirin bir emeği kaldı,onu da alsınlarda rahat rahat yaşasınlar.unutmasınlar bu memleketi gene fakirler kurtarır.oylarını alırlarken,oylarını verdikten sonra hadi işinize bakın diyorlarsa,sandıkta bu fakirlerde gerekeni yaparlar.

MEHMET ALİ
MEHMET ALİ @Ver mehteri - 4 yıl Önce

Çankırı gerçekten çok ağır şartlarda yaşıyor.haklı olarak memlekette ne iş sanayisi ne tarımda bir ışık kaldı.hep zaruret içerisindeyiz.haklı olarak ben de artık tükendim.mazot benzin lpg,sigara fiyatları,A-101 de bile her şeye yeni zam gelmiş.hayat artık çok pahalandı.kaldıramaz hale geldik.bu dönem,son dönemleri olacak.

mahmut
mahmut @Ver mehteri - 4 yıl Önce

bizde artık oyu vereceğimiz çok iyi biliyoruz.bir daha ki seçimde Türkiye Çankırı'yı konuşacak.çünkü bu seçimde aradıklarını bulamayacaklar.Çankırı CHP' de 2 milletvekilini rahatlıkla çıkartacak.bizim aileden 8 tane oy CHP'YE....

:)
:) @Ver mehteri - 4 yıl Önce

sadece gülerek cevap veriyorum kim varsa ona verecekmiş verme sen zaten . makarnacılar partiden ayrıldı hemşerim sen işine bak .

Şampiyon
Şampiyon - 4 yıl Önce

MaşAllah şampiyon Çankırı simite caya davam durmak yok yola devam ha ha ha

memur
memur - 4 yıl Önce

şak şakçılar, yaltakçılar diyarı ÇANKIRIM, yazıklar olsun başka ne diyim, ufacık menfeatler için siyasete yaltaklanır yalakalanırsanız, %80 oy verirseniz bunlar nasılsa bizden derler, derler de derler...
her koyun kendi bacağından asılır

mahmut
mahmut - 4 yıl Önce

Ne olmasını bekliyordunuz?Çankırı göç veriyor sürekli,işsizlik olan bir memlekette adam ne yapsın.sanayisi olmayan bir memleket,zaten batmaya mahkumdur.yavaş yavaş batıyoruz.yakın zamanda vilayetliğimizde elimizden gitmese bari..

:)
:) - 4 yıl Önce

ne yoksulu hemşerim ya memlekette herkezin evi köyü hatta 2 arabası var kim diyor ya caddelerde park yeri yok herkesin evi var herkes 2. evi almak için borçlanıyor herkes lüks içinde yaşıyor kafeler dolu lokantalar dolu bırakın en fakir çankırıymış ögrenci asker polis yok ama kafeler dolu lokantalar dolu avm dolu piknik alanları dolu benzinlikler full çalışıyor yollar araba dolu . daha virüs var dışarı çıkmıyor kimse hele bi olmasın akşamları boş kalırmı caddeler . tatilinden kimse geri kalmaz buda var hatta 2-3 kere giderler hafta sonu kaçamakları hariç daha . sayabilirm ben daha size çankırı halkını .

Alptuna
Alptuna - 4 yıl Önce

Uyumaya devam! Çankırılıya Çankırıyı dar edenlere haklarımız haram zıkkım olsun, içtiği zehir, giydiği ateş olsun.

köylü baytar
köylü baytar - 4 yıl Önce

bu memlekette 2006 yılından bu yana Çankırı Karatekin Üniversitesi VETERİNER FAKÜLTESİNİ açamadı.Kaç defa gündeme getirilse de tarım ve hayvancılığın diyarı olan ÇANKIRI' da VETERİNER FAKÜLTEMİZ yok.rektör bey Hani açacaktı.ne zaman açacak?2023 yılını bulur mu VETERİNER FAKÜLTESİNİN Çankırı'ya gelmesi.ondan sonra en fakir illerden oluyoruz.aç VETERİNER FAKÜLTESİNİ.YAP MEMLEKETİNİ ÖĞRENCİ KENTİ.

MEHMET ALİ
MEHMET ALİ @köylü baytar - 4 yıl Önce

KÖYLÜ BAYTAR,İNŞAALLAH 2 aya kadar onaylanır.Milletvekilmiz Salim ÇİVİTÇİOĞLU Konuyu yakından takip ediyor.VETERİNER fAKÜLTESİNİN evraklarının yüksek öğretim kurumunda olduğunu duydum.ONAYLANMA aşamasında.İnşaAllah 2 ay sonraya VETERİNER FAKÜLTEMİZ kurulacaktır.selam ve dua ile...

Doğrucu Davut
Doğrucu Davut @köylü baytar - 4 yıl Önce

Öğrenci kenti olsa nolacak Çankırı. Ev sahipleri ne bekara ne de öğrenciye ev mi veriyor sanki. Ailelerin zaten oturmayacağı böcekli eski su basan giriş katı ev bulabilirsen şanslısın.

fukara
fukara - 4 yıl Önce

aslında fukara kelimesinden gelir.siyasetçilerimiz övünsünler işte.millet aç.milleti temsil eden vekillerimiz için çok da iyi bir tablo olmaz herhalde.ah çankırım ah.


SIRADAKİ HABER