Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görev yapan ve aynı zamanda Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı olan Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital bağımlılıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Elips Haber’de yer alan habere göre, Dilci, "Dijitanaliz" adını verdikleri yöntemle 300 aile üzerinde yürüttükleri araştırmada, evlerinde hayvan besleyen bireylerin dijital bağımlılığa daha az eğilim gösterdiğini ifade etti.
Çalışmalarında, hayvanlarla temas kuran bireylerde dijital bağımlılık oranının yüzde 26,7 daha düşük çıktığını vurgulayan Dilci, "Bu araştırmada, çocukları dijital bağımlılık sorunu yaşayan aileleri inceledik. Hayvanlarla kurulan duygusal bağlar hem mutluluk hormonlarının salgılanmasına hem de bireylerin sorumluluk bilincinin artmasına neden oluyor. Ayrıca hayvanlarla kurulan içgüdüsel ilişki, bireylerin diğer canlılara karşı duyarlılığını artırıyor ve gerçek hayatta daha aktif hissetmelerini sağlıyor. Özellikle içe kapanık, depresif ya da melankolik yapıya sahip kişilerde bu temasın daha da önemli olduğunu gözlemledik" dedi.
Kedi Sahipleri Daha Az Dijital Bağımlı
Evlerinde kedi besleyen kişilerin, köpek besleyenlere göre dijital bağımlılıktan daha uzak kaldığını da söyleyen Prof. Dr. Dilci, "Verilerimiz gösteriyor ki, kedilerle kurulan bağlar kişileri dijital dünyadan daha çok koparıyor. Bunun nedeni, kedilerin daha sıcak, oyuncu ve hareketli yapılarının insanları daha fazla meşgul etmesi. Bu durum, bireylerin özellikle çocuklarının sağlıklı bir gelişim göstermesi için hayvanlarla dostluk kurmalarını ve evcil hayvan sahiplenmelerini önemli kılıyor. Bir çocuk dijital bir cihazla ilgilenirken, yanına gelen bir kedinin teması, çocuğun cihazla olan bağını zayıflatıyor. Hayvanlarla birlikte yaşamak, çocukların duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimine büyük katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.