banner198

“1. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu“ başladı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ile Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültürü Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Türk Harp Edebiyatı" konulu 1.Uluslararası Türkiyat Sempozyumu" başladı.

“1. Uluslararası Türkiyat Sempozyumu“ başladı
banner145
Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü ile Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültürü Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Türk Harp Edebiyatı" konulu 1.Uluslararası Türkiyat Sempozyumu" başladı.

Çankırı'da bir otelde 21'i yurt dışından olmak üzere 115 katılımcının katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türkiyat Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ömer Çakır, Türkiye'de 7 Türkiyat Enstitüsü olduğunu belirterek, en genç enstitü olmalarına rağmen uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

"Türk Harp Edebiyatı" sempozyumu ile hem Türkiye'de hem de dünyada bir ilk olarak konuları bilimsel bir şekilde ele alacaklarını ifade eden Doç. Dr. Çakır, şunları kaydetti:

"Gelecek yıl yani 2014 yılı 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılı olacaktır. O sebeple bu sempozyum, böylesine önemli bir yıl dönümün öncesinde bilim adamlarının dikkatini harp edebiyatı araştırmalarına çekmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede gelecek yıl Kasım ayında da üniversitemiz Türkiyat Enstitüsünce 1. Dünya Savaşı'nın Türk Edebiyatındaki Yansımaları konulu bir uluslararası sempozyum yapılması planlanmaktadır" 
Çankırı Valisi Vahdettin Özcan da  köklü bir medeniyete sahip olduklarını kaydederek, "Tarihin belli zaman dilimlerinde yurdumuzu, namusumuzu, dinimizi muhafaza etmek adına kahramanca mücadele ettiğimiz harplerde yaşanılan trajedilerin, özlemlerin, açlık ve sefaletlerin, umutla sururlu günlere kavuşma hayallerinin, gönüllerden akıp gelen en güzel örneklerini yazılı ve sözlü Harp Edebiyatı tarihi içerisinde görüyoruz" diye konuştu.
Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak da sempozyumun Türk tarihi ve edebiyatı açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Bundan önceki devletimizin nasıl bir saldırıya uğradığını ve topraklarının nasıl işgal edildiğini başkent İstanbul'da dahil olmak üzere hatırlamamız lazım. Bu nedenle bugünkü konferansın önemi büyük. Bu tür konuların kültür, sanat, edebiyat ve politik olarak ele alınması son derece önemlidir ve bu konferans bir başlangıçtır" diye konuştu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali ibrahim Savaş da üniversite olarak bir ilke imza attıklarını ifade ederek,  "Biz asla bir haçlı seferi yapmadık. Bizim savaşlarımız müdafaa savaşlarıdır. Bizim dil, medeniyet ve kültür mutfağımızla aramız çok açıldı. Genç nesillerin mutlaka bu mutfakla tanışması lazım. Bu mutfakla köprü kurmak içinde mutlaka Osmanlı Türkçesini bilmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından Yard. Doç. Dr. Metin Kayahan Özgül'ün harp edebiyatına harbi bir bakış konulu açılış bildirgesi ile sempozyum başladı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2013, 03:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER