banner198

Başkan Esen: Çankırı depreme hazır değil !

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı’nın depreme hazır olmadığını, 7 bin 200 yapı stoku bulunan şehirde 6 bin binanın 1999 deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığını söyledi

Başkan Esen: Çankırı depreme hazır değil !
banner145

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı’nın depreme hazır olmadığını, 7 bin 200 yapı stoku bulunan şehirde 6 bin binanın 1999 deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığını söyledi.

Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, gazetecilerle bir araya gelerek Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilde yıkıma sebep olan depremler sonrasında Çankırı’da olası bir deprem öncesi, anı ve sonrası için yapılması gerekenler ile yerel yönetim olarak hareket planlarını basın mensuplarına anlattı. Çankırı’nın imar durumu hakkında bilgi veren Başkan Esen, Çankırı’nın geniş kısmının alüvyonlu toprak üzerine kurulduğunu, yanlış imar politikaları nedeniyle şehrin büyüdüğü yerlerin zemininin sağlam olmadığının altını çizdi. Esen, Abdulhalik Renda Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Buğdaypazarı Mahallesinin en riskli mahalleler olduğuna dikkat çekti.

Çankırı Depreme hazır değil -

Çankırı şehir merkezinde 7 bin 200 yapı stokunun olduğunu ifade eden Esen, 6 bin binanın 1999 deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığını söyledi. Çankırı şehir merkezinin %65 nüfusunun büyük risk altında olduğunu ifade eden Esen, “Çankırı olarak depreme hazır değiliz” dedi.

Lojistik Ve Destek Merkezimizi Deprem Üssü Yapıyoruz

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı depremin ardından dersler çıkartılması gerektiğine vurgu yapan Esen, “Kirazlıdere mevkiinde bulunan Lojistik ve Destek Merkezimizin depolarında olası deprem ile ilgili bir bölüm oluşturuyoruz. Olası bir deprem öncesinde halkımızın ihtiyaç duyabileceği saklanabilir tüm malzemeleri Lojistik Merkezimizde hazırda bekleteceğiz. Ayrıca Merkezimizin bulunduğu alan, toplanma alanlarımızdan birisi olacak” açıklamasında bulundu.  Seyyar tuvalet ve banyo gibi tesisler üretmeye başladıklarını belirten Esen, profesyonel Arama Kurtarma ekip sayısını artıracaklarını ve yeni ekipmanlar için ihale şartnamesi hazırladıklarını söyledi. Lojistik merkezin aynı zamanda vatandaşlar içinde bir toplanma merkezi olması için hazırlıklara giriştiklerini ifade etti.

Üç Mahalle en riskli yerler -

Çankırı’nın geniş kısmının alüvyonlu toprak üzerine kurulduğunu, yanlış imar politikaları nedeniyle şehrin büyüdüğü yerlerin zemininin sağlam olmadığının altını çizen Esen, Abdulhalik Renda Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Buğdaypazarı Mahallesinin en riskli mahalleler olduğuna dikkat çekti. Şehri taşımak için yeni rezerve alanlar oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Esen, Çankırı’nın coğrafi şartları nedeni ile genişleyebileceği yerlerin kısıtlı olduğunu söyledi. Ekonomik şartlar altında riskli binaların kentsel dönüşüm yerine güçlendirme yapılıp yapılamayacağını bakılması gerektiğini aktaran Esen, “ Şehri rezerve alanlara taşımamız lazım!" ikazında bulundu.

İmarda Taviz Yok -

Başkan Esen, “İlk etapta 83 personelimizi ve 19 iş makinemizi deprem bölgesine gönderdik. Sonrasında teknik ekibimizden 16 kişiyi de bölgeye gönderdik. Bütün müdahalelerini ve gözlemlerini raporlamalarını istedik. Onların raporları, bizlere yol gösteriyor. Çankırı’da fay hattı üzerinde. İmar ve inşaat ile ilgili ne varsa denetçisi olacak ve taviz vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kırkevler Kentsel Dönüşüm Projesi Mahkeme’de bekliyor

Kırkevler’de uzun süredir beklenen kentsel dönüşümle ilgili belediye olarak üzerlerine düşen ne varsa yaptıklarını hatırlatan Esen, “Ama hazine itiraz etti. Tam bir senedir bölge idare mahkemesinde kararın çıkmasını bekliyoruz “ dedi.

Kent meydanı için tarih verdi

Gazetecilerin mahalli idareler seçimlerine 1 yıl kaldığını, Kent Meydanının seçimlere kadar tamamlanıp tamamlanmayacağını hatırlatması üzerine, Aralık 2023 sonuna kadar Kent Meydanını bitirip hizmete açmayı hedeflediklerini ifade etti

Çevre illerde il belediye başkanlarının milletvekilliğine yeşil ışık yakdığını söyleyen gazeteciler, Esen’e milletvekili adayı olup olmayacağını sordu. İlk dönemini yaşayan belediye başkanı olarak görev süresini tamamlamadan aday olmanın yanlış olduğunu ifade eden Esen, Ancak Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin 3 dönemini doldurduğunu aday olmasının hakkı olduğunu belirtti.        

     

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2023, 16:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER