banner198

Darbeci Karadayı’nın ismi memleketinde ki okuldan silindi!

Türkiye'de "postmodern darbe" olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinin mimarlarından biri olan eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın memleketi Çankırı’da bir ilköğretim okulunda yer alan adı kaldırıldı.

Darbeci Karadayı’nın ismi memleketinde ki okuldan silindi!
banner145

Türkiye'de "postmodern darbe" olarak adlandırılan 28 Şubat sürecinin mimarlarından biri olan eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın memleketi Çankırı’da bir ilköğretim okulunda yer alan adı kaldırıldı.

Çankırı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İlkokulunun adı değiştirilerek Mehmet Akif Ersoy İlkokulu adı verildi.

Adı 28 Şubat süreciyle birlikte anılan eski Genelkurmay Karadayı, 20 Mayıs 2020 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Erbakan adı verilmeliydi!

Bir dönem Çankırı’da bütün işyerlerinde posteri olan Karadayı’nın darbeye karışmaktan yargılanarak ceza alması bütün ülkede olduğu gibi Çankırı’da da tepkiyle karşılandı. Başörtülü öğrencilerin sürüklendiği, okumasına izin verilmediği dönemde en büyük mücadeleyi ‘Savunan Adam’ lakabı takılan Prof. Dr. Necmettin Erbakan vermişti. Darbecilere en anlamlı cevap okulun adının Prof. Dr. Necmettin Erbakan olarak verilmesi olacaktı.

Çankırı Postası’nın sıklıkla gündeme getirdiği İsmail Hakkı Karadayı Bulvarı’nın adının kaldırılması önerisi,  yetkililerce tepki çekmemek adına sessiz sedasız gerçekleştirilmişti. Kamuoyu bulvarın ismin değiştirildiğini Çankırı Postası sayfalarından öğrenmişti.

Türkiye Cumhuriyeti 54. Erbakan hükümetine yönelik 28 Şubat MKG'sında alınan karar sonrası  merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın demokrasi dışı şekilde hükümetten uzaklaştırılmasının düğmesine basan isimler arasında yer alan Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın Çankırı'nın en işlek bulvarına  verilen adı kaldırıldı. İsmi darbecilikle anılan Karadayı'nın yerine ise bulvarın yeni ismi '15 Temmuz Şehitleri Bulvarı' oldu.  Ankara - Kastamonu yolunun şehir içinden geçtiği güzergah Çankırı'nın ana arterleri arasında yer alıyor.

28 Şubat sürecinde ne oldu?

Şeriat tartışmalarının yaşandığı REFAH-YOL (Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi koalisyonu) hükümeti döneminde, 28 Şubat 1997'de düzenlenen ve dokuz saat süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, laikliğin Türkiye'de demokrasi ve hukukun teminatı olduğu vurgulanmış ve alınan kararlarda tarikatlara bağlı okulların denetlenmesi ve Milli Eğitim Bakanlığına devredilmesi, sekiz yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi, Kuran kurslarının denetiminin sağlanması ve tarikatların kapatılması istenmişti.

Ayrıca irtica nedeniyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanı gibi gösteren basının da kontrol altına alınması talep ediliyordu. MGK kararlarında kıyafet kanununa uyulması, kurban derilerinin derneklere verilmemesi ve Atatürk aleyhindeki eylemlerin cezalandırılması gerektiğinin de altı çiziliyordu.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2022, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER