banner198

Kurşunlu Balı Anzer Balı prolin oranını geçti! Şifa kaynağı oldu

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde üretilen çiçek balı, laboratuar sonuçlarına göre 1.400 prolin değeriyle adeta şifa kaynağı oldu.

Kurşunlu Balı Anzer Balı prolin oranını geçti! Şifa kaynağı oldu
banner145

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde üretilen çiçek balı, laboratuar sonuçlarına göre 1.400 prolin değeriyle adeta şifa kaynağı oldu.

Kurşunlu’nun bin 500 rakımlara ulaşan yaylalarında yer alan endemik bitkilerden beslenen arılar, Türkiye'nin en kaliteli balını üretiyor. Kurşunlu ilçesinde yapılan bal hasadı arıcıların yüzünü güldürdü. Son yılların en yüksek bal hasadını ulaşılırken Kurşunlu çiçek balının laboratuar sonuçları açıklandı.

Kurşunlu Bal Üreticileri Birliği tarafından T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı MRL Özel Kontrol Gıda Laboratuarına gönderilen numunelerde yaptırılan analiz sonuçlarına göre;   Kurşunlu çiçek balı 1.400 prolin değerine ulaştı. Türkiye’de en kaliteli bal olarak kabul edilen Anzer balının prolin değeri ise 1.335 olarak biliniyor.

Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre, baldaki prolin miktarı en az 300 mg/kg olması gerekiyor. Kaliteli ballarda prolin değeri 450-500 mg/kg ‘a kadar yükseliyor. Kurşunlu çiçek balının besin değeri Bal Tebliği’nin çok üzerine çıkmış durumda. Böylece Kurşunlu balı, yüksek kaliteli bir çiçek balı olmaktan da öteye geçerek adeta bir şifa kaynağı haline gelmiş durumda.

Prolin Nedir?

Prolin, proteinlerin yapısını oluşturan 20 aminoasitten biridir. Bal, protein içeriği düşük fakat aminoasit çeşitliliği ve miktarı yüksek bir üründür.  Balın yapısında kaynağına göre değişebilmekle birlikte 17-20 aminoasit bulunmaktadır. Balda en yüksek miktarda bulunan aminoasit ise prolindir. Prolin, arı tarafından balın yapısına katılan tek aminoasittir. Bitki nektarı ve arı enzimleri sayesinde balın içeriğinde bulunabildiği için doğal olarak bitkilerden nektar alan arının ürettiği bal ile şeker veya şurupla beslenen arıdan üretilen balları birbirinden ayırabilmek için kalite kriteri olarak değerlendirilebilmektedir.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2022, 11:42
YORUM EKLE
YORUMLAR
osman demir
osman demir - 2 yıl Önce

Kurşunlu ilçesinin burnunun dibinde Kastamonu üniversitesinin Bal Lab. var, az ötesinde Tarım Orman bakanlığının Ankara Merkezli Tam teşekküllü lab. var, Ankara’da üniversitelerin onlarca lab. var, hemen az ötesinde İstanbul’da onlarca lab. var iken bu bal analiz için niye Türkiye’nin öbür başına analiz için gitti?

Editör
Editör @osman demir - 2 yıl Önce

Laboratuar uluslararası sertifika standartlarında ve Bal yarışmalarında bütün balların analizinin yapıldığı yerdir. BAL alanında deneyimlidir.

Elmas Yülek
Elmas Yülek @osman demir - 2 yıl Önce

Osman Bey istediğiniz laboratuvara gönderebilirsiniz. Hatta bir numune alın, en yakın yere gönderin. İyi günler dilerim

Ramazan namlı
Ramazan namlı - 2 yıl Önce

Emeğinize sağlık evet gerçekten bölgemizin artık çok yeniliklere ihtiyacı var daha da fazla farklı üretim alanlarında katkıda bulunarak çıtayı yükseltmeli tarım başta hayvancılık ve sebze bitki v.s daha da fazlası lazım şehirler artık yaşanmaz oldu köye dönüşler artsın saygılar sevgiler

SIRADAKİ HABER