banner198

Susuz yaz ders oldu! Belediye su depolarında kartlı sayaç dönemi...

Çankırı Belediyeleri Su ve Hizmet Birliği tarafından ana şebeke hattından ilçe su depolarını besleyen ana vanalara kartlı sayaç takıldı.

Susuz yaz ders oldu! Belediye su depolarında kartlı sayaç dönemi...
banner145

Çankırı Postası/Özel: Çankırı Belediyeleri Su ve Hizmet Birliği tarafından ana şebeke hattından ilçe su depolarını besleyen ana vanalara kartlı sayaç takıldı.

Çankırı’da Güldürcek Barajı Gölet Havzası ve Çankırı Su Arıtma Tesisleri’nden içme suyu ihtiyacını karşılayan Çankırı, Orta, Kurşunlu, Şabanözü, Eldivan ve Yaylakent Belediyesiyle 10 köyde ön ödemeli sayaç modeline geçildi.

Çankırı’nın yaşadığı susuz yaz ders oldu!

Çankırı Belediyeleri Su ve Hizmet Birliği, bazı ilçe belediyeleri ve muhtarlıklardan yıllardır su parasını tahsil edemediği gerekçesiyle ön ödemeli sayaç uygulamasına geçti. Birliğin bütün yükünü Çankırı Belediyesi çekmesine rağmen özellikle 2018 yaz ayında aşırı tüketim sonucunda Çankırı Merkez’de yaşayan 80 bin vatandaşın su kesintileri yaşanması bardağı taşıran damla oldu. Birliğe üye bazı ilçe belediyeleri ve köy tüzel kişiliklerinin bir türlü su paralarını ödememeleri, üstüne üstlük vurdum duyamaz bir şekilde bahçe sulanmasında dahi içme suyunun kullanılması sonucunda sistemden haddinden fazla su tüketilerek depolarda su kalmadı. Arıtma tesisi maliyetleri karşılanamaz hale geldi.

Belediyeler arasında adeta su savaşları yaşanmıştı-

Meseleye 2018 yılı yaz ayları başında artıma tesisinde yaşanan teknik arıza da eklenince sorun içinden çıkılmaz bir hale geldi. Çankırı depolarında su seviyesini yükseltmek için ilçe depolarında yapılan kesinti ise adeta su savaşlarını andırdı. Yerel seçimlere sayılı aylar kala ilçesinde su kesintisi yaşanmasını istemeyen Belediye Başkanları, Çankırı Belediyesi vanaları kapattıkça, kilitleri kırarak vanaları yeniden açtılar. Yirmi dört saat görevli devriyelerin oluşturulduğu dönem, vanaların açılıp kapandığı belediyeler arasında sessiz bir şekilde adeta su savaşları yaşanmasına neden olmuştu.

Halen birliğe yüklü borcu olan üyeler var!

Yeni döneme geçilmesi ile birlikte peşin ödemesini yapmayan birlik üyelerinin vanası otomatik olarak sistem tarafından kesilmiş olacak. Öte yandan birlik kuruldu kurulalı su borcunu ödemeyerek faturası hayli kabarmış durumda olan üyelerde var. Eldivan Belediyesi’nin hali hazırda birliğe 1 milyon 500 bin TL su borcu duruyor.

En büyük içme suyu projesi –

Çankırı tarihinin en büyük ve en önemli projesi olan Güldürcek Barajı İçme Suyu Projesi, 2004 yılında başlamış, büyük uğraşlar sonunda tamamlanmasının ardından Çankırı’nın uzun yıllar sağlık su sıkıntısı gidermesi hedeflenmişti. Güldürcek Barajı suyu, modern arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra çelik borularla 80 kilometrelik bir yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaşıyor. Güldürcek Barajı İçme Suyu Projesi, sadece Çankırı kent merkezine değil güzergahtaki 4 ilçe,1 belde ve 10 köye de hayat veriyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 02:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER