banner198

Vali Ayaz, yetkililerce evinden cesedi alınmayan Kovidli cenaze hakkında konuştu!

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kovid-19’dan ölen ve yetkililerce evinden cesedi alınmayan Yeter Emecan olayına ilişkin açıklamada bulundu. Vali Ayaz, Kovid 19 cenaze ve defin işlemlerinde sorumluluğun belediyelerde olduğunu söyledi.

banner145

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kurşunlu ilçesinde  Kovid-19’dan ölen ve yetkililerce evinden cesedi alınmayan Yeter Emecan olayına ilişkin açıklamada bulundu. Vali Ayaz, Kovid 19 cenaze ve defin işlemlerinde sorumluluğun belediyelerde olduğunu söyleyerek ihmalin Kurşunlu Belediyesinden kaynaklandığına işaret etmiş oldu.

Vali Abdullah Ayaz, Çankırı Postası Haber Merkezimizin kamuoyunun gündemine taşıdığı karantinada ki evinde Kovid-19 salgın hastalığından vefat eden 90 yaşındaki Yeter Emecan’ın cesedinin yetkililerce alınmamasına ilişkin Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker’in sorusuna yanıt verdi.

Kovid-19 cenazenin İçişleri Bakanlığı genelgesine göre alınmadığına dikkate çeken Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker, “Sorumluluk kimde diye sordu?”

Cenaze ve defin işlemlerinde esas sorumluluğun belediyelerde olduğunu ifade eden Vali Abdullah Ayaz,” Doğru, vefattan sonra iki doktor arkadaşımız gidip muayenesini yapmış teyzemizin. Allah rahmet eylesin.  Sonrasında da belediyeye haber verilmiş. Ama sonrasında koruyucu bir ekipman olmamasından dolayı bir gecikme yaşanmış. Bizdeki bilgi koruyucu ekipmanlarla bir çözüm üretildiği. Ben işin gerçeği toplantıdan sonra detaylı görüşeceğim. Bu sorunun tamamen ortadan kalktığını düşünüyordum.  Çünkü bu işe biz merkezde belediyeyle çözüm bulmuştuk. Hastanede görevlimiz var. Müftülüğümüz devreye girdi. Bayan personel temin ettik. İlk geldiğim zamanlar vardı ama uzun süredir problem yok. Burada bir problem yaşanmış.  Ama detaylı görüşeceğiz. Ama tekrar söylüyorum bu cenaze ve defin işlemlerinde sorumluluk belediyelerde. Çok uzun olmasa da bir aksaklık olmuş gibi. Sonrasında bir çözüm bulunmuş. Detaylı bir takip edeceğim. “ dedi.

Cenazenin vefattan 7 saat sonra battaniyeye sarılı bir şekilde köylülerin tarafından koruyucu elbise olmadan çıkartılması ve uzun saat bekletilmesi ‘doğrum mu?’ diye soran Genel Yayın Yönetmenimiz Şeker, bu aksaklığın yaşanmaması için köy muhtarlıklarına ceset torbası dağıtılması önerisinde bulundu.

Vali Ayaz, “Bu yol kazası olarak değerlendirebiliriz. Biz özellikle bir dönem merkezde yoğun vefatlardan dolayı problem yaşamıştık. Ama bu sürecin aşıldığını düşünüyordum. Bir koordinasyon eksikliği görünüyor. Sabaha kadar beklemiş görünüyor. Valilik olarak gereken takibatı yapıp inşallah bir daha tekrarına mahal vermeyeceğiz.” dedi.  

Kurşunlu Kaymakamlığından muhtarlara mesaj

Öte yandan konunun gündeme taşınmasının ardından Kurşunlu Kaymakamı İlyas Öztürk, köy muhtarlarına mesaj attı. Öztürk muhtarlara Kaymakamlımdan talep edilmesi durumunda Valilik kanalıyla kadın gassal gönderilebilecektir. Mesajını paylaştı.

Değerli Muhtarlarım,

İlçemizde covid sebebiyle vefat eden kadın vatandaşlarımız olursa ve cenazeyi yıkayacak personel bulunamaz ise, Kaymakamlığımızdan talep edilmesi durumunda Valilik kanalıyla kadın gassal gönderilebilecektir.

İlyas Öztürk

Kaymakam

Kovid 19’dan ölen yaşlı kadının cesedi saatlerce evinde kaldı!

Ne olmuştu !

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesi Dumanlı köyünde doksan yaşındaki Yeter Mercan, karantinada olduğu evde saat 16.40’ta vefat etmişti. Saatlerce yetkililerden Annesi Yeter Mercan’ın, cansız bedeninin alınmasını ve Kovid-19'dan ölenlerin defin işlemlerine uygun şekilde dini vecibeler yerine getirilip yıkanarak defnedilmesini talep eden oğul Faruk Mercan, “Cenaze elimizde kaldı, bende karantinadayım ve çaresizim.” demişti.

Traktör römorkuna konularak köy gasil hanesine götürüldü -

Kurşunlu Kaymakamlığı ve Kurşunlu Belediyesi tarafından kendi kaderine bırakılan Yeter Mercan’ın cenazesi koruma elbisesi olmayan köylüler tarafından vefatın üzerinden 7 saat geçtikten sonra alınarak ince bir battaniyeye sarılı vaziyette traktör römorkunda köy gasil hanesine götürülmüştü. Cenazeyi koymaya ceset torbası bile bulamayan köylülerin çaresizliği kamuoyunda büyük yankı bulmuştu. 01 Nisan 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında cenazeler ve defin işlemleri ile ilgili genelge yayımlayarak kurumlara görevler yüklemişti. Bu görevler kapsamında alınması gereken tedbirleri sağlamakla ve eksiklikleri gidermede görevli Kurşunlu ilçe Hıfzsı Sıhha Kurullu, genelgeye uymayarak halk sağlığını tehlikeye atmış ve suç işlediği iddia edilmişti.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2021, 04:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER