banner198

Ilgaz’da tarihi Osmanlı Hamamı yeniden ayağa kaldırılıyor!

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde bulunan Tarihi Osmanlı Hamamı yeniden ayağa kalkıyor.

Ilgaz’da tarihi Osmanlı Hamamı yeniden ayağa kaldırılıyor!
banner145

Ilgaz’da tarihi Osmanlı Hamamı yeniden restore ediliyor!

Çankırı’nın Ilgaz ilçesi Ulupınar Mahallesinde bulunan ve 19. Yüzyılın sonlarında yapıldığı söylenen Tarihi Osmanlı Hamamı yeniden ayağa kalkıyor.

Başkan Öztürk’ün çalışma ve gayretleriyle Ilgaz’da yeniden canlandırılacak olan şehrin kültürel mirası Osmanlı Hamamı, Gavur Hanı olarak da bilinen tarihi ticaret hanının arsasına bitişik olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Ilgaz’ın kültür varlığı tarihi Osmanlı Hamamı’nın, Gavur hanıyla birlikte aynı yerleşkede ve bir bütün olarak Han ile aynı konseptte yeniden yapılacak olması hem mahalle sakinlerinden hem de Ilgazlı vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Tarihi Osmanlı Hamamını yakından tanıyalım

Ilgaz’da bulunan Tarihi Osmanlı Hamamı, Ilgaz ilçe merkezinde bulunmakta olup, “Belediye Hamamı” adı altında İlçe Belediyesince işletilmektedir. 19. yy sonlarında yapıldığı söylenen hamam; haç planlı, dört eyvanlı, dört halvetlidir. Halvetlerin dördü de kubbe ile örtülüdür. Üzeri kubbeli sıcaklık mekânının ortasında bir göbek taşı bulunmaktadır. Sıcaklık mekanının duvarları eyvanlarda silme kotuna kadar, halvet giriş kapılarının yanlarında üzengi kotuna kadar mermer kaplı olup, soyunmalık mekânı iki kat betonarme olarak yapılmıştır. Ilıklığın üzerinde altı adet fil gözü bulunmaktadır. Hamamın dış yüzeyi betonarmedir.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2021, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304