Japonlar Kızılırmak’ta çeltik tarımını mercek altına aldı

Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde Japon akademisyen ve öğrenciler çeltik tarımını mercek altına aldı.

Türkiye'nin farklı çeltik bölgelerinde toprak özellikleri ve bitki verimi arasındaki ilişkileri araştırmak üzere Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Can Turgay ve Niigata Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan proje grubu, Kızılırmak ilçesinde çeltik tarlalarında incelme yaptı.

Çeltik üretiminin Kızılırmak’ta ki aşamalarını takip eden Japonlar, kendi ülkelerinde ki teknikle Türkiye’yi karşılaştırma imkânı buldu. Kızılırmak havzasının toprak tuzluluk ve pH oranını ölçen çalışma grubu, Sakarca ve Kavaklı köyü arazilerinde ekilen çeltiğin nem ve rutubet oranlarını ölçtü. Kızılırmak toprağının pH oranının çok yüksek bulan Japon grup, daha öncede Hacılar köyü arazilerinde incelemede bulunmuşlardı.

Serbest piyasada döviz fiyatları Serbest piyasada döviz fiyatları

Heyete Kızılırmak İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ev sahipliği yaptı.

Japonya son günlerde pirinç krizi ile boğuşuyor

Japonya’da doğal afetler nedeniyle ortaya çıkan stok eğilimi ve yabancı ziyaretçi akını sonrası tüketimin artması, ülkede pirinç krizine neden oldu. Özel sektörün elindeki stokların yetersiz kalması nedeniyle market rafları boş kalırken, bazı marketler de müşteri başına satış sınırlaması getirdi.

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra düzenli olarak büyümeye başladı. Yaklaşık 126,5 milyon nüfus oranına dayanan Japonya, topraklarının yalnızca yüzde 12’sinin ekilebilir arazi olması sebebiyle tarımda teraslama yöntemi kullanıyor.  Bu sayede dünyada birim başına verimin en yüksek olduğu ülke konumuna yükselen Japonya üretimini pirinç üzerine yoğunlaştırdı. Pirinç üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Japonya’da pirinç çok önemli bir tarım ürünü olarak dikkat çekiyor.

Editör: Günnur Şeker