banner306
banner198

Çorakyerler Fosil Alanının koruma statüsü değişti.

Çorakyerler Fosil Alanı Lokalitesi Doğal Sit alanı kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

Çorakyerler Fosil Alanının  koruma statüsü değişti.
banner145

Çorakyerler Fosil Alanı Lokalitesi Doğal Sit alanının koruma statüsü değişti.

Çankırı Şehir Merkezinde bulunan Çorakyerler Fosil Alanının koruma statüsü, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Cumhurbaşkanı kararnamesinin 31462 sayılı kararı, bugün ki Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 21 Nisan 2021 tarihli kararnameye göre; Çankırıili Merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan Çorakyerler Fosil Alanı Lokalitesi Doğal Sit Alanının koruma statüsünde yeniden değerlendirilmesi sonucunda,  ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılım Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.   

Üst Miyosen çökellerini oluşturan Çorakyerler Omurgalı Fosil Yatağı, Çankırı İli Yapraklı yolu üzerinde, şehir merkezinden yaklaşık 4-5 km. uzaklığında Fatih Mahallesi’nde yer almaktadır.  Lokalite ilk kez 1970 yılında MTA Genel Müdürlüğü ile Alman Linyit Araştırmaları ekibinin birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalar sırasında keşfedilmiştir. Türkiye omurgalı fosil yatakları projesi çalışmaları sırasında yeniden gün ışığına çıkarılan lokalitenin ayrıntılı araştırılması sonucunda, zengin bir fosil potansiyele sahip olduğu ve önemli buluntular verebileceğine anlaşılmıştır. Çorakyerler’den günümüze kadar elde edilen fosil buluntular lokalitenin zengin bir faunal çeşitliliğe sahip olduğunu kanıtlamıştır.

 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde 2001 yılından bu yana yapılan çalışmalarda bulunan 40'ın üzerinde türe ait 4 binden fazla tanımlanabilen fosiller, Çankırı Müzesinde sergileniyor. Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında her yıl yaz aylarında devam eden çalışmalarda 8, 5 milyon yıllık fosillerin temizliği titizlikle yapılıyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2021, 14:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304