banner306
banner198

Mevlevi ayininde dikkat çeken Hasip dede ayrıntısı!

Çankırı Mevlevihanesi’nde son postnişin Hasip dedenin makamı unutulmadı.

Mevlevi ayininde dikkat çeken Hasip dede ayrıntısı!
banner145

Mevlevi ayininde dikkat çeken Hasip dede ayrıntısı!

Çankırı Mevlevihanesi’nde son postnişin Hasip dedenin makamı unutulmadı.

Çankırı’da 96 yıl aranın ardından tarihe geçen Mevlevi ayininde, Mevlevi Şeyhi Hasip dede detayı dikkat çekti.

Cemaleddin Ferruh Darül Hadisinde bulunan Çankırı Mevlevihanesi’nde, Fatih Çıtlak ve Galata Mevlevileri tarafından düzenlenen sema mukabelesinde, Mevlevi Şeyhi Hasip dedenin mevlevi kavuğu, 13 yıl postnişinlik yaptığı Çankırı Mevlevihanesine getirildi.

Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kanunun 13 Aralık 1925 tarihli resmi gazete yayınlanmasıyla faaliyetlerine son veren Çankırı Mevlevihanesi, geçen zaman diliminde 1935 yılında yıkıldı. Uzun yıllar boyunca Çankırı’da sessizliğe bürünen Mevlevilik makamı, son temsilcisi Hasip dededen sonra boş kaldı.

Anadolu’nun öncü Mevlevihanelerinden olan Çankırı Mevlevihnesi’nin yaşanan üzücü sürecin ardından arkeolojik kazılar neticesinde yapının temelleri ortaya çıkartıldı. Mevlevihane ile avlu içerisinde bulunan diğer binaların arşiv katırlarından planlarına ulaşılması ile 2011 yılında restorasyon çalışmaları başladı. Mevlevihane’nin 2018 yılında restoresi tamamlanarak Çankırı Karatekin Üniversitesine tahsis edildi. Mevlevihane’nin tekrar aslı kimliğine kavuşması ile birlikte bir asra yakın süren sessizlik dün gece bozulmuş oldu.

Mevlevi ayininde, 96 yıl önce olduğu gibi Mevlevilik makamını temsilen Hasip Dede’nin torunları tarafından Çankırı Araştırmaları Merkezine bağışlanan Mevlevi kavuğu getirildi. Mevlevi kavuğu, Postnişin olarak ayini yöneten Fatih Çıtak’ın hemen arkasındaki masaya konuldu. Hasip dedenin manevi hatırasının yaşatıldığı sema ayininde, duygusal anlar yaşandı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2021, 22:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsmail TOPUZ
İsmail TOPUZ - 2 yıl Önce

Yeni neslin şuurlandırılması ve özüne döndürülmesi ancak geçmişinin hatırlatılarak ve yaşanmışlığına döndürülerek mümkün olur. Allah emeği geçenlerden razı olsun

Osmanlı torunu
Osmanlı torunu - 2 yıl Önce

Elhamdulillah geçmişte yapılan yanlışlar Recep Tayyip Erdoğan sayesinde bir bir düzeliyor emeği geçenlerden Allah razı olsun

SIRADAKİ HABER

banner304