banner198

Osmanlıdan Günümüze Kurşunlu İlçesi Kapaklı Köy tarihi kitaplaştı!

Osmanlıdan Günümüze Çankırı İli Kurşunlu İlçesi Kapaklı Köyü kitaplaştı.

Osmanlıdan Günümüze Kurşunlu İlçesi Kapaklı Köy tarihi kitaplaştı!
banner145

Osmanlıdan Günümüze Çankırı İli Kurşunlu İlçesi Kapaklı Köyü

Kapaklı köyü Çankırı’ya 50, Kurşunlu'ya 13 km uzaklıktadır. Kitapta anlatılanların çoğu Türkiye’deki bütün köyler için geçerlidir. Yurdumuzun her köyünden insanlar bu kitapta kendisini ilgilendiren yazılar bulacaktır. 

Osmanlı belgelerinde 16. Yüzyıldan itibaren Kapaklı köyü hakkında bilgilere rastlanmakta, Cami, Çeşme ve mezar taşlarındaki tarihler 400 yıl geriye kadar gitmektedir. Bugün yaşı 50’nin üzerinde olan kişiler şanslıdır. Binlerce yıldır kara sabanla, kağnılarla yapılan çiftçiliğe şahit olup, elektrik, televizyon, cep telefonu, internet vs olmadan yaşamayı gördüler. Her alanda günümüzdeki son teknolojik gelişmelere de yetişip, genç yaştaki insanlara masal gibi gelecek değişimlere de tanık oldular. Kapaklı köyü hakkında yazılanları okurken her alandaki gelişmeleri, değişmeleri de bulacaksınız.   

Yazar Kasım Çelik kitabı yüksek lisans tezi olarak hazırlamıştır. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Tarih ve Medeniyet Araştırmaları Bölümünde hazırladığı tezi jürinin oy birliği ile kabul edilmiş ve 2020 yılında mezun olmuştur. Yüksek lisans tezinin biraz daha geliştirilip görsellerle zenginleştirilmesiyle bu eser ortaya çıkmıştır.

Kitap 7 bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmından sonra 2. Bölümde Çankırı, 3. bölümde Kurşunlu tarihi ve turistik yönleriyle kısaca anlatılmaktadır. 4. Bölümde Osmanlı’dan günümüze Kapaklı Köyü sosyal hayatı, geçim kaynakları, nüfus hareketleri, kına-düğün adetleri, çocuk oyunları köye has yiyecekleri, gurbetteki insanları, sülale adları – soyadları, üzerinde tarih bulunan cami, çeşme, mezar taşlarıvs yapıları, kuyuları, gölleri, köye gelen gezgin esnaf ve sanatkarlarvs her yönüyle teferruatlı olarak incelenmektedir. 5. Bölümde tapu tahrir defterleri vs Osmanlıca kayıtlarda Kapaklı Köyü hakkında verilen bilgiler incelenmektedir. 6. Bölümde Kurşunlu Nüfus Defterlerinde Kapaklı Köyü kayıtları incelenmiştir. Köydeki sülale adları ve günümüzde kullanılan soyadları resmi kayıtlara göre verilmiştir. 7. Bölümde 1845 tarihli Kurşunlu Temettuat Defterinde Kapaklı Köyüne dair verilen bilgiler orijinal hali ileLatin harflerine aktarılmış olarak birlikte verilmiştir. Ek olarak kitap sonunda Kapaklı Köyü hakkında bilgi bulunan Osmanlı kayıtları orijinal haliyle verilmiştir. Ayrıca köye ve köylülere ait çok sayıda resim de ek olarak kitabın sonunda yer almaktadır.

İrtibat tel. 0546 240 5706

https://www.idealkultur.com/osmanli-dan-gunumuze-cankiri-ili-kursunlu-ilcesi-kapakli-koyu

https://www.idefix.com/Kitap/Kapakli-Koyu-Osmanlidan-Gunumuze-cankiri-ili-Kursunlu-ilcesi/Arastirma-Tarih/Sosyoloji/urunno=0001987754001

https://www.bkmkitap.com/osmanlidan-gunumuze-cankiri-ili-kursunlu-ilcesi-kapakli-koyu

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2022, 11:51
YORUM EKLE
YORUMLAR
HAMZA İNKAYA
HAMZA İNKAYA - 2 yıl Önce

EMEGİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR E3DERİM.

SIRADAKİ HABER