banner198

Türk Yurdu Ankara Kitabı okurlarıyla buluştu

Türk Yurdu Yayınları 112. Yılında Cumhuriyet’in başkenti Ankara’yı konu alan “Türk Yurdu Ankara” isimli eserle okurlarıyla buluştu.

Türk Yurdu Ankara Kitabı okurlarıyla buluştu
banner145

Türk Yurdu Yayınları 112. Yılında Cumhuriyet’in başkenti Ankara’yı konu alan “Türk Yurdu Ankara” isimli eserle okurlarıyla buluştu.

Cumhuriyeti’nin 100 yıllık bu döneminde de fikrî bazdaki destek ve faaliyetlerine devam eden Türk Ocakları, Ankara’nın başkent oluşunun 100. Yılına yetiştirilmek üzere uzun zamandır çalışmalarını sürdürdüğü “Türk Yurdu Ankara” kitabı Türk Yurdu yayınlarından çıktı. Gerek geçmiş dönemde Türk Ocağının yayın organı olan Türk Yurdu’nda yayımlanmış Ankara’ya dair çok özel makaleleri gerekse günümüz bilim adamı, araştırmacı ve ilgililerinden aldığı yazıları bu kitaba ekleyerek farklı bir kültürel faaliyete imza attı. Ankara’yı yalnızca bir yönü ile değil, farklı yönleri ile anlatan, zevkle okunacak, sık sık müracaat edilecek, Ankara’yı anlatan bir kitap oluşturuldu. Ankara’nın tarihi, efsaneleri, kültürel yapısı, özellikleri, anıları, felaketleri, meşhurları, ayazı, simidi gibi farklı konularını bir araya getirdi. Selçukluların kale, cami, bedesten gibi kalıcı eserlerle büyük damga vurarak bir büyük Türk şehri hâline getirdikleri Ankara’nın anlatıldığı kitap hem 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara’nın başkent ilan edilişinin 100. Yılına yetiştirilerek Cumhuriyetin 100. Yılına armağan olarak çıkarıldı.

“Türk Yurdu Ankara” kitabının tanıtımı 10 Ekim 2023 Salı günü saat 14’de Ankara Ticaret Odası Meclis Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve 1925 yılında kurulan Ankara Kulübü Seymenlerinin gösteriyle ile başlayan program, 1925 yılında kurulan Ankara Kulübü Seymenlerinin gösterisiyle devam eden program kitabın editörü Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz’un sunumuyla devam etti. Protokol konuşmalarında Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan izleyicilere hitap etti.

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz “Adeta bir Ankara Ansiklopedisi hüviyetindeki bu kapsamlı eser, yeni katkıların yanında Ankara’ya dair eskimeyen yazıların da yer aldığı sistematik bir derlemedir.”Diyerek, editörlüğünü Ayşe Filiz Yavuz hocamın, koordinatörlüğü Kadir Çimen’in üstlendiği bu kitabı Cumhuriyet’in 100. Yılına armağan ettiklerini dile getirirdi. Öz, konuşmasını şöyle bitirdi: “Başkenti Ankara, bayrağı ay yıldız, dili Türkçe, marşı İstiklâl Marşı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar olması dileğiyle, bu toprakları bize vatan kılan bütün ecdadımızı, vatan kalması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Millî Mücadele kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum.”

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan konuşmasına Ankara, Cumhuriyet’in ilanından 16 gün önce başkent olması çok mühimdir, demek ki bu bir gereklilikti diyerek Ankara’nın niçin başkent olduğunu tarihi gerçekler ışığında ele alan konuşmasını yaparak, Türk Ocaklarına böylesine muhteşem bir günü bize yaşattığı ve çok önemli bir eseri Ankara’mıza kazandırdıkları için şahsım ve Ankara Kulübü olarak teşekkür ederim. 

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise, bu güzel eseri Ankara kitabını ortaya çıkaran Türk Ocaklarına emeği geçen herkese teşekkür ederek, Ankara’nın son dönemde ki ekonomik gelişmelerini ele alarak, gençlere Ankara’nın tarihi eserlerini gezmelerini tavsiye etti.

Konuşmalar sonrası Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan ve Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran katılımıyla “Türk Yurdu Ankara” kitabının kurdelesi açıldı. Açılış sonrası kitaba katkı veren yazarlara kitap hediye edildi. Program toplantı sonrası sohbet ve ikram ile sona erdi.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2023, 08:17
YORUM EKLE
YORUMLAR
Timur Özkan
Timur Özkan - 7 ay Önce

Hayırlı olsun, 100. yıl için kalıcı eser üreten herkese bin selam...

Abdullah Ersoy
Abdullah Ersoy - 4 ay Önce

Kitabı şuanda okuyorum
Çok güzel hazırlanmış
Güzel yazılarla dolu.
Çok emek verilmiş.
Türk Ocakları ve bu ocaklara gönül verenlere yakışır bir eser.
Dünya durdukça Ankara'daki ve Türkü anlayacaktır.
Başta hazırlayan ve katkıda bulunanlar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler ve Almanya'dan selamlar saygılar sunuyorum..!

SIRADAKİ HABER