O güzel insanlar, o güzel atlara binip gittiler

Güzel bir bahar günü, Bayındır sokaktaki kitapçı dükkanının önünde oturup çay içmiştik Nurettin abiyle. Kafasının içi projelerle doluydu.


Çankırı Dernekler Federasyonunda yaptığı sunumdan söz ederek, sunumun kopyasını çoğaltmayı, her derneğe, her muhtarlığa ulaştırmayı düşündüğünü söylemişti.


Çankırı'ya açılacak bir Sosyal Bilimler Lisesinin, Çankırı Karatekin Üniversitesine nasıl destek vereceğini, o okuldan mezun olanların yönetici olacaklarını anlatmıştı, bitmeyen heyecanıyla.


Sosyal Bilimler Lisesinin açılması için gerekli her türlü araştırmayı yaptığını, bu konuda hazırladığı dosyayı valiliğe ulaştırdığını, sözlü olarak da anlatmak istediğini ancak Çankırı valiliğinin duyarsızlığından yakınıyordu.


Valiliğe verdiği kapsamlı dosyayla yaşlı valinin (yaşlılık nüfus kağıdıyla ilgi değil, diye de eklemişti) ilgilenmediğini, yaptığı telefon görüşmesinde valilik özel kaleminin, "Nurettin bey, ben dosyayı Milli Eğitime sevk ettim" dediğini, söylerken, "işi olmaza sürüklüyorlar" diye yakınıyordu.


Oysa onun istediği sadece bu dosyanın Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmesiydi. Gerisini o takip edecekti.


Konusuna o kadar hakimdi ki, Çankırı'da ki hangi okulun kaç dersliği olduğunu, bunların kaçının kullanılıp, kaçının kullanılmadığını biliyordu.


Çankırı Dernekler Federasyonun 18 Ağustos 2010 günü düzenlediği iftar yemeğinde aynı masada oturmayı, bu konuları diğer arkadaşlarla da paylaşmayı istiyordu.


Salona vardığımda, Bahattin abi ile ikisi yan yana, hemşerilerimizle oturmuşlardı. Yanlarında yer olmayınca, yemek sonrası buluşmak üzere başka bir masaya geçtim.


Salonun dışında, havuzun duvarına otururlarken buldum onları. "Ahmet (Gülşen) geliyor, Metin (Koç) kayboluyor, Metin geliyor sen gidiyorsun" diye sitem ederken, Ahmet, Metin, Adem Can, Sevda Şıracı, dernek başkanları, ile onlarca insan toplanıverdik bir anda.


Espirilerle gülüyor, Çankırı konularıyla ciddileşiyorduk.


Adem Can'ın "Buyurun evimize gidip çay içelim" önerisiyle kalktık havuz başından. Ben Bahattin abinin arabaya, o kendi arabasına geçti. Peş peşe geldiğimiz Kuyubaşı durağında, park yeri aradık sokak sokak. Bahattin abi, "Ev" e gelmekten vazgeçip, evine gitmeye karar verince, O'nun arabasına geçtim.


Arabasının içi çok sıcaktı. "Abi kaloriferimi çalıştırıyorsun" deyip camları açtım. Arkasından da, "Bahattin abi geç kalmış evine döndü, sen ne düşünüyorsun?" dedim.


"Çankırı evine gidip, çay içelim" dedi.


Zar zor park ettiğimiz arabasından inip stada yürürken, benden gizleyerek ağzına fısfıs yaptığını gördüm. O ana kadar bilmediğim astım hastalığını benden saklamak istemişti. Görmezden gelip, su verdim kendisine.


Hızlı adımlarla yürürken, ne hasta ne de rahatsız görünüyordu. Stada girdiğimizde o gösterdi, "Çankırı evini".


"Şunun güzelliğine bak Ömer" dedi.


Kapının önündeki gençlerle selamlaşarak girdiğimiz çadır geniş, ferah ve duvarında iklimlendirme aletiyle havadardı.


Hemşerilerimiz onu başköşeye misafir ettiler. Ben sedirin ucuna, Nurettin Doğan'ın yanına oturdum. Aramızda 3-5 kişi vardı ama o sesleniyordu oturduğu yerden. "Konuştuklarımızı yarım bırakmayalım, bu arkadaşlara da paylaşalım" diye Metin Koç'u gösteriyordu. "Tamam Nurettin abi, Koç ramazandan sonra bizi buluşturacak bir toplantı düzenlesin" dedim.


Biz Nurettin Doğan'la dağdan bayırdan söz ederken geldi sesler. Hemşerilerimizin seslerine koştuğumda gördüm sedire uzanmış Nurettin abiyi. Elimdeki telefondan "112" yi ararken, sevgili Memiş Aharcık, sağlıkçı olarak duruma çoktan el koymuştu.


Ambülansta yol boyu hem Memiş hem de sevgili Hasan Özçelik ellerinden geleni yapmak için insan üstü çaba harcadılar.


SSK Dışkapı Hastanesine ulaştığımızda da, doktorların çabaladıkları bir saat boyunca da umutlarımız hiç bitmedi. Hastane bahçesini dolduran Çankırılılar umutla bekledik gelecek iyi haberi.


Ama olmadı, gelmedi o iyi haber.


Çankırı aşığı Nurettin Dereli abimiz, Çankırı evinde, Çankırılı dostlarının yanında, Çankırılı kardeşlerinin kucağında veda etti bu yaşama.


Güzel insan, güzel bir ata binmiş gitmişti.


Biz onu seven dostları bununla avunurken, onun projelerini gerçekleştirmek sözlerini vererek ayrıldık hastane bahçesinden.


Nur içinde yat sevgili Nurettin abi.
YORUM EKLE
YORUMLAR
ARİF YÜKSEL
ARİF YÜKSEL - 7 yıl Önce

değerli kardeşim nurettin derelli, çok müstesna insanlardan birisi idi. Allah rahmet eylesin. cennet mekanı olsun.

ARİF YÜKSEL
ARİF YÜKSEL - 7 yıl Önce

hep çantasında projeler vardı. üniversite ve diğer milli eğitim yatırımları üzerinde çalışır ve herkesle paylaşırdı. ikna kabiliyeti çok yüksekti. çankırı'lı sayısız insana yardım etmiş, onların ellerinden tutmuştur. Allah rahmet eylesin. nekanı cennet olsun.

ARİF YÜKSEL
ARİF YÜKSEL - 7 yıl Önce

nurettin derelli ismini yaşatmak için, yeni açılacak bir eğitim kurumuna veya bir sokağa "nurettin derelli" ismini verelim. buna öncülük yapalım. tüm eski dostları da bunu desteklesin.

METİN KOÇ
METİN KOÇ - 7 yıl Önce

ÖMER BEY, GÜZEL YAZINIZDAN DOLAYI SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM. EVET, O GÜN HEP BİRLİKTE İFTAR DA BULUŞMAK ÜZERE TOPLANMIŞTIK. BEN SALONA GELDİĞİMDE BİR KAÇ ARKADAŞIM NURETTİN DERELİ ABİMİN BENİ SORDUĞUNU, GELİRSE BENİM ARADIĞIMI SÖYLEYİN DEDİLER. HEMEN YANINA GİTTİM. MASA DA YER YOKTU. İFTARDAN SONRA MUTLAKA GÖRÜŞELİM DEDİ. İFTAR BİTTİ DIŞARI ÇIKMIŞTIK AYAKÜSTÜ OLMAZ OTURALIM DEDİ. ÇAY İÇMEK VE KONUŞMAK İÇİN ÇANKIRI EVİNE GİDELİM DENİLDİ.

METİN KOÇ
METİN KOÇ - 7 yıl Önce

ORAYA GELDİK VE KONUŞMAYA BAŞLADI. ÇANKIRI İÇİN PREJESİ OLDUĞUNU KISACA ANLATTI. BU İŞİ SANA VERİYORUM BİZLER DESTEK OLACAĞIZ. SEN YÜRÜTECEKSİN DEDİ. DİKKATLE DİNLEDİM. EMRİN OLUR ABİ DEDİM. SON SÖZÜ YİNE ÇANKIRI OLDU VE ORADA YANIMA DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ. SON SÖZÜ ÇANKIRI OLAN NURETTİN DERELİ BEY İSMİ ÇANKIRI DA MUTLAKA YAŞATILMALIDIR.

METİN KOÇ
METİN KOÇ - 7 yıl Önce

sAllah rahmet eylesi̇n mekani cennet olsun. nurlar i̇çeri̇si̇nde yatsin nuretti̇n abi̇.seni̇ asla unutmuyoruz. unutturmayacağiz da.

metin yılmaz
metin yılmaz - 7 yıl Önce

nurettin abimizin hakki ödenmez ancak ahde vefadan yoksunlar oldukça da bu ayip sürüp gider...çok mu zor, rahmetlinin adini memleketinde yaşatmak? ömer faruk kardeşimizi duyarliliği için tebrik ediyorum.

halil bayram
halil bayram - 7 yıl Önce

Allah rahmet eylesi̇n mekani cennet olsun nuretti̇n dereli̇ abi̇ye çankiri sevdalisi bu yi̇ği̇t i̇nsana