banner198

Yaşayan Öykülerde Dr. Muzaffer Hacıhasanoğlu

35 yıldır yayın hayatını başarıyla sürdüren “edebiyat, kültür, sanat, fikir” Dergisi YABA, son sayısında hemşerimiz Dr. Muzaffer Hacıhasanoğlu’na geniş yer ayırdı.

Yaşayan Öykülerde Dr. Muzaffer Hacıhasanoğlu
banner145

 35 yıldır yayın hayatını başarıyla sürdüren “edebiyat, kültür, sanat, fikir” Dergisi YABA, son sayısında hemşerimiz Dr. Muzaffer Hacıhasanoğlu’na geniş yer ayırdı.

 

Yazarın Varlık dergisinde yayınlanan ilk öyküsü “Bir Fotoğraf Canlanıyor” edebiyat çevrelerince büyük ilgiyle karşılanmıştı. İşte o öyküyü yeniden yayınlayan YABA Dergisi, yazarımıza yayın hayatı boyunca yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür etti.

 

Dergi Hacıhasanoğlu’nun “Yaba’nın kuruluşundan itibaren sürekli öykü, deneme ve yazılarıyla Yaba sayfalarında bulunduğunu. Gençlere yol gösterici olduğunu. Mülayim, halkçı, demokrat bir karaktere sahip olduğunu” vurguladı.

Çankırılı Doktor Yazar Muzaffer Hacıhasanoğlu TIKLA OKU-

1924 yılında Çankırı’da doğan Muzaffer Hacıhasanoğlu, ilköğrenimine Kalecik ilçesinde başladı, Ankara Gazi Lisesini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde okudu. Çubuk, Gaziantep, Oğuzeli, Kilis’te sıtma savaş hekimliklerinde bulundu. Sonra Şabanözü hükümet tabipliği, ardından da 1953 yılından itibaren Ankara İşçi Sigortaları Hastanesinde ihtisasa başlamış ve mütehassıs olmuştur. Tosya Devlet Hastanesinde de görev yapan hekim yazarımız, edebiyatla doktorluğu birlikte sürdürmüştür.

 

Muzaffer Hacıhasanoğlu 1985 yılında Ankara’da vefat etmiştir.

 

Muzaffer Hacıhasanoğlu, başta öykü ve roman olmak üzere edebiyatın birçok alanında ürünler verdi. Doktor olarak görev yaptığı köy ve kasaba hayatlarını çok iyi gözlemleyip toplumcu gerçekçi açıdan ele aldı, yazdı.

 

Feridun Andaç onun öykülerini Türk Öykücülüğü kategorisinde “modernleşme yolunda öyküler” sınıfına koyar.

 

Selim İleri “Türk Öykücülüğünün Genel Çizgileri” adlı yazısında onun için “Kasaba insanını içli bir sesle anlatan Hacıhasanoğlu kasaba insanlarının acılı üzünçlü serüvenlerini işliyor. Sessiz, durgun, dönüp baktığımızda aynı tadı veren öyküler bunlar” der…

 

Hacıhasanoğlu’nun Vatan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde Kasaba Kadınları, Tatsız Dünya, Emin Efendi gibi romanları tefrika edilmiş olanların yanında, hiç yayınlanmamış romanları da var.

 

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Çankırılı Öğretmen/Yazar Aslan Kavlak; “Hacıhasanoğlu’nun yayınlanmayan 30’a yakın kitabının olduğunu duyduğunu”, bu kitapların kızı Ayşe Hanımla irtibata geçilerek; basılmak suretiyle Türk edebiyatımıza mutlaka kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Çankırılı Doktor Yazar Muzaffer Hacıhasanoğlu TIKLA OKU-






Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 03:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
murat ÖZEL
murat ÖZEL - 9 yıl Önce

saygıyla yad ediyorum
mekanı cennet.ruhu şad olsun

necla
necla - 9 yıl Önce

bunları bilmiyoruz sayenizde bu güzel insanları taniyoruz

Sıtkısarıkurt
Sıtkısarıkurt - 7 yıl Önce

Drmuzafferbeyletosya,dagörevyaptığızamantanıştım.çokmuhterembirkişiydi.mekanıcennetolsun.

SIRADAKİ HABER