banner198

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi Ankara'da düzenlendi.

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi İvedik Teknopark Ankara Kongre Merkezi'nde Cumartesi günü saat 10:00'da start aldı

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi Ankara'da düzenlendi.
banner145

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi Ankara'da düzenlendi.

1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi İvedik Teknopark Ankara Kongre Merkezi'nde Cumartesi günü saat 10:00'da start aldı.İki gün süren kongrede Kurşunlu ilçesinin tarihi, kültürel ve arkeolojik çalışmaları ele alındı.

Kurşunlu Kaymakamlığı, Kurşunlu Belediyesi ve  Afet Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen kongrenin açılışı büyük bir katılıma sahne oldu. Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, Açılış Konferansı'nda "2000 Yıllık Gizem: Anadynata" başlık konuşma gerçekleştirdi. Kurşunlu'nun tarihinin ve coğrafi özelliklerinin ele alındığı kongreye İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık sözcüsü İsmail Çataklı, Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kurşunlu Belediyesi Başkanı Şakir Kaymak, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, AKP Grup Başkan Vekili Çankırı milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, AKP Çankırı milletvekili Salim Çivitcioğlu, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Lütfi Özenç ile çok sayıda Kurşunlulu katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Çataklı, Çankırı'nı Kurtuluş Savaşı'nda oynadığı önemli role dikkati çekerek "Bu topraklar mübarektir, bu topraklar masum topraklardır. İşte o masumiyet, onları Viyana kapılarına götürdü. O masumiyet onları Yemen'e götürdü. O masumiyet onları Mostar'a götürdü. " dedi.

Vali Ayaz, Kurşunlu'nun tarihi kimliğini koruması gerektiğini belirterek kongrenin bu tarihi kimliğin açığa çıkarılması, tanıtılması ve muhafaza edilmesi için önemli olduğunu ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ise tarihe dönük çalışmaları çok faydalığı bulduğunu dile getirerek Çankırı ve Kurşunlu'nun büyük bir tarihi birikime sahip olduğunu söyledi. Tarih şuurunu gelecek nesillere bir bütünlük içinde aktarmak için çalıştıklarını belirten Akbaşoğlu, "Bir vücudun organları mesabesinde olan millet fertlerinin, 81 vilayetin, 84 milyon insanımızın tamamını kucaklayacak ve kuşatacak şekilde bir ve beraber olarak aynen dedelerimizden aldığımız o iman ile o cesaretle geleceğimizi inşa edeceğiz." diye konuştu.

TTK Başkanı Çetin ise tarihi yalnızca kronoloji olarak görmemek gerektiğini vurgulayarak "Tarihe sahip çıkarsak memleketimize sahip çıkarız." ifadesini kullandı. Kültürel kimliklere sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Çetin, "Varlığımızı koruyabilmek için buna köyümüzden, ilçemizden, şehrimizden ve ülkemizden başlamalıyız." şeklinde konuştu.

İki gün sürecen  kongrede 70 akademisyen ve yerel tarih araştırmacısı sunum yaptı.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2021, 16:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER