banner198

Vatandaş için hava kirliliği ikinci planda...

Merkezi sistem olarak doğalgaza geçme kararı alan bina sayısı 82 olmasına rağmen ısınmada doğalgaz kullanan sadece beş bina bulunuyor.

Vatandaş için hava kirliliği ikinci planda...
banner145

KARGAZ Çankırı İşletme müdürü Mahmut Kasar Doğalgaz dağıtımıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Düzenlediği basın toplantısında şirketlerinin abone sayısı ve yatırım planı hakkında bilgi veren makine mühendisi Mahmut Kasar, Çankırı’da 2010 yılında ana hat altyapı yatırımlarının olmayacağını söyledi. Buna gerekçe olarak Çankırının %50’lik oranı olan 12.715 abonelik alt yapı yatırımlarını tamamladıklarını belirten Kasar, 61 km uzunluğunda hat döşediklerini, buna rağmen ulaşılan bölgede %21 oranına tekabül eden 2669 aboneye hizmet verdiklerini belirtti.

Çankırı’da beş yılda ulaşmak istedikleri abone sayısının 25,893 olduğunu söyleyen işletme müdürü Mahmut Kasar, şimdilik bu sayının % 10’nuna gaz dağıtım hizmeti sunduklarının altını çizdi.

Çankırı belediyesinin KARGAZ’a engel olduğu ve bu yüzden 2010 yılında yatırım yapmadıkları yönünde söylentiler olduğunu ve bu söylentilere açıklık getirmek istediğini belirten Kasar, Çankırı Belediyesinin kendilerine herhangi bir engel teşkil etmesinin söz konusu olmadığını, aksine her zaman kendilerine yardımcı olunduğunun altını çizdi.

Kasar,gelinen noktada vatandaşların yavaş yavaş doğalgaz kullanımının ne kadar hesaplı olduğunu anladığını toplumda yaygın bir şekilde uygulanan bekle gör politikasının zamanla aşılacağını umduklarını söyledi.

2010 yılı hedeflerinin beş bin aboneye ulaşmak olduğunu söyleyen Kasar, “genelde hedeflediğimiz rakamın hep yarısına ulaştık. Umuyorum bu yıl tahminlerimizde yanılırız. Çünkü şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın hava kirliliğinden doğan sağlık harcamalarına ve kalitesiz yakıta fazla para harcamalarını istemiyoruz” dedi.

Mahmut Kasar, Çankırı’da ki son bir yılda merkezi ve bireysel sistemle ısınan binalardaki ödenen doğalgaz fatura fiyat mukayesende de bulundu.

Resmi kurumların bazılarının Doğalgaz dönüşümünü gerçekleştirdiğini, bunlardan biri olan Karatekin Üniversitesinin onbir binasında doğalgaz kullanıldığını belirtti. Yakıt, yedek parça, bakım, personel ve elektrikten sağladığı tasarruf ile yatırımını tamamına yakınını bir yılda çıkarttığını sözlerine ekledi.

Mahmur Kasar, kendisinin de oturduğu Öztürk apartmanındaki doğalgaz harcamasını örnek gösterdi.

Havaların çok soğuk olduğu Ekim, Kasım, Aralık ve Şubat aylarındaki endeks tutarlarını gösteren Kasar, evimde küçük çocuğum olduğu için aralıksız kombimi çalıştırmama rağmen, soğuk havalarda ortalama ayda 135 lira fatura ödediğini bu tutara sıcak suyunda dahil olduğunu söyledi. Diğer komşularının kullanım oranının daha düşük olduğunu ve aylık 90 ila 100 TL arasında fatura ödediklerini, sadece Mutfak ocağında doğalgaz kullananların da ayda ortalama 14 lira fatura ödediklerinin altını çizdi.

Çankırı’da bireysel olarak 335, merkezi sistemle ısınan 82 bina olmak üzere 417 bina doğalgaz kullanıyor.

Merkezi sistem olarak doğalgaza geçme kararı alan bina sayısı 82 olmasına rağmen ısınmada doğalgaz kullanan sadece beş bina bulunuyor. Merkezi sisteme geçme kararı alan binalarsa sistemi sadece LPG’ye göre %82 avantajlı olan ocak ve sıcak suda kullanmayı tercih ediyor. Hatta 2035 yılına kadar kazanı değiştirmeyeceğini bildiren siteler bile mevcut. Onlar için Hava kirliliği ikinci planda geliyor.

Önemli uyarı: Vatandaşların herhangi bir şikayet ve gaz sızıntısı fark ettiklerinde 24 saat hizmet veren 187 acil numarasını aramalarını ve bu numarayı bir yere not etmelerini öneriyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER