banner198

Kemal Tahir'in ilk yazdığı roman Kurşunluda geçiyor.

Kemal Tahirin kendi adıyla yazdığı ilk roman Sağırdere Kurşunlu da geçiyor

Kemal Tahir'in ilk yazdığı roman Kurşunluda geçiyor.
banner145

Kemal Tahir’in kendi adıyla yazdığı ilk roman Sağırdere Kurşunlu’da geçiyor.


Roman anlayışı, yapıtlarında dile getirdiği düşünceler çok tartışıldı. Kitaplarıyla Anadolu'ya uygun 'yerli' bir sol düşünce oluşturmaya çalıştı. Kemal Tahir bugün 100 yaşında.


Tam 100 yıl önce bugün, II. Abdülhamit’in hünkar yaverlerinden Tahir beyin oğlu olarak İstanbul’da doğdu Kemal Tahir. Sadece Türk edebiyatına değil siyasetine ve sosyolojisine de ilham veren yazar, Türk tarihi üzerine yaptığı araştırmalardan çıkardığı sonuçları romanlarıyla duyurmayı seçmiş, bir edebiyatçı ve entelektüeldi.


Köydeki yaşama biçimini, toplum yapısını, köylünün dünyasını işlediği romanlarında kullandığı dille dikkat çeken Kemal Tahir, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından ‘dil makinesi’ olarak nitelendirilmişti.


Kemal Tahir 1973 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda edene kadar yazmış, yazarken de malzemesini titizlikle kendi oluşturmuş yazarlardan biri olarak iz bırakmıştı. Galatasaray Lisesi’nin onuncu sınıfından ayrılarak Zonguldak Maden İşletmeleri’nde ambar memurluğu, İstanbul’da avukat kâtipliği yaptıktan sonra yolunu ‘yazı’nın yakına düşürdü.


Tahir, 1931 yılında şiirlerinin yayımlandığı İçtihat dergisiyle edebiyata ilk adımını attı. İlk başta hece ölçüsü ile yazan Tahir’in şiirleri Nâzım Hikmet’le tanıştıktan sonra evrildi. Yazar, toplumsal konulu serbest şiirler üretmeye başladı. Yaşamını kalemiyle kazanmak zorunda olan yazarlardan olması sebebiyle bu yıllarda mizah öyküleri, serüven romanları da yazdı.


Nâzım’la birlikte yargılandı

Çeşitli gazete ve dergilerde düzeltmen, röportaj yazarı, çevirmen, sekreter olarak çalıştı. Nâzım Hikmet’in yargılandığı ‘Bahriye Davası’nda suçlu bulunarak 15 yıla hüküm giydi. Hapiste geçirdiği sürenin Kemal Tahir’in yazın hayatında belirleyici olduğu söylenebilir. Edebiyat dünyasında beğeni toplayan pek çok romanını cezaevindeyken yazdı.


1950 Affıyla hapisten çıktıktan sonra takma adlarla macera ve aşk romanları çevirdi, senaryolar yazdı. Kemal Tahir deyince akıllara gelen ilk şeylerden biri de yazarın çeşitli mahlaslarla yazdığı kitapların çokluğu. Bu tür çalışmaları arasında en ünlüsü ise kuşkusuz Mayk Hammer dizisi. Bedri Eser, Samim Aşkın, Ali Gıcırlı, F.M. İkinci yazarın kullandığı takma adlar arasındaydı.


Kendi adıyla yazdığı ilk roman ‘Sağırdere’  Kurşunlu’da geçiyor.

1955 yılında yazarın nihayet kendi adıyla yayımlanan ilk romanı ‘Sağırdere’ basıldı. Kemal Tahir Sağırdere’yi,  Nazım’la birlikte Çankırı hapishanesinde yattığı yıllarda aynı koğuşta kaldığı eski adı Yamukören şimdiki adı Yeşilören olan Kurşunlu ilçesine bağlı köyde yaşayan mahpusluk arkadaşının gerçek hayat hikayesinden uyarladı.


Kurşunlu köy hayatından ilginç izler taşıyan romanda köy gençlerinden üç kafadarın macera dolu geçen günleri anlatılıyor. Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarına denk gelen dönemde kimsenin bilmediği ücra bir köyde yaşayan insanların, Cumhuriyetin Başkentinin modern Ankara’sını kurmaktaki rolü de ustalıkla anlatılmakta.


‘Sağırdere’yi, ‘Körduman’ izledi. Kemal Tahir, Çankırı-Kastamonu, Çorum çevresinde geçen romanlarında köydeki yaşama biçimini, toplum yapısını, köylünün dünyasını işledi. Tüm bunları konu alırken onun için vazgeçilmez olan, Tanzimat’tan bu yana değişen mülkiyet ilişkilerini, eşkıyalık hareketlerinin gerçek yüzünü anlatmaktı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2018, 04:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER