banner198

Dünya tüketiciler günü Çankırı’da kutlandı

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla Çankırı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü 31500 adet broşürü il genelindeki okullarda öğrencilere dağıttı.

Dünya tüketiciler günü Çankırı’da kutlandı
banner145

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla Çankırı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü 31500 adet broşürü il genelindeki okullarda öğrencilere dağıttı.

 

Çankırı Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünün tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla yapılan çalışmalarda Çankırı merkez ve ilçelerindeki tüm okullarda eğitim gören öğrencilere hazırladıkları broşürü dağıttı.

 

Hazırlanan broşürlerin dağıtımı ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla İsmet İnönü İlköğretim Okulunda birde tören düzenlendi.

 

Okulun 7. Sınıfında düzenlenen törene Çankırı Valisi Şemsettin Uzun ve İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Akbıyık’ta katıldı. Burada öğrencilere tüketici hakları ile ilgili bilgi veren Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Şaban Küçükgümrah öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. Şaban Küçükgümrah,”Bilinçli tüketicinin oluşması için herkesin tüketici haklarını öğrenmesi gerektiğini, alınan kusurlu mal yada eksik hizmetten dolayı Sanayi Ticaret İl Müdürlüğündeki İl Tüketici Hakları ve ilçelerde oluşturulan tüketici hakları hakem heyetlerine müracaat edebilecekleri bilgisini verdi. Bir tüketici aldığı kusurlu ürünle ilgili satıcıyla arasında doğabilecek anlaşmazlıkta, İl müdürlüğünce oluşturulan bilirkişilerce yapılacak incelemenin ardından haklarını sonuna kadar arayabileceklerini söyledi. Eğer kusurlu mal yada hizmeti veren satıcı bu karara rağmen tüketicinin hakkını iade etmiyorsa, hiçbir ücret ödemeden görevli icra mahkemelerine başvurarak hizmet aldığı ürünün parasını alabileceğinin altını çizdi.  

 

Daha sonra Çankırı Süleyman Demirel Fen Lisesi Çok Amaçlı Konferans salonunda öğrencilere tüketici hakları ile ilgili bilgilendirme semineri verildi.

 

Sanayi ve Ticaret İl müdürü Şaban Küçükgümrah burada yaptığı konuşmada "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve il müdürlüğü olarak asıl hedeflerinin, ülkemizde sağlam bir ekonominin temelini atmak, üretimi artırarak haksız rekabetin önlenmesini sağlamak olduğunu belirtti. Bu hedefin sağlanmasının ana temelinin bilinçli bir tüketici topluluğu haline gelmek ile mümkün olacağını söyleyen Küçükgümrah, 15 Mart tüketici gününün 1960 yılında ilk tüketici örgütlenmesi sonucunda kutlanmaya başladığını, fakat ilk tüketici kanunun ecdadımız tarafından çıkartıldığını söyledi. Osmanlı Devleti üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Tarih araştırmacısı Prof Dr Ahmet Akgündüz tarafından ortaya çıkartılan bilgiye göre ilk tüketici kanununun Osmanlı padişahlarından II. Beyazıt döneminde uygulandığını sözlerine ekledi.

 

Daha sonra sanayi Bakanlığı Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü Sanayi ve Ticaret uzmanı aynı zamanda Çankırılı olan Oğuz Şahin tarafından öğrencilere bilgilendirme amaçlı soru cevap şeklinde seminer verildi.

 

Süleyman Demirel Fen, Nevzat Ayaz Öğretmen, Ticaret Meslek, Anadolu ve Güzel Sanatlar lisesi öğrencilerinin katıldığı tüketici hakları ile ilgili bilgilendirme seminerine, Vali yardımcısı Şerefnur Oktay, Yapraklı Kaymakamı , İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Akbıyık, ilçelerden gelen Tüketici Hakem Heyeti başkanları, Röportörleri ve Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü personeli katıldı.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER