Mehmet Akif’in, Astarlızade Mehmet Hilmi Efendiye Yazdığı mektuplar kayıp!

 

İstiklal Marşımızın yazarı Milli şairimiz Mehmet Akif’in, 15 Ekim 1920 Cuma günü Çankırı Büyük cami’de verdiği coşkulu vaaz bilinmektedir. Mehmet Akif’in Çankırı ile olan münasebeti Büyük Camide vermiş olduğu Cuma vaazı ile sınırlı değildir.

 

Mehmet Akif Çankırı’yı ziyaretinde, Çankırı’nın 19 Yüzyılda yetiştirdiği en önemli âlimlerden Astarlızade Mehmet Hilmi Efendi ile bir araya gelmiştir. Mehmet Akif Ersoy ile Astarlızade Hilmi Efendi’nin dostlukları karşılıklı yazılan mektuplarla devam etmiştir…

 

O döneme ışık tutacak, bu önemli mektupların akibetini araştırdık. Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Astarlızade Hilmi Efendinin torunu Hilmi Astarlı; bu mektupların varlığının ailece bilindiğini, ancak Hilmi Efendinin vefatından sonra dergâha gelen dönemin ilahiyat profesörlerinin kütüphanede yaptığı araştırmada bu mektupların bulunamadığını ifade etti.

 

Kaybolan Mektuplar Bulunmalı!..

Hilmi Astarlı, Astarlızade Hilmi Efendiyle yakın dostlukları olan; Kore Savaşı sırasında Tümgeneralliğe terfi eden ve daha sonra 1954-1960 yılları arasında X. ve XI. dönem Demokrat Parti İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Tahsin Yazıcı’nın Dedesine yazdığı mektuplarında kayıp olduğunu açıkladı. Bu tarihi mektupların Dergâhtaki kitap ve evrakların yeniden taranması neticesinde bulunmasını temenni ediyoruz.

 

Editör: Haber Merkezi