banner198

AVRUPA ILGAZ’DA BULUŞTU

Uluslar arası mesleki Yeterlilik ve Rekabet Edebilirlik: AB de son Gelişmeler Konferansı Ilgazda başladı

AVRUPA ILGAZ’DA BULUŞTU
banner145

Çankırı Karatekin Üniversitesi tarafından organize edilen Uluslar arası mesleki Yeterlilik ve Rekabet Edebilirlik: AB’de son Gelişmeler Konferansı Ilgaz’da başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Sabit Erşahin tarafından yapıldı. Erşahin konuşmasında gelecekte bilgiye dayalı ve yüksek beceri isteyen mesleklerin yükselişe geçeceğini belirterek “ AB’de yeni iş olanakları doğacak. Özellikle de çevre ile ilgili alanlarda doğacak bu iş olanakları yüksek beceriye ihtiyaç duyacak mesleklerdir” dedi.  Bu konferansın bu konuların ele alınması bakımından önemli olduğunu ifade eden Erşahin konferansın gerçekleşmesinde katkısı geçen herkese teşekkür etti.

 Lombardy Araştırma, İstatistik Eğitim Enstitüsü Baş Danışmanı ve Avrupa Kariyer Danışmanlık eş başkanı-eş kurucusu Roger Hessel ise kendisine yapılan davet için teşekkür ederek başladığı konuşmasında Avrupa’nın Türkiye’yi yeteri kadar tanımadığının altını çizerek bu konferans ile bu halkı tanımaya davet ediyorum sizi. Türkiye’nin 100. Yaşını kutlayacağı 2023 yılına kadar Bu konferansı tekrarlamak istediklerini belirtti.

Ulusal Ajans Erasmus Program Koordinatörü İlyas Ülgür ise mesleklerin 10 yıl içerisinde üçte birinin değişeceğinin altını çizerek “bu değişime öğrencilerimizi hazırlamalıyız” dedi.

Açılış töreninde son konuşmayı yapan Yüksek öğretim Kurumu Başkan vekili Ömer Demir de mesleklerin hızla değiştiğine dikkat çekerek hayat boyu öğrenmenin büyük önem kazandığını ifade etti.

Açılış töreninin ardından konferansın ilk sunum Avrupa Birliği Parlamentosu Üyesi ve Kültür ve eğitim komisyonu Üyesi Katarina Nevedalova tarafından yapıldı. Katarina Nevedalova AB’de en büyük sorunun gençlerin işsizliği olduğu ve işsizliğin yüzde 21 oranında olduğunu belirterek bunun çözünün öğrencilere iyi beceriler kazandırmak olduğunu söyledi. Gelecekte önem kazanacak becerilerin teknoloji, internet ve özellikle dil konusunda olduğunu ifade eden Nevedalova, “Rekabet edebilmek istiyorsanız yeni fikirler ortaya koymalı ve mutlaka dil bilmelisiniz” dedi.  Öğrencilere mesleki ve teknik eğitim konusunda bilgi verilmesinin önemli olduğunu ve yaygın eğitimin örgün eğitim kadar gerekli olduğunun öğrencilere anlatılmasının gerekli olduğunu belirten Katarina Nevedalova, “Çocuklarımızı geleceğe iyi hazırlamalıyız. Sonuçlar 2 yılda gelmez. Şimdi başlayacağız ve işbirliği yapacağız” şeklinde konuştu.

Günün ikinci sunumunu Ulusal Ajans Erasmus Program Koordinatörü İlyas Ülgür tarafından yapıldı. İlyas Ülgür Türkiye’de üniversite-şirket işbirliğinin zayıf olduğunu ancak AB Yeterlilik Çerçevesi’nin bu anlamda önemli ve yol gösterici olduğunu ifade etti.  AB Yeterlilik Çerçevesi ve yetkinlikler ile ilgili kavram ve tanımlara Yükseköğretim Kurumu’nun web sayfasından ulaşılabileceğini sözlerine ekleyen Ülgür yakın zamanda öğrencinin mezun olduğu okulun değil neyi yapabildiği, hangi beceriye sahip olduğunun önem kazanacağını belirtti.  Bologna süreci hakkında da bilgi veren İlyas Ülgür “Bologna süreci ile her şey öğrenci merkezli hale gelmektedir” dedi. 

Sunumun ardında dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Ülgür, Bologna süreci ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bir soruyu ise “Rektör yardımcıları, dekanlar ve enstitü müdürlerini toplantılar ile bilgilendiriyoruz. Bu süreçle ilgili her yıl YÖK’e rapor hazırlamalarını istiyoruz. Bologna süreci bütün üniversiteler için zorunludur. Bunu unutmamak gerekli” şeklinde cevapladı.

Konferansın öğleden sonraki ilk sunumu Çankırı KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Özbekler yaptı. Özbekler sunumunda KOSGEB’ler hakkında ve sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.

 Ulusal Ajans Erasmus Program Koordinatörü İlyas Ülgür ve AB Eğitim Sektörü Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın sunumları ile konferansın ilk günü sona erdi.

Konferansın ikinci gününde üç oturum gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını AB Eğitim Sektörü Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın yaptığı ilk oturumda Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nde Necla Topaloğlu mesleki eğitim ve kariyer olanakları hakkındaki sunum yaparken Michella Vecchia ise AB Yaşam Boyu Öğrenme Projeleri hakkında bilgi verdi. Öğleden sonra gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabit Erşahin’in yaptığı oturumda AB Eğitim Sektörü Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı, Hayat Boyu Öğrenme Projesi hakkında b,ilgi verdi. Oturum başkanlığını Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Rıza Gürbüz’ün yaptığı günün son oturumuna ise konuşmacı olarak Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nde Necla Topaloğlu, Lozan Endüstri Mühendisliği Üniversitesi’nden Faten Urso, AB Yaşam Boyu Öğrenme Politikası Uzmanı Michela Vecchıa, Roger Hessel ve AB Eğitim Sektörü Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı dinleyicilerin soruları yanıtladı.

Konferansın üçüncü günü üç farklı paralel çalıştay ile başladı. Roger Hessel yönetiminde Avrupa Birliği Konsey Toplantısı Simulasyonu, Faten Urso yönetiminde iş Pazarına Nasıl Girilir ve Michela Vecchıa yönetiminde Yaşam Boyu Öğrenme Projelerine Nasıl Başvurulur çalıştaylarının ardından Başbakanlık e-devlet Çalışma Grubu Başkanı Ramazan Altınok e-devlet uygulamaları hakkında bir sunum yaptı. Promi CEO’su Dr. Caterina Berbenni-Rehm tarafından gerçekleştirilen Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler hakkındaki sunumun ardından yapılan değerlendirme toplantısı ile konferans sona erdi.

Konferansın sonunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabit Erşahin tarafından katılımcılara Katılım Belgesi ve plaket verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER