banner198

Büyükelçi Karlov suikastının en yakın tanığı Çankırı Postasına anlattı

Büyükelçi suikastının en yakın tanığı, serginin koordinatörü Timur Özkan yaşadıklarını Çankırı Postasına anlattı.

Büyükelçi Karlov suikastının en yakın tanığı Çankırı Postasına anlattı
banner145
Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un bir suikast sonucu öldürüldüğü serginin organizatörü, aynı zamanda İncegeliş Tuz Yolu Kültür Rotasının koordinatörü de olan Timur Özkan yaşadıklarını Çankırı Postasına anlattı.

 

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya" konulu fotoğraf sergisinin açılışında kendisine koruma süsü veren polis tarafından uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

 

Genel Yayın Yönetmenimiz Ercan Şeker'e konuşan serginin organizatörü Timur Özkan, açılış konuşmasını kendisinin yaptığı sergide en son konuşmayı Büyükelçi Karlov'un yaptığını ifade etti.


Özkan “Bugüne kadar gezginler grubu olarak 20 civarında fotoğraf sergisi yaptık, bunlardan biri de Moskova’da gerçekleştirildi. Moskova’da yaptığımız sergide Türkiye fotoğraflarını sergilemiştik. O zaman ‘aynı serginin bir benzerini Türkiye’de açalım, Türkiye’de Rusya fotoğrafları sergileyelim, orada bizim ülkemizin, burada da Rusya’nın tanıtımına bir katkıda bulunmuş olalım’ diye bir plan yapmıştık. Bu serginin Rusya bölümüne Rus Türk İşadamları Derneği (RTİB) sponsor olmuştu. Ankara bölümü için uygun bir sponsor bulamadık, yapamadık. Sonra araya uçak krizi girdi, sergi gerçekleştirilemedi. Eylül ayında şimdi Moskova’ya giden Rusya Büyükelçiliği Basın Ateşesi İgor Mityakov ‘Sizin sergi projesini şimdi yapamaz mıyız?’ dedi. Ben de ‘yaparız’ dedim ve biz büyükelçilikle ortak sergi projesini yapmaya karar verdik. Salon meselesi için de büyükelçilik, Ankara’nın en popüler, en uygun sergi mekanı olan Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne müracaat etti, böylece Çankaya Belediyesi de projeye dahil olmuş oldu. Eylül ayında uygun yer olmadığı için de Aralık ayında bu sergiyi yapmaya karar verdik. Açılışı 19 Aralık’ta planladık, hazırlıkları yaptık.”

Alttaki fotoğraf karesinde Timur Özkan İncegeliş Tuz Yolu Kültür rotası çalışmaları ile ilgili katılımcıları bilgilendiriken görülüyor 

 

-Dehşet anlarını anlattı-

Dehşet dolu dakikaları da anlatan Özkan, “Büyükelçi tam saatinde geldi. Programa göre ilk konuşmayı ben yaptım. Arkasından Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı ev sahibi olarak bir konuşma yaptı. Daha sonra da Sayın Büyükelçi konuşmaya başladı. O ana kadar dikkatimizi çekmeyen bir şahıs, büyükelçi konuşmaya başlayınca onun korumasıymış gibi arkasına geçti. Biz de onu koruma zannettik, çünkü kılık kıyafeti de düzgündü, bir korumayı andırıyordu. Biz konuşurken bu şahıs izleyiciler arasında bulunuyordu.

 

Büyükelçinin konuşmasının bitmesine yakın, o sırada bende üç metre ötesinde Karlov'un  konuşmasını not alıyordum, trajik bir tesadüf olarak Sayın Büyükelçi, bu serginin ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı yapacağını söylüyordu ki birdenbire silahını çıkardı ve elçiye dört-beş el ateş etti. Elçi yere düştü, biz de kendimizi yerlere attık. Sonra slogan atmaya başladı. Üç-beş dakika ‘Halep’te, Suriye’de evlerimizde rahat değilsek sizler de rahat yatamayacaksınız’ gibi sloganlar attı. Slogan atarken yerde yatan büyükelçinin üzerine iki el daha ateş etti. Sonra ‘Sivillerle işim yok, hepiniz gidin’ dedi. ‘Korumaları yok mu, korumalar gelsin’ dedi. Sayın Büyükelçi de korumayla gelmemiş. Bir sanat ortamı olduğu için herhalde bir güvenlik riski görmemişler, eşiyle birlikte gelmişlerdi. Biz daha sonra hepimiz kaçıştık, fakat biz çıkarken saldırgan hala ateş etmeye devam ediyordu. Bir saat binada mahsur kaldık. Bugün öğrendiğimize göre Sayın Büyükelçi’nin üzeriden 11 kurşun izi çıkmış ama orada en az 25-30 el silah atıldı. Orada kokteyl şişelerinin üzerine, fotoğrafların üzerine de ateş etmiş.

 

-Cuma günüde salondaydı-

Özkan “Cuma günü aynı salonda Çankaya Belediyesi ile ortak düzenlediğimiz Çankaya fotoğrafları isimli bir sergimiz vardı.Bir arkadaşımızın çocuğu katili geçtiğimiz olaydan 3 gün önce salonda görmüş. Bu kişi genel gezgin profilinin dışında kravatlı takım elbiseli olduğu için çocuğun dikkatini çekmiş. Saldırıdan sonra hatırladılar. Dün geceki gibi aynı şekilde takım elbise ve polis rozeti ile gelmiş. Sergiye katılmış ve bir süre sonra oradan ayrılmış. Tabii ki kimse şüphelenmemiş. Tahminimiz; ya saldırı düzenleyeceği serginin tarihini karıştırdı ve orada Büyükelçiyi aradı ya da bilerek o gün gelip orada keşif yaptı” diye konuştu.


İddialarının sanat merkezinin bulunduğu binanın güvenlik kameralarına da yansımış olacağını hatırlatan Özkan “arkadaşlarımız emniyet güçlerine de bilgi veriyor. Konu ilerleyen günlerde daha net anlaşılır” dedi.

 

-Olaydan çok müteessiriz-

Özkan, saldırıdan duyduğu üzüntüyü de dile getirirken “Bütün arkadaşlarımız olayın  şoku içerisinde ve çok üzgünüz. Büyükelçinin öldürülmesi zaten acı bir olay. Saldırının ‘Türkiye-Rusya ilişkileri için düzenlediğimiz’ bir sergide gerçekleşmesi de ayrı bir üzüntü kaynağımız. Rusya, Türkiye için çok önemli bir ülke. Belki genç nesil bilmez ama eskiler bilir, Türkiye Cumhuriyeti daha kurulmadan önce Ankara’da elçilik açan ilk ülkelerden birisi Sovyetler Birliği. Bununla beraber bize büyükelçisini emanet etmiş bir ülkenin elçisinin ülkesine tabut içinde dönmesinden çok müteessiriz. Ayrıca biz bu sergiyi ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için küçük de olsa bir katkı olarak planlamışken maalesef belki de yaşanabilecek en kötü olaya vesile oldu, o açıdan da üzüntümüz çok büyük” yorumunda bulundu.

 

Telefondaki ses tonu oldukça bitkin ve üzüntülü olan Özkan'a biraz dinlemesi tavsiyemize; Rus ve Türk basınından yoğun talep geldiğini , ayrıca  suikasta ilişkin araştırma yapan Türk ve Rus ekiple görüşmelerde bulunacaklarını belirterek oldukça üzüntülü ve yoğun bir süreçten geçtiklerini ifade etti.

 

 

-Sergide ilk konuşmayı o yapmıştı-

Özkan sergide yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine değindiği konuşmasında şöyle demişti:

 
“Kadim komşumuz Rusya, dünyanın en çok merak edilen ülkelerindendir. İki kıtada, Atlas Okyanusu kıyısındaki yavru vatanları Kaliningrad’dan, Pasifik Okyanusu kıyısındaki Kamçatka’ya kadar çok geniş bir alana yayılan Rusya; aynı zamanda coğrafi olarak dünyanın en büyük ülkesidir. Öte yandan geçici duraksamalar gösterse de ülkelerimiz arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin giderek geliştiği bir başka gerçektir. Bu sergi vesilesiyle bir yandan Rusya’nın tanınmasına bir yandan da ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine bir katkı yapabilmeyi umuyoruz.”

 

Koordinatörlüğünü İgor Mityakov, İrina Kasimova ve Timur Özkan’ın üstlendiği “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” Fotoğraf Sergisi’nde; Ankaralı Gezginler Grubu’na üye 18 gezginin 60 fotoğrafı yer alıyordu.


Fotoğraf sergisi Türkiye- Suriye sınırında Rus Uçağının düşürülmesi  sonrasında gerilen Türkiye Rusya ilişkilerinin ardından normalleşme sürecinde Büyükelçiliğin  ilk destek verip ev sahipliğini üstlendiği  etkinlik  olarak dikkat çekiyordu.

 Sergide yer alan fotoğraflardan bir kaçı:



Baykal Gölü – Nihani Bayındır



Asya’nın Merkezi Anıtı, Kızıl, Tuva – Timur Özkan



Balballar, Hakasya – Timur Özkan


Kazan – Aykut Fırat

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2016, 16:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER