banner198

Çankırı Kullar Köyünde Geçmişi Yansıtan Müze

Çankırının Yapraklı İlçesine bağlı Kullar Köyünde köy halkının oluşturduğu ve köyde geçmiş yaşamın izlerini taşıyan eserlerin yer aldığı müze büyük ilgi görüyor.

Çankırı Kullar Köyünde Geçmişi Yansıtan Müze
banner145

Çankırı’nın Yapraklı İlçesi'ne bağlı Kullar Köyü'nde köy halkının oluşturduğu ve köyde geçmiş yaşamın izlerini taşıyan eserlerin yer aldığı müze büyük ilgi görüyor.

 

Kent merkezine 44 kilometre mesafedeki Kullar Köyü'nün, bölgede insan vücudunda bulunan taşları düşürmesiyle bilinen ve halk arasında 'Kullar Suyu' olarak anılan su ile gündeme gelirken, bundan sonra oluşturulan köy müzesi ile de tanıtımını sürdüreceği belirtiliyor.

 

Kullar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile köy muhtarlığının ortak çalışması ile başlatılan kampanyaya Kullar Köyü ile dışında yaşayanlar büyük ilgi gösterdi. Köy halkı, ailele büyüklerinden kalan folklorik ve etnografik özellik taşıyan eserlerini müzeye bağışladı. Bağışlarla toplanan yaklaşık 500 eser, Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınan izinle boş olan okul lojmanında sergilenmek üzere hazırlandı. Kısa sürede hazırlanan ve 30 Mayıs 2010 tarihinde yapılan köy şenliğinde açılışı yapılan köy müzesi, Ankara'daki Kullarlı'ların yöresel kıyafetler için getirdiği mankenlerle zenginleştirildi.

 

Kullar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Vekili Ali Yurtdaş, müze için kısa sürede beklenmedik ilgi gördüklerini belirterek, Köyümüz çevre il, ilçe ve köylerden taş düşüren şifalı suyumuz için gelenler nedeniyle önemli bir ziyaretçi trafiğine sahipti. Yapmış olduğumuz müze ile çok daha fazla ziyaretçi sayısına ulaşacağız. Dernek olarak köylülerimizden para topladık ve önümüzdeki günlerde mevcut köy konağını yıkarak iki katlı ve içerisinde müzenin de yer alacağı bir köy konağının yapımına başlayacağız. Çok kısa bir süre olmasına rağmen müze açıldıktan sonra yakın çevrelerden ciddi bir ziyaretçi sayısına ulaştık. Önümüzdeki süreçte Avrupa Birliği'nde (AB) yerel müze için hibe fon alabilmek üzere hazırlanıyoruz" diye konuştu.

 

Köy Muhtarı Ali Uzuntepe ise müzenin köylerine değer kattığını belirterek, Özellikle yaz aylarında gurbetten gelen çocukların geçmişte bu köydeki yaşamın nasıl olduğunu anlamaları bakımından müzeyi çok önemsiyoruz. Bulgur koymak için deriden yapılmış çuvallar, 150 yıllık barutlu tabancalar, yörede kullanılan kıyafetler, köy halkının geçmişte günlük hayatta kullandığı eşya ve malzemeler müzemizde yer alıyor. Daha geniş bir mekanda hazırlayacağımız müze ile çok daha fazla ve özellikli eserlere ulaşacağımızı ve bu müzenin Türkiye genelinde ses getireceğini düşünüyoruz" dedi.

 

Kullar Köyü'ndeki bir diğer önemli objenin ise, köyde türbesi bulunan Karadede'ye ait olduğuna inanılan tahta kılıç. Köylüler, tahta kılıcın Müslümanların içinde bulunduğu savaşlarda Karadede ile savaşlara katıldığına ve savaş zamanlarında tahta kılıcın ucundan kan damladığına inanıyorlar. Köyde kuraklık olduğu zamanlarda tahta kılıçla yapılan yağmur duası sonrasında mutlaka yağmur yağdığını da belirtiyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304